Linkuri accesibilitate

Sondaj internațional: Merkel iese în glorie de pe scena politică după 16 ani de mandat


Angela Merkel la finalul a 16 ani în funcția de cancelar al Germaniei
Angela Merkel la finalul a 16 ani în funcția de cancelar al Germaniei

Încrederea oamenilor din toată lumea în Angela Merkel a rămas aproape neschimbată de-a lungul celor 16 ani de mandat ai cancelarului german, arată un sondaj internațional făcut de la începutul mandatului său până astăzi.

Cei mai mulți dintre cei chestionați într-un sondaj, făcut de-a lungul anilor în 16 țări de pe tot globul, spun că Merkel a gestionat fără cusur atât pandemia de Covid, cât și destinul Germaniei în cei 16 ani de mandat.

Cei mai mulți spun că, sub bagheta sa, influența Germaniei la nivelul UE a fost una pozitivă.

În ultimul ei an de mandat, în timp ce germanii se pregătesc să voteze pentru înlocuirea ei, un nou sondaj al Pew Research Center arată că liderul german se află la cea mai ridicată cotă de încredere în majoritatea celor 16 economii avansate, de la America de Nord, până în Europa și Asia-Pacific.

Opinia publică din Germania este, de asemenea, una extrem de favorabilă, considerând că Merkel a făcut o treabă bună în ceea ce privește administrarea combaterii epidemiei de coronavirus.

Și printre statele membre ale Uniunii Europene chestionate, mulți cred că Germania a avut o influență pozitivă la nivelul blocului comunitar.

Majoritatea celor chestionați au încredere în Merkel pentru prestația sa la nivel internațional, iar în Olanda și Suedia chiar nouă din zece intervievați au această opinie.

Merkel s-a bucurat de ratinguri în general ridicate în mai multe țări de când a preluat pentru prima oară funcția de cancelar.

Încrederea a crescut pe măsură ce tot mai mulți oameni s-au familiarizat cu ea de-a lungul timpului. În majoritatea țărilor în care a fost făcut sondajul, încrederea în cancelarul german nu a fost niciodată mai mare, ca acum, la final de carieră.

Merkel se bucură în prezent de cele mai ridicate ratinguri în topul celor cinci lideri mondiali.

Ea primește note considerabil mai mari decât președintele rus Vladimir Putin sau președintele chinez Xi Jinping. Dar la fel de bine se descurcă și în comparație cu președintele francez Emmanuel Macron și, în multe țări, chiar în comparație cu președintele american Joe Biden.

În același timp, oamenii din Europa, America de Nord și regiunea Asia-Pacific au o imagine foarte bună despre Germania.

O medie de 79% dintre cele 16 publicuri sondate au o opinie favorabilă despre Germania, în timp ce doar 16% au o opinie nefavorabilă.

De asemenea, Germania este privită mult mai bine decât Statele Unite și China în majoritatea țărilor chestionate.

În multe dintre țările europene, părerea despre Germania nu s-a schimbat prea mult în ultimele două decenii, față de perioada în care Merkel nu era cancelar.

Aproximativ șapte din zece sau mai mulți au exprimat o opinie pozitivă asupra Germaniei în: Suedia, Olanda, Spania, Franța și Regatul Unit în fiecare an în care a fost pusă această întrebare.

Opiniile favorabile despre Germania și Merkel sunt influențate, în parte, de percepțiile asupra modului în care Germania a tratat pandemia de coronavirus. Circa 66% dintre cei chestionați spun că Germania a făcut față cu bine focarului de Covid și că s-a descurcat foarte bine în comparație cu alte țări și chiar instituții.

Răspunsul Germaniei la coronavirus este mai bine privit decât modul în care chiar Organizația Mondială a Sănătății a gestionat pandemia sau decât au făcut-o alte țări: China, SUA, UE.

Opiniile pozitive despre Germania și liderul său se extind și asupra rolului avut în UE. Circa 54% din cele șapte state membre UE chestionate consideră că Germania are o influență adecvată în UE.

Circa o treime spun că Germania are o influență prea mare în UE. Cu toate acestea, percepțiile despre rolul internațional al Germaniei variază considerabil între cele șapte țări din UE chestionate: în timp ce 82% dintre suedezi spun că Germania are o influență adecvată, doar 10% dintre greci sunt de acord.

De altfel, la aproape la fiecare evaluare, Grecia se remarcă prin opiniile sale deosebit de negative atât asupra Germaniei, cât și asupra cancelarului Angela Merkel.

Doar aproximativ o treime dintre greci au încredere în cancelarul german sau au o viziune favorabilă asupra Germaniei, deși majoritatea o apreciază pentru modul în care a gestionat pandemia de coronavirus, cam tot atâția câți cred că și țara lor a gestionat-o bine.

Comparativ cu alți europeni, grecii sunt de părere că Germania are, însă, o influență prea mare în UE (86%).

Opinia grecilor a devenit negativă încă din 2012 și are strânsă legătură cu criza datoriilor europene, timp în care au crescut tensiunile dintre cele două țări.

Acestea sunt în mare concluziile unui sondaj realizat de Centrul de Cercetare Pew în rândul a 17.823 de respondenți din 16 economii avansate, fără a include Germania, în perioada 1 februarie - 26 mai 2021.

Merkel, bine văzută din Europa până în Asia-Pacific

O medie de 77% dintre cei chestionați în cele 16 țări arată încredere în Merkel cu privire la modul în care a gestionat afacerile internaționale. Majoritatea economiilor avansate, cu excepția Greciei, au această opinie pozitivă despre cancelarul german.

Așa se face că Merkel obține atât cele mai mari cât și cele mai mici ratinguri din Europa.

Nouă din zece în Suedia și Olanda au încredere în ea pentru felul în care se ocupă de afacerile internaționale, iar 48% și, respectiv, 60% au chiar multă încredere.

Încrederea în cancelarul german este doar puțin mai mică în Spania, Belgia și Franța.

La celălalt capăt al spectrului, doar 30% dintre greci au încredere în Merkel și în acțiunile sale, iar aproape jumătate (45%) spun că nu au deloc încredere în ea. În SUA, 63% dintre cei intervievați au încredere în Merkel.

Oamenii din regiunea Asia-Pacific sunt reticenți în exprimarea opiniilor.

Cel puțin 5% din fiecare public sondat în regiune răspunde cu „nu știu” la întrebare, iar în Japonia și Taiwan chiar 13%, respectiv 15%.

Dar printre cei care își exprimă opinia, mulți spun că au încredere în Merkel că face ceea ce trebuie în afacerile mondiale. Evaluările pozitive sunt deosebit de mari în Noua Zeelandă și Australia și cel puțin șapte din zece au încredere în Merkel în Singapore, Japonia și Coreea de Sud.

În general, încrederea în Merkel a crescut pe parcursul celor aproape 16 ani de mandat. Încrederea în ea a atins un nivel istoric în majoritatea țărilor sondate. În aproximativ jumătate din aceste țări, Merkel a înregistrat cel puțin o ușoară creștere a încrederii față de anul precedent.

De exemplu, în Spania, 86% au încredere în Merkel atunci când vine vorba de gestionarea afacerilor internaționale, în creștere cu 14 puncte procentuale față de 2020 și o creștere de 49 de puncte față de 2006, primul ei an de mandat.

În parte, acest lucru se datorează unei cote relativ mare de spanioli care nu și-au exprimat opinia în primii ani ai mandatului său, aproximativ un sfert în 2006 și 2007. Modele similare pot fi observate în Italia, Australia, Japonia, Sud Coreea, Canada, Suedia și Marea Britanie, unde cota răspunsului „Nu știu” a scăzut, iar încrederea a crescut pe măsură ce Merkel a dobândit mai mulți ani în funcția de cancelar.

În Olanda, unde opiniile despre Merkel au fost examinate doar în ultimii ani, ponderea celor care au încredere în Merkel nu a scăzut niciodată sub 82%. Iar în Franța, țară pe care Centrul a sondat-o anual, din primul an de mandat al lui Merkel, cel puțin 70% dintre respondenți au declarat în fiecare an că au încredere în cancelarul german.

Deși oamenii din Grecia au încredere extrem de redusă în Merkel în comparație cu alte publicuri, încrederea în ea a crescut semnificativ comparativ cu 2019 și anii de dinainte de 2019.

Merkel stă mai bine la capitolul încredere decât Macron sau Putin

Pe lângă faptul că se bucură de o încredere larg răspândită și de o creștere a încrederii față de anii anteriori, Merkel se descurcă bine și în comparație cu alți lideri mondiali celebri.

În comparație cu președintele francez Emmanuel Macron, președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping, încrederea este mult mai mare în Merkel la aproape fiecare dintre publicurile chestionate.

Încrederea în ea este, de asemenea, mai mare decât în președintele american Joe Biden, deși opiniile celor doi lideri sunt similare pe multe dintre subiectele internaționale, inclusiv în Canada, Italia, Japonia, Marea Britanie, Singapore și Taiwan. Din nou, Grecia este o excepție extremă, unde Merkel beneficiază de mai puțină încredere decât ceilalți lideri din top 5 mondial.

În ceea ce privește gradul de instruire a persoanelor întrebate, persoanele cu mai multă educație au încredere în modul în care Merkel gestionează afacerile internaționale.

Cât privește orientarea politică a celor intervievați, atât în SUA, cât și în Italia, Marea Britanie, Canada și Australia, oamenii care se plasează în stânga spectrului ideologic au mai multă încredere în cancelarul german. De exemplu, 79% dintre liberalii din SUA au încredere în Merkel, comparativ cu 48% dintre conservatori, o diferență de 31 de puncte procentuale.

Germania, imagine favorabilă sub bagheta cancelarului Merkel

În ceea ce privește raportarea la Germania, circa 79% dintre cei sondați în cele 16 țări spun că au o imagine favorabilă asupra Germaniei. Cu excepția Greciei, unde doar o treime are o impresie bună despre Germania. În rest, capitalul de imagine acordat Germaniei este uriaș: de la două treimi sau chiar mai mare la fiecare din publicurile chestionate.

Opiniile sunt deosebit de bune în Suedia și Țările de Jos și mai puțin bună în SUA, unde 28% exprimă o viziune nefavorabilă dar 68% favorabilă. O medie făcută pentru cele 16 țări chestionate, arată că doar 16% dintre cei sondați au o părere nefavorabilă față de Germania.

Opiniile au fost în general pozitive și stabile în ultimele două decenii, dar s-au îmbunătățit semnificativ în rândul italienilor (cu 22 de puncte) și al spaniolilor (8 puncte).

În majoritatea publicurilor chestionate, cei cu mai multă educație, cei cu venituri mai mari și cei din stânga politică sunt mai predispuși să vadă Germania într-o manieră pozitivă.

Persoanele care au opinii nefavorabile asupra partidelor populiste de dreapta din Italia, Olanda și Marea Britanie sunt, de asemenea, mai susceptibile de a avea o viziune favorabilă asupra Germaniei.

În comparație cu SUA și China, Germania este foarte respectată. Circa 79% exprimă o viziune favorabilă asupra Germaniei, în timp ce aproximativ șase din zece evaluează pozitiv SUA (62%). Doar 27% consideră China favorabil.

Oricum, dintre cele trei țări, Germania este cel mai bine privită, cu trei excepții: doar americanii, grecii și japonezii evaluează SUA mai bine decât Germania. Aproape toți, însă, apreciază modul în care Germania a gestionat pandemia de Covid-19.

Germania, apreciată și pentru modul în care a gestionat pandemia de Covid

Opiniile favorabile despre Germania se extind și asupra modului în care a fost gestionată pandemia, 66% considerând că Germania a făcut o treabă bună în tratarea focarului de Covid.

Din nou, părerile cele mai bune sunt în Suedia și Olanda, cel puțin șapte din zece în majoritatea Europei, iar SUA și Canada sunt de acord. În ciuda opiniilor în general negative despre Germania și liderul său, majoritatea grecilor cred că Germania s-a descurcat bine cu focarul.

Opiniile sunt oarecum mai puțin bune în întreaga regiune Asia-Pacific, deși oamenii de acolo sunt mai predispuși decât alții să nu-și exprime o opinie cu privire la acest subiect. Cu toate acestea, mai mult de jumătate în Noua Zeelandă, Australia, Singapore și Japonia spun că Germania a făcut o treabă bună în ceea ce privește pandemia.

Mai mult, oamenii din majoritatea locurilor chestionate consideră că Germania a făcut treabă mai bună decât UE și OMS, dar și decât SUA și China. Grecia și Singapore sunt excepțiile. În ambele țări, aproximativ trei sferturi aprobă modul în care China a gestionat pandemia, comparativ cu 57%, care apreciază pozitiv răspunsul Germaniei.

În Europa, oamenii consideră că Germania a gestionat pandemia mai bine decât a făcut-o propria țară. De exemplu, în timp ce 77% dintre spanioli spun că Germania a tratat corect pandemia, doar 44% dintre spanioli spun același lucru despre propria lor țară.

În fiecare dintre cele 16 țări chestionate, cei care spun că Germania a tratat cum trebuie pandemia au mai multe șanse să aibă o opinie favorabilă despre Germania și să aibă încredere în Merkel atunci când vine vorba de afaceri internaționale.

În SUA, de exemplu, 80% dintre persoanele care cred că Germania a tratat cum trebuie pandemia de Covid, au o viziune favorabilă asupra Germaniei în general, comparativ cu doar 40% dintre cei care nu cred că Germania a făcut o treabă bună în ceea ce privește coronavirusul. Există o diferență la fel de mare în încrederea avută în Merkel între americanii care apreciază pozitiv răspunsul Germaniei la focar și cei care o evaluează negativ (74% și, respectiv, 34%, au încredere în Merkel).

Statele UE spun că Germania are o influență pozitivă asupra Uniunii

În celelalte șapte state membre UE chestionate, opiniile despre influența Germaniei în luarea deciziilor blocului comunitar variază. 54% spun că Germania are o influență potrivită, dar aproximativ o treime (35%) afirmă că țara are o influență prea mare. Foarte puțini europeni spun că Germania are o influență prea mică; ponderea cea mai mare de oameni care spun acest lucru fiind în rândul francezilor (9%).

Mai mult de jumătate dintre cei chestionați în Franța, Belgia, Olanda și Suedia spun că Germania are un nivel de influență adecvat în UE.

Grecia iese din nou în evidență cu privire la această întrebare, peste opt din zece spunând că Germania are o influență prea mare. Majoritatea italienilor împărtășesc această opinie, la fel cu mai mult de jumătate dintre spanioli.

În comparație cu 2017, mai mulți suedezi spun acum că Germania are un nivel adecvat de influență.

În Grecia, cei cu vârsta de 65 de ani și peste au mai multe șanse să spună că Germania are o influență prea mare (89%) la nivelul UE decât cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani (72%). Ponderi mai mari de italieni, belgieni și francezi mai în vârstă sunt, de asemenea, mai predispuși decât omologii lor mai tineri să spună acest lucru.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG