Linkuri accesibilitate

De ce refuză soldații ruși să lupte în războiul din Ucraina


Caporalul Ilia Kaminski spune că soldații ruși nu au încredere în comandanții lor.
Caporalul Ilia Kaminski spune că soldații ruși nu au încredere în comandanții lor.

Timp de patru luni și jumătate, caporalul Ilia Kaminski și colegii săi soldați din Brigada 11 de asalt aerian au fost în război ca parte a ofensivei militare rusești care a împins încet trupele ucrainene înapoi în estul Ucrainei.

La începutul lunii iulie, Kaminski a spus că a avut destul parte de război: a refuzat să lupte, fiind unul dintre cei 78 de soldați din brigada sa care au refuzat ordinele.

„Sunt epuizat din punct de vedere moral. Nu există absolut nicio încredere în autorități și comandamentul superior, încă de la primul cuvânt”, a declarat Kaminski, în vârstă de 20 de ani, pentru Current Time într-un interviu telefonic pe 17 iulie, înregistrat dintr-o loc nedezvăluit din Luhansk, regiune din estul Ucrainei.

„Pentru că ei ignoră totul. Ei ignoră orice cerere. Au început să se agite și să ofere câteva alternative doar atunci când oamenii au început să spună 'nu'”, afirmă caporalul.

„Sunt obosit. Îmi e dor de casă. Fiica mea s-a născut acum trei luni. Încă nu am văzut-o”, a adăugat el.

La aproape cinci luni de la izbucnirea celui mai mare conflict armat de după Al Doilea Război Mondial, un număr tot mai mare de soldați ruși refuză să lupte asemeni lui Kaminski. Ei cer să se întoarcă acasă sau refuză să meargă în Ucraina.

„Dispărut în misiune”. Mama unui soldat rus caută cu disperare răspunsuri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:12 0:00

Activiștii ruși pentru drepturile omului spun că sute, posibil mii, de militari se opun ordinului de a pleca, de a continua lupta sau de a rămâne pe câmpul de luptă.

Kaminski a spus că dintre cei 78 de soldați din unitate care nu au respectat ordinele, unii au fost ținuți într-o cazarmă improvizată zile întregi.

Trupele care refuză să lupte dau bătăi de cap comandanților ruși care se străduiesc să reînnoiască unitățile epuizate de pe linia frontului de aproximativ 480 de kilometri, care se întinde de la est de Harkov în nord-est până la Herson în centrul-sud al Ucrainei.

Serviciile de informații occidentale spun că pierderile Rusiei sunt substanțiale. Săptămâna aceasta, un comandant militar britanic de top a declarat pentru BBC că până la 50.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți de la începutul invaziei din 24 februarie.

Kremlinul a refuzat să ceară o mobilizare generală pentru a reface trupele pierdute, folosind în schimb ceea ce analiștii au descris o campanie „ascunsă, hibridă” pentru a recruta forțe noi, adică au folosit companii militare private, limitări de vârstă extinse, stimulente financiare profitabile și uneori persuasiune coercitivă.

„Te avertizez, aceasta este o ofertă finală”

Parașutiștii din Brigada A 11-a de asalt aerian, cu sediul în afara Ulan-Ude, capitala regiunii Buriatia din estul Siberiei, au sosit în regiunea Herson din Ucraina pe 24 februarie, la scurt timp după începerea invaziei Rusiei.

La un moment dat, unitatea lui Kaminsky a fost apoi transferată la Luhansk, în regiunea Donbas din Ucraina.

În conversațiile telefonice cu Current Time, caporalul a spus că trupelor nu li s-a acordat niciun concediu timp de 4 luni și jumătate, chiar dacă pierderile au crescut: până la jumătate din personalul brigăzii, adică aproximativ 1.000 de soldați, au fost fie uciși, fie răniți.

Trădătorul | Un ofițer ucrainean își bombardează țara
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:06 0:00

Ilia Kaminski a mai spus că, la începutul războiului, comandanții au ordonat brigăzii să apere o linie opusă forțelor ucrainene, care se întindea până la 64 de kilometri în lungime (40 mile) - aproximativ de patru ori mai mult decât ar putea proteja în mod rezonabil trupele brigăzii.

Un alt moment a fost când comandanții au ordonat unei echipe de cinci soldați să încerce să pună mâna pe o așezare din apropiere apărată de până la 200 de soldați ucraineni.

Caporalul Kaminski a spus că nemulțumirea soldaților a crescut treptat după astfel de cereri. El însuși a scris aproximativ 20 de plângeri și cereri de relocare, dar ofițerii săi superiori le-au respins sau chiar au rupt hârtiile complet.

