Linkuri accesibilitate

Soluția distribuitorilor în cazul ordonanței ieftinirii alimentelor, ca să nu blocheze aprovizionarea magazinelor sau spitalelor


Distribuitorii au venit cu propriile propuneri pentru ca ordonanța privind ieftinirea alimentelor să poată fi aplicată de marți, 1 august. Supermarket, imagine generică

Sătui să aștepe un răspuns din partea autorităților, fără a ști nici în ultimul moment cum trebuie să pună în aplicare ordonanța ieftinirii alimentelor pentru a nu se trezi cu amenzi de sute de mii de lei, distribuitorii au propus luni Guvernului un set de norme de aplicare.

În așteptarea unei reacții, susțin că vor continua activitatea cât timp pierderile vor fi suportabile.

De marți, 1 august, ordonanța intră în vigoare. Cu un adaos comercial limitat la 20% în cazul producătorilor, 5% în cel al distribuitorilor și 20% pentru comercianți, documentul impune limitarea prețurilor, timp de trei luni, la 14 categorii de alimente.

Dacă lucrurile par simple în primul și ultimul caz, distribuitorii au declarat că au nevoie de norme de aplicare, pentru a cunoaște cum trebuie să procedeze în situații punctuale: de unde știu dacă și cât adaos comercial s-a mai adăugat de către un alt distribuitor până la ei sau cum calculează cheltuielile operaționale, în condițiile în care folosesc aceeași logistică și pentru bunuri care nu sunt vizate de Ordonanță.

Pe 26 iulie, Asociației Companiilor de Distribuție de Bunuri din România (ACDBR) a trimis adrese către prim-ministru, Ministerul Agriculturii, al Economiei, ANAF și Consiliul Concurenței pentru a încerca să obțină un răspuns. Nu a venit.

„Am lucrat tot week-end-ul la un set de norme de aplicare și le-am trimis astăzi (luni, 31 iulie, n.r.) factorilor responsabili, inclusiv prim–ministrului”, a declarat pentru Europa Liberă Constantin Dumitriu, vicepreședintele ACDBR.

Propunerile distribuitorilor

 • Cheltuielile operaționale vor fi stabilite în mod unilateral de fiecare distribuitor în parte, raportat la situația efectivă a acestuia, ținându-se cont de toate cheltuielile efectuate în vederea desfășurării activității economice, fără a fi incluse cheltuielile privind finanțarea.
 • Pe parcursul lanțului de distribuție, dovada cotei de adaos comercial aplicat se va face prin declarația pe propria răspundere, pusă la dispoziție de distribuitor subdistribuitorului.
 • În cazul distribuitorilor/ subdistribuitorilor succesivi, în declarația pe propria răspundere vor fi menționate și cotele de ados aplicate până la momentul achiziționării produsului/ produselor de la distribuitorul/ subdistribuitorul inițial.
 • Niciun distribuitor nu poate aplica în întregime cota de adaos comercial de 5%, cu excepția situației în care distribuitorul comercializează produsele agricole și alimentare din anexa la ordonanță direct unui comerciant care are ca obiect de activitate vânzarea cu amănuntul ori cash&carry.
 • În situația în care aplicarea în mod cumulat pe parcursul lanțului de distribuție duce la epuizarea cotei de 5%, ultimul distribuitor/ subdistribuitor poate refuza achiziționarea produselor agricole și alimentare, cu excepția situației în care acesta este de acord să le comercializeze la prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale efectuate de acesta.

Reacția Guvernului: politica struțului

Europa Liberă a trimis de două săptămâni Guvernului, Ministerului Agriculturii (cosemnatar) și Agenției Naționale de Administrare Fiscală o solicitare în care arată că o parte dintre operatorii economici vizați de ordonanța ieftinirii alimentelor susțin că activitatea le-ar putea fi afectată, în lipsa unor norme de aplicare.

Singurii care au răspuns au fost cei de la ANAF, doar pentru a ne anunța că redirecționează solicitarea către ministerul Economiei.

La finalul ședinței de Guvern din 27 iulie l-am întrebat pe purtătorul de cuvânt al
Executivului, Mihai Constantin, când vor fi publicate normele de aplicare.

„Din câte știu, chiar înainte de termenul de 1 august, mai multe rețele comerciale au aplicat aceste prețuri și toate aceste impedimente pe care le menționați din nou trebuie să le confirm și eu și sunt sigur că piața își va regla rapoartele comerciale pentru a răspunde obligațiilor asumate prin actul pe care îl menționează la 1 august.

Sunt sigur că, dacă acele norme sunt necesare, ele vor veni în termenul potrivit și, dacă nu, iată, există soluții care sunt deja aplicate în piață”, a fost răspunsul oferit Europei Libere de purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Din perspectiva distribuitorilor, lucrurile nu sunt deloc așa simple.

„Dacă pierderile vor fi mari și nu vor fi adoptate norme de aplicare, probabil că mulți distribuitori se vor opri din activitate”, concluzionează vicepreședintele ACDBR.

 • 16x9 Image

  Cezar Amariei

  A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

  Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG