Linkuri accesibilitate

Sonda rusească Luna-25 se confruntă cu o „situație anormală”, în pregătirea pentru aterizarea pe Lună


Luna-25 a intrat pe orbita Lunii pe 16 august, devenind prima navă spațială rusă care a făcut acest lucru din 1976.

O „situație anormală” a fost detectată în timpul unei manevre a sondei rusești Luna-25 înainte de aterizarea pe Lună, a anunțat agenția spațială rusă pe 19 august.

„La ora 14.10, s-a eliberat forța pentru transferul sondei pe orbita de pre-aterizare. În timpul operațiunii s-a produs o situație anormală la bordul stației automate, care nu a permis efectuarea manevrei în parametrii specificați", spuse Roskosmos.

Agenția a adăugat că specialiștii analizează situația. Nu s-au oferit alte detalii.

Aterizarea pe Lună a fost programată pentru 21 august. Nu este clar dacă sonda poate respecta acest program.

Roskosmos a declarat că a primit primele rezultate de la misiunea Luna-25 și că acestea sunt analizate.

Agenția a postat și imagini cu craterul Zeeman al Lunii, luate de pe navă spațială. Craterul este al treilea ca adâncime din emisfera sudică a Lunii, măsurând 190 de kilometri în diametru și 8 kilometri în adâncime, potrivit lui Roskosmos.

Agenția a transmis că datele pe care le-a primit până acum de la sondă au oferit informații despre elementele chimice din solul lunar și ar facilita, de asemenea, funcționarea dispozitivelor concepute pentru a studia suprafața apropiată a Lunii.

Luna-25 a intrat pe orbita Lunii pe 16 august, devenind prima navă spațială rusă care a făcut acest lucru din 1976.

Rusia își propune să înființeze o stație spațială pe Lună până în 2040.

Nava spațială rusă face parte dintr-o cursă de explorare a unei părți a lunii despre care oamenii de știință cred că ar putea conține apă înghețată și elemente prețioase.

Prezența apei are potențialul de a permite șederea umană mai lungă pe Lună, ceea ce ar permite exploatarea resurselor lunare.

Misiunea sondei este să opereze timp de un an la polul sud, unde oamenii de știință de la NASA și alte agenții spațiale au detectat în ultimii ani urme de apă înghețată în cratere.

Articol realizat pe baza relatărilor AFP, Reuters și dpa.
XS
SM
MD
LG