Linkuri accesibilitate

Sondaj CURS: PSD - 35%, PNL – 23%. Românii preferă un venit mic, dar sigur


Actuala Coaliție de guvernare ar obține majoritatea și la viitoarele alegeri, PSD având prima șansă să câștige scrutinul. AUR înregistrează o nouă lună de scădere, fapt remarcat după începerea războiului din Ucraina. Imagine cu N. Ciucă (PNL) și Marcel Ciolacu (PSD)
Actuala Coaliție de guvernare ar obține majoritatea și la viitoarele alegeri, PSD având prima șansă să câștige scrutinul. AUR înregistrează o nouă lună de scădere, fapt remarcat după începerea războiului din Ucraina. Imagine cu N. Ciucă (PNL) și Marcel Ciolacu (PSD)

PSD se află pe primul loc ca intenție de vot într-un sondaj CURS, realizat în perioada 28 martie – 11 aprilie, față în față, la domiciliul respondenților. AUR se află pe locul trei, în scădere, iar PNL a trecut de 20%. Principala îngrijorare a românilor este legată de creșterea prețurilor. Marja de eroare este de plus, minus 1,9%.

Cei mai mulți respondenți, 53%, se declară îngrijorați de creșterea prețurilor, potrivit sondajului CURS de la începutul lunii aprilie. Războiul din Ucraina reprezintă o îngrijorare pentru 18%, corupția - 9 %, starea de sănătate - 6%, iar o eventuală criză politică doar 5%. Pandemia nu mai reprezintă o temere pentru români, procentul fiind de doar 3%.

PSD ar câștiga alegerile parlamentare dacă săptămâna viitoare ar avea loc alegeri, potrivit sondajului menționat. Social-democrații sunt creditați cu 35% intenție de vot, urmați de PNL cu 23%. Alianța pentru Unirea Românilor se află în scădere, având 12%, iar USR nu reușește să mai crească după ieșirea de la guvernare – 11%.

PMP ar reintra în Parlament cu un procent de 5%, în timp ce partidele lui Liviu Dragnea sau Ludovic Orban ar lua doar 1%. Pro România, partidul lui Victor Ponta, este creditat cu 3% intenție de vot, iar UDMR cu 5%.

Conform cercetării sociologice, românii preferă un venit mic și sigur în proporție de 69%, în timp ce un venit mare, chiar dacă este nesigur reprezintă o opțiune pentru 23%. Un procent de 8% a refuzat să se pronunțe.

Românii continuă să aibă cea mai mare încredere în biserică și armată, pe locul trei se află primăriile, iar mass-media ocupă locul al patrulea cu 27% încredere multă și foarte multă, dar 70% declară că nu au încredere în mass-media. Parlamentul benefiază de o încredere de 16%, Președinția de 17%, iar partidele politice de 10%.

Datele din sondaj indică faptul că respondenții consideră în proporție de 64% că alianța PNL – USR a fost inutilă sau foarte inutilă. În schimb, 44% creditează Coaliția PNL – PSD ca fiind utilă și foarte utilă, în timp ce 43% spun că este inutilă sau foarte inutilă.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG