Linkuri accesibilitate

Violeta Alexandru, apel către românii trecuți în șomaj tehnic, dar chemați la muncă


Violeta Alexandru
Violeta Alexandru

Circa 600.000 de români au beneficiat de șomaj tehnic în luna martie, iar în aprilie cifra lor ar putea depăși și pragul de un milion.

La un bilanţ intermediar aferent perioadei 16 martie - 31 martie, peste 600.000 de români, concret, angajaţi au fost sprijiniţi prin această măsură a Guvernului Ludovic Orban denumită şomaj tehnic. Din cererile depuse de alţi profesionişti, după eliminarea dublurilor, după eliminarea cererilor depuse de mai multe ori, peste 50.000 de profesionişti, persoane care lucrează prin PFA, prin întreprinderi familiale, prin contracte de drepturi de autor, au fost în acest moment beneficiari, în sensul în care au primit sau primesc în cursul zilei de astăzi fondurile alocate prin măsura de sprijin şomaj tehnic”, a spus Violeta Alexandru într-o conferinţă de presă.

Totul despre evoluția coronavirusului, în România și în lume, citiți pe liveblogul Europa Liberă.

Ministrul Muncii a ținut să facă un apel pentru românii care au fost trimiși în șomaj tehnic, dar au fost chemați înapoi la muncă de angajatori. Violeta Alexandru să se adreseze autorităților pentru că suspendarea contractului de muncă înseamnă că ei trebuie să rămână acasă.

Avem semnale şi nu mă feresc să o spun, de situaţii în care, deşi au declarat suspendare temporară a activităţii pentru angajaţii lor, adică înscrierea lor în şomaj tehnic, condiţie în baza căreia se putea adresa solicitarea de fonduri din partea Guvernului, în unele situaţii, angajatorii au cerut angajaţilor să vină la muncă. Încurajăm pe cei care au trăit o asemenea situaţie să se adreseze Inspectoratelor Teritoriale de Muncă şi să sesizeze dacă acest lucru s-a întâmplat. Eu ştiu că trecem printr-o perioadă dificilă, dar trebuie să respectăm cu toţii legea şi trebuie să recunoaştem asumat că atunci când depui o cerere cu respectarea cadrului legal şi anume cu suspendarea temporară a contractelor de muncă, suspendare înseamnă că angajatul rămâne la domiciliu, rămâne într-un alt spaţiu decât spaţiul de muncă sau nu i se da sarcini de făcut în această perioadă, angajatorul asumând acest lucru prin solicitarea adresată în vederea obţinerii fondurilor guvernamentale. Am cerut Inspectoratelor Teritoriale de Muncă să urmărească în ce măsură există sesizări din partea angajaţilor cărora li s-a cerut să desfăşoare activităţi deşi erau în şomaj tehnic”, a declarat Violeta Alexandru.

Totodată, ea a făcut un apel către români şi le-a solicitat să nu mai lucreze la negru, ci cu forme legale.

Iată, cum o perioadă de criză, din păcate, ne arată cât de important este să lucreze cu forme legale. Orice activitate trebuie desfăşurată în baza unei forme legale de muncă. Statul este aici pentru a ajuta prin genul acesta de măsuri şi o face în măsura în care se lucrează cu forme legale, există o evidenţă a muncii, există o evidenţă a activităţii pe care o desfăşuraţi”, a spus Violeta Alexandru.

Numărul contractelor individuale de muncă suspendate de la intrarea în vigoare a stării de urgenţă (16 martie) este de 1.035.585, dintre care 332.746 din industria prelucrătoare, 188.573 din sectorul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 112.714 din domeniul hoteluri şi restaurante.

Pe de altă parte, numărul contractelor de muncă încetate de la instituirea stării de urgenţă era joi de 250.554, dintre care 46.966 din domeniul comerţului cu ridicata şi amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 43.981 din industria prelucrătoare, iar 34.066 din zona construcţiilor.

XS
SM
MD
LG