Linkuri accesibilitate

România indecisă. Sondaj: Doar unul din trei cetățeni e sigur că vrea să se vaccineze


România a intrat oficial în faza a doua a campaniei de vaccinare.
România a intrat oficial în faza a doua a campaniei de vaccinare.

Cel puțin unul din trei români s-ar vaccina cu siguranță împotriva virusului Covid 19, arată ultimul sondaj Avangarde.

Întrebați dacă se vor vaccina ținând cont că o parte a societății a făcut acest lucru deja, 35% dintre cei intervievați au spus că se vor vaccina cu siguranță, 27% nu sunt deciși, iar 8% nu știu sau nu răspund la întrebare.

Societatea din România, divizată în privința vaccinării anti-Covid
Societatea din România, divizată în privința vaccinării anti-Covid

Sondajul mai arată că 37% dintre cei chestionați se declară pro-vaccinare, 27% spun că nu au o poziție exactă sau că nu sunt interesați, 24% se declară împotriva vaccinării iar 12% nu știu sau nu răspund.

În proporție de 79% românii nu mai acceptă o nouă măsură de carantinare. Cu această măsură sunt de acord doar 17%, în timp ce 4% nu știu sau nu răspund.

Întrebați dacă este un lucru bun că Armata se ocupă de vaccinare, 71% dintre cei care au participat la sondaj spun că e un lucru bun, doar 11% cred că este un lucru rău, iar 18% nu știu sau nu răspund.

În privința eficacității vaccinurilor, 37% dintre intervievați spun că au încredere în vaccinuri, în timp ce 39% susțin că mai degrabă nu au încredere că vaccinul le-ar face bine.

24% răspund că nu știu.

Sondajul mai arată că 11% dintre români sunt foarte îngrijorați de pandemia de coronavirus, iar 48% sunt doar îngrijorați.

Întrebați dacă sunt în favoarea redeschiderii școlilor, 77% dintre cei care au participat la sondaj au răspun că da, 16% au spus că nu vor deschiderea școlilor, iar 7% nu știu.

Sondajul Avangarde a fost realizat în perioada 15 – 17 ianuarie, pe un eșantion de 710 persoane prin metoda CATI (telefonic), cu o marjă de eroare de 3, 5%.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG