Linkuri accesibilitate

Sondaj INSCOP: PSD și PNL își suflă în ceafă, Alianța USR–PLUS are 15,3%. Prezența mică, bucuria PSD


Sondaj INCSOP, europarlamentare- martie 2019.
Sondaj INCSOP, europarlamentare- martie 2019.

Diferența dintre PSD și PNL este de doar 0,6%, în marja de eroare: PSD- 26,9% și PNL 26,3%, în timp ce Alianța USR-PLUS ar obține 15,3%. Sunt rezultatele celui de-al doilea sondaj INSCOP de la începutul anului comandat de Fundația Konrad Edenauer.

Date nu surprind, în precedentul sondaj de la jumătatea lui februarie, cele două partide erau tot umăr la umăr, între ele fiind doar un singur procent diferență.

Noutatea este însă în ce privește nou constituita Alianță 2020, care obține mai puțin decât luau cele două partide separat. Astfel, acum o lună, USR era cotat cu 10%, iar PLUS, partidul condus de Dacian Cioloș, cu 7%. Diferența de 2 procente arată că socoteala de acasă nu se potrivește întotdeauna cu cea din târg, inclusiv în materie de politică.

Pe de altă parte, dacă ne uităm la sondajul IMAS de la finalul lunii februarie, primul care a măsurat Alianța 2020, lucrurile stăteau mai bine. Nu cu mult. USR și PLUS aveau împreună aproape 18%.

În privința celorlalte partide, situația nu s-a schimbat semnificativ față de sondajul precedent al INCSOP decât în privința Pro România care a crescut de la 6,6% la 91,% acum. ALDE stagnează la un confortabil 9,3%, iar PMP nu reușește să treacă pragul de 5%, are 4,4%, dar, poate, intrarea în cursă a lui Traian Băsescu să schimbe lucrurile. UDMR, ca întotdeauna, își scoate cele 5 procente.

Prezența scăzută, bucuria partidelor mari

Prezența la alegerile europarlamentare din 26 mai este de 58,8%, în ușoară creștere față de luna precendentă, dar important pare a fi faptul că dintre absenteiști 29,7% sunt nehotărâți, în timp ce doar 11,8% spun sigur că nu vor merge să voteze.

Interesante sunt datele care arată comportamentul celor care spun că vor merge cu certitudine la vot ( pe o scală de 1 la 10) - 38,7% din totalul populației. În această situație, de prezență mai redusă, principalul beneficiar este PSD, care sare de la 26,9% la 29,1%. Celelalte partide mari câștigă și ele procente, dar nu în aceeași măsură ca PSD. Astfel, PNL obține 0,8% în plus, ajungând la 27,1%, iar Alianța USR-PLUS- 2, 4%, ceea o plasează la 17,7%.

Partidele mici însă pierd la o prezență mai scăzută la vot: Pro România cade la 8,1%, iar ALDE la 7,9%.

Sondajul Inscop Research a fost realizat în perioada 5-13 martie 2019, la comanda Fundației Konrad Adenauer pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Volumul eșantionului, de tip multi-stratificat, probabilistic, a fost de 1053 persoane, reprezentativ pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

­­­­­

XS
SM
MD
LG