Kaminsky a adăugat că cei 78 de soldați din brigadă au contestat în mod deschis ordinele și au cerut fie să fie trimiși acasă sau să fie redistribuiți în alte zone.

Comandanții brigăzii i-au amenințat, uneori i-au implorat să nu renunțe sau au încercat să-i constrângă să rămână în serviciu sau să-și anuleze cererile de demisie.

Într-o înregistrare intrată în posesia Curent Time se poate auzi ce le spun comandanții soldaților: „Vă avertizez că aceasta este o ofertă finală”, se aude un comandant spunându-le soldaților.

„Dacă nimeni nu este dispus să accepte ofertele comandanților de brigadă, nu vă vom închide. Dar aveți timp până la 6 seara astăzi să vă decideți. După aceea, nu vom mai avea oferte noi”, se mai aude în înregistrare.

Potrivit lui Kaminski, pe 16 iulie, 50 din cei 78 de soldați care ceruseră să se întoarcă la baza lor au cedat, în urma amenințărilor. Pentru restul soldaților, comandanții unității au ordonat arestarea și i-au ținut într-un loc improvizat în regiunea Luhansk, unde li se dădea mâncare doar o dată pe zi.

Pe 20 iulie, soarta soldaților reținuți nu era cunoscută.

Serghei Krivenko, un activist pentru drepturile omului, spune că reglementările militare ruse oferă o anumită justificare legală și proceduri pentru soldații care nu se supun ordinelor, mai ales pentru cei care declară că sunt anti-război sau pacifişti.

„Dacă un militar acționează conform unor astfel de proceduri, atunci nu poate fi urmărit penal pentru asta. Pentru că nu există articole penale pentru solicitarea rezilierii unui contract bazat pe convingeri anti-război”, a declarat Krivenko pentru Current Time. „Soldatul este în unitate, nu fuge nicăieri. Și asta înseamnă că nu poate fi urmărit penal pentru dezertare sau pentru nesupunere”, a mai spus activistul.

„Nu refuză să execute ordine, așa că nici articolul despre insubordonare sau nerespectarea ordinelor nu este relevant, pentru că nu refuză să facă acest lucru.Pur și simplu declară că are convingeri împotriva războiului”.

Atacul din Vinița. Procuror: Victimele au „ars de vii”, unele cadavre pot fi identificate doar prin probe ADN
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:09 0:00

În general, forțele Rusiei în Ucraina sunt formate în mare parte din soldați contractuali, adică personal voluntar care semnează contracte pe durată determinată. Mai sunt și unități specializate, semiautonome, supravegheate de liderul cecen Ramzan Kadîrov.

Nemulțumirea din Brigada a 11-a a lui Kaminski nu este un caz izolat și există indicii că comandanții ruși încearcă diferite tactici pentru a ține problema sub control și pentru a nu se afla despre soldații care refuză să lupte.

În Buriatia, unde are sediul Brigăzii 11, zeci de angajați au solicitat asistență juridică de la activiști locali, încercând să-și rupă contractele și să iasă din serviciu în Ucraina, din diverse motive.

În orașul Budionnovsk din sudul Rusiei, unde sunt infanteriști cazaci ai Brigăzii 205, comandanții au ridicat un „zid al rușinii” cu numele, gradele și fotografiile a aproximativ 300 de soldați care nu au respectat ordinele în războiul din Ucraina.

Un alt soldat din Brigada 205 a spus pentru Current Time că liderii nu i-au pregătit pe soldați înainte de război, iar când unitățile au mers în Ucraina li s-a spus că merg la exerciții.

„Nu aveam muniție obișnuită, nici jachete sau căști. Nu aveam mâncare, nici apă. Sincer, a trebuit să ne aprovizionăm cu mâncare”, a spus soldatul.

U alt soldat a spus că nu credea că va renunța la armată, dar soția lui a avut o sarcină dificilă și a cerut o permisie pentru când va naște, dar șefii lui i-au spus: „Nu ne pasă de problemele tale”.

În conversațiile sale cu Current Time, Caporalul Kaminski a deplâns ceea ce a descris drept insensibilitatea comandanților față de bunăstarea trupelor lor.

„Acești oameni sunt pregătiți pentru orice. Nu le pasă de viața de soldat; ceea ce este mai important este poziția și rangul lui”, a spus Kaminsky, care a completat că șefii lor preferă să îi îngroape în prima linie de apărare decât să renunțe la poziția lor.

„Pur și simplu nu le pasă. Ești doar un soldat pentru ei, ești un nimeni”.

XS
SM
MD
LG