Linkuri accesibilitate

Sondaj Gallup: SUA se află la minime istorice privind aprecierea la nivel global


Cel mai scăzut nivel de încredere la nivel global a fost în primul an de mandat al lui Donald Trump
Cel mai scăzut nivel de încredere la nivel global a fost în primul an de mandat al lui Donald Trump

În al treilea an de președinție al lui Donald Trump, un sondaj realizat de Gallup arată că în ciuda unor câștiguri marginale imaginea Statelor Unite a început noul deceniu cu o poziție mai slabă la nivel global decât cea existentă pe mandatele precedenților doi președinți.

După ce s-a prăbușit la un minim negativ de 30% în primul an la Casa Albă, imaginea Statelor Unite la nivel global nu este cu mult mai bună nici în al treilea an. Media globală privind aprecierea, conform sondajului realizat pe 135 de state și regiuni, este de 33% în 2019.

Media este sub nivelul cel mai scăzut avut de George W.Bush, 34% în 2008.

Spre comparație, Germania are cea mai mare rată de apreciere cu 44%, în timp ce alte puteri globale sunt cotate la 32% - China și 30%- Rusia.

Pentru al doilea an consecutiv, imaginea conducerii americane s-a îmbunătățit în mai multe state decât cele în care a scăzut. Din cele 135 de state și regiuni măsurate, rata de aprobare a scăzut cu 10% sau mai mult în doar cinci state: Liban, Irak, Italia, Sierra Leone și Zambia.

Rata de aprobare a crescut cu același procent în 12 state sau regiune de pe glob, dar, notabil, sunt puține țări libere, democrate pe listă și puțini aliați tradiționali. Cea mai mare îmbunătățire este în Turkmenistan unde a crescut cu 32 de procente, de la 30% în 2018 la 62% în 2019.

Imaginea liderului american are cel mai mult de suferit în Europa, unde oamenii sunt la fel de nemulțumiri de conducerea americană precum erau și în 2017. Media de apreciere de 24% este identică cu cea din 2018 și doar un procent sub cea înregistrată în 2017.

Cu toate acest, procentul de respingere de 61% este la un nou nivel record.

Cel mai mare grad de apreciere pentru Statele Unite este înregistrat în următoarele state sau regiuni: Kosovo -82%, Albania - 67% și Polonia - 59%.

Gradul de apreciere în Asia rămâne la niveluri joase similare celor din perioada administrației George W. Bush. Media de aprobare este de 32% în 2019, procent similar celui din anul precedent și cu doar 2% mai mare decât în 2017.

Germania a rămas în 2019 cea mai apreciata țară din lume pentru al treilea an consecutiv. După ce a scăzut la 40% în 2018, rata de aprobare este în creștere la 44% în 2019.

Rusia și China au rate cu puțin mai defavorabile decât Statele Unite. După ce a depășit SUA în 2018 cu 34%, China înregistrează o scădere în 2019 la 32%, cu un procent sub Statele Unite. Rusia a menținut procentul de 30% pe care l-a avut și cu un an înainte.

XS
SM
MD
LG