Linkuri accesibilitate

Republica Moldova. Fugarul Ilan Șor susține că a primit cetățenia rusă


Una din manifestațiile electorale ale partidului Șansă la Orhei. Pe ecran, în fundal, Ilan Șor
Una din manifestațiile electorale ale partidului Șansă la Orhei. Pe ecran, în fundal, Ilan Șor

Deputații afiliați oligarhului fugar din Republica Moldova, Ilan Șor, au format un nou grup parlamentar numit „Victorie-Pobeda”, în timp ce politicianul condamnat pentru corupție în Moldova a anunțat că a primit cetățenia rusă.

Grupul este condus de Vasile Bolea, fost deputat socialist, care a făcut anunțul în ședința plenară de joi a Parlamentului.

Din grupul parlamentar fac parte nouă deputați.

Vicepreședinte al grupului a fost numită Reghina Apostolova, iar secretar Marina Tauber.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a cerut ca formarea grupului să fie analizată „din punct de vedere juridic”.

Pe 21 aprilie, la Moscova, mai mulți politicieni moldoveni afiliați oligarhului fugar, Ilan Șor, au lansat un bloc politic numit „Pobeda” („Victorie”), care își propune să unească forțe ale opoziției împotriva guvernării proeuropene din Moldova, în perspectiva alegerilor prezidențiale de la toamnă.

Ilan Șor a fost condamnat pe aprilie 2023 la 15 ani de închisoare în așa-numitul dosar al „furtului miliardului”.

Joi, 16 mai, poliția moldoveană a confirmat că Șor a obținut cetățenia rusă. Șefa Secției Comunicare și Protocol poliției moldovene, Diana Fetco, a declarat pentru