Linkuri accesibilitate

Sondaj USR: Dan Barna pierde un procent după ancheta Rise Project. Iohannis, câștigător al turului doi în toate variantele


Sondajele îl dau ca favorit pentru prezidențiale pe Klaus Iohannis, bătălia pentru locul doi urmând să se dea între Viorica Dăncilă și Dan Barna.
Sondajele îl dau ca favorit pentru prezidențiale pe Klaus Iohannis, bătălia pentru locul doi urmând să se dea între Viorica Dăncilă și Dan Barna.

Ultimul sondaj din luna octombrie comandat de Alianța USR-PLUS arată că Dan Barna a pierdut 1% față de luna trecută, ca urmare a impactului anchetei Rise Project. Astfel, Barna este cotat cu 18,5%, cu puțin sub scorul USR-PLUS, care a scăzut și el ușor, ajungând la 19,9%.

Surse din Alianța USR-PLUS au precizat pentru Europa Liberă că au primit astăzi datele ultimului sondaj comandat.

În ceea ce privește intenția de vot pentru prezidențiale, Klaus Iohannis se menține pe primul loc cu 39%, într-o ușoară scădere față de începutul lunii septembrie când avea 40.5%.

Pe locul al doilea se află în acest moment candidatul PSD, Viorica Dăncilă, cu o intenție de vot de 23.4%. Tendința pentru premierul demis este în creștere față de luna septembrie, când avea 21.4%. Între timp, Cabinetul Dăncilă a fost dărâmat în Parlament prin moțiune de cenzură.

Dan Barna se află pe locul trei în sondajul comandat de propriul partid cu 18,5%, în scădere față de luna precedentă, perioada 3-24 septembrie, când avea 19.7%.

Pe locul al patrulea se află candidatul independent Mircea Diaconu cu 8.0%, în ușoară creștere față de luna precedentă când înregistra 7.6%.

Candidatul PMP, Teodor Paleologu are 3,8% intenție de vot. Și el se află în urcare față de luna precedentă când avea 3,5%.

Tot în creștere ca intenție de vot se află și Kelemen Hunor, care a sărit de la 3,1% la 3.9%.

Alexandru Cumpănașu are o intenție de vot de 1,8%, în timp ce Ramona Ioana Bruynseels este la 1.3%.

În situația în care Klaus Iohannis și Dan Barna ar ajunge în turul al doilea al prezidențialelor 39.8% l-ar prefera pe actualul președinte, iar 24% pe liderul USR, 8.8% nu ar merge la vot, iar 23.2% nu știu în acest moment ce ar face. În sondajul celor de la USR, Iohannis era cotat cu 44.2% intenție de vot pentru turul doi în luna septembrie, iar Dan Barna cu 22.2%.

În cazul în care în turul doi ajung Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, tot șeful statului se află pe primul loc cu 50.4%, iar liderul PSD ar lua 23.9%. Ar absenta la vot 6%, iar 17.4% nu știu în acest moment ce vor face. Față de luna septembrie, în cazul acestui duel, Iohannis scade de la 55.5% la 50.4%, iar Dăncilă crește de la 20.7 până la 23.9%.

La întrebarea care este cea mai bună soluție pentru rezolvarea situației actuale cei mai mulți consideră că soluția o reprezintă alegerile anticipate – 45.8%. Celelalte variante pentru care s-a optat sunt: guvern minoritar – 14.4%, guvern tehnocrat 18.5%, un nou guvern PSD 20.1%.

Intenția de vot pentru parlamentare

În sondajul comandat, s-a măsurat și intenția de vot pentru parlamentare. PNL se află pe primul loc cu 36,8% intenție de vot, un scor identic cu luna precedentă, PSD este cotat la 24,9%, în ușoară scădere de la 25,3%, Alianța USR PLUS este la 19.9%, tot în scădere față de luna septembrie când avea 21%. Pro România este în urcare ca intenție de vot pentru parlamentare de la 5,6% în septembrie, la 6.5% la finalul lunii octombrie. PMP este și el în creștere de la 3,2% la 4.0%.

Ce mesaj intern au primit cei din USR

Potrivit unor surse din USR, sondajul a fost însoțit și de un mesaj intern primit de la șeful campaniei pentru prezidențiale, Cătălin Drulă.

“Datele au fost colectate după ancheta Rise, deci vestea bună este că impactul electoral este relativ mic (aproximativ1%) în acest moment.

Se observă o ușoară creștere a candidatului PSD, probabil efectul moțiunii de cenzură și a polarizării electoratului “de stânga”.

Datele sunt relevante pentru populația din țară, fără Diaspora. La europarlamentare, diferența față de Diaspora USR PLUS a fost de +1.7%.

Miza acestui tur 1 de alegeri rămâne lupta pentru turul 2 între Dan Barna și Viorica Dăncilă.

Dacă Dan Barna ajunge în turul 2, lupta cu Klaus Iohannis este deschisă. Față de luna septembrie, Dan Barna a redus ecartul cu 6.8%.”

Sondajul a fost efectuat de firma cu care cei de la USR au colaborat și la europarlamentare, a fost realizat în perioada 15 – 23 octombrie, prin metoda față în față, numărul total de chestionare a fost 1135, iar datele au fost colectate în 100 de localități.

Ce date erau în sondajul IMAS de la finele lunii septembrie

Într-un sondaj IMAS, comandat de Europa FM, și publicat pe 30 septembrie, Klaus Iohannis se afla pe primul loc ca intenție de vot la prezidențiale cu 45.3%, iar pe locul doi se era candidatul independent Mircea Diaconu – 16.6%. Dan Barna era cotat cu a treia șansă – 14.2%, în timp ce Viorica Dăncilă ocupa poziția a patra cu 12.4%.

Sondajul IMAS a fost realizat în perioada 9-28 august pe un eșantion de 1010 persoane cu vârsta de peste 18%, iar marja de eroare este de +/-3%.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG