Linkuri accesibilitate

#Solidaritate: România a livrat o primă tranșă de vaccin Republicii Moldova


Prima tranșă de vaccin din România a ajuns sâmbătă la Chișinău.
Prima tranșă de vaccin din România a ajuns sâmbătă la Chișinău.

De la la începutul lunii martie, Republica Moldova va dispune în total de 36 de mii de doze de vaccin anti Covid-19.

Primele vaccinuri anti Covid-19 au sosit sâmbătă în R. Moldova după ce vineri, Agenția Medicamentului a autorizat condiționat vaccinurile Pfizer/BioNTech, AstraZeneca și Sputnik V.

Este vorba de prima tranșă de 21.600 doze de vaccin AstraZeneca din donația de aproape 200.000 de doze făcută de România.

Mesajul Maiei Sandu, postat pe Facebook
Mesajul Maiei Sandu, postat pe Facebook

Ministerul Sănătății a primit totodată vineri confirmarea de la COVAX că primul lot de 14.400 de doze de vaccine AstraZeneca va sosi între 28 februarie și 3 martie 2021, așa că la începutul lunii martie, R. Moldova va dispune de 36 de mii de doze de vaccin anti Covid-19.

La București, premierul Florin Cîțu a transmis:

Astăzi (sâmbătă – n.r.) livrăm primele doze de vaccin: 21.600 - Astra Zeneca. Este prima serie din cele 200.000 de doze pe care le oferim ca ajutor umanitar cetățenilor moldoveni. Urmează și restul în lunile următoare”.

O hotărâre de Guvern pentru acest ajutor umanitar a fost aprobată în ședința de miercuri.

Un așa-numit „mecanism de vaccinare” va începe luni în Republica Moldova, prin distribuirea vaccinurilor. În prima fază vor fi vaccinați lucrătorii din sistemul sanitar, după cum declara și președinta Maia Sandu sâmbătă, la primirea donației de vaccinuri din România.

Vaccinurile Pfizer/Biontech și AstaZeneca sunt autorizate de Organizația Mondială a Sănătății si de instituțiile abilitate din Uniunea Europeană și Statele Unite. Nu și vaccinul Sputnik V, produs de Rusia.

Grosul vaccinurilor va veni însă prin platforma COVAX a Organizației Mondiale a Sănătății, care o sa acopere, într-o primă fază, necesarul de doze pentru vaccinarea a 20% din populație.

Sondajele realizate de Ministerul Sănătății arată o disponibilitate redusă de 30 la sută a populației de a accepta necondiționat vaccinarea. Președintele Comitetului național consultativ de experți în domeniul imunizărilor, Ninel Revenco, preciza săptămâna trecută pentru Europa Liberă că deocamdată nu se pun în discuţii eventuale condiţii care ar obliga indirect cetăţenii să se vaccineze. Se mizează pe conștientizare că imunizarea este deocamdată singura soluţie pentru a reveni la libertatea şi normalitatea de până la pandemie:

Noi informăm populaţia, lucrătorii medicali să înţeleagă că în ţară sunt admise vaccinurile care au fost deja administrate la peste 100 de milioane de oameni. Nu suntem primii care vor începe această vaccinare. Trebuie să înţelegem că noi suntem responsabili. Această procedură este benevolă, nimeni nu vă obligă, dar este o responsabilitate personală şi faţă de societate.”

XS
SM
MD
LG