Linkuri accesibilitate

Soluția premierului Dăncilă pentru aplanarea tensiunilor din Valea Uzului: MApN să preia cimitirul


Premierul Viorica Dăncilă solicită ferm respectarea simbolurilor statale ale României și normele de ordine publică și face apel la responsabilitate în ceea ce privește acțiunile și declarațiile politice referitoare la situația din Valea Uzului, arată un comunicat al Guvernului.

“Am urmărit cu mare atenție ceea ce s-a întâmplat în aceste zile la Valea Uzului. Nu m-am pronunțat public cu privire la acest subiect pentru că nu am dorit să contribui la escaladarea situației, dar împreună cu colegii mei din Guvern am acționat pentru ca lucrurile să revină la normal și să găsim soluții acceptate de comunitatea locală, români și maghiari, deopotrivă. Cetățenii români, indiferent de etnie, așteaptă de la noi soluții, propuneri concrete, nu declarații contondente. Autoritățile guvernamentale și oamenii politici au opțiunea dialogului, iar orice instigare la dezbinare între cetățenii români, așa cum din păcate am văzut în aceste zile, este intolerabilă”, precizează Viorica Dăncilă în comunicatul transmis Europei Libere.

Totodată, premierul subliniază că în această perioadă „Guvernul a căutat soluții în spiritul asigurării dreptului neîngrădit al fiecăruia de a-și comemora eroii și de a cinsti memoria tuturor celor care au apărat libertatea, integritatea și demnitatea poporului român cu jertfa supremă”.

Una dintre propuneri vizează „preluarea administrării de către Ministerul Apărării Naționale a Cimitirului eroilor căzuți în cele două războaie mondiale - Valea Uzului și consacrarea statutului de cimitir internațional, având în vedere faptul că în această necropolă sunt înhumați militari de mai multe naționalități. Însă, orice decizie va fi luată după consultări cu toate părțile implicate”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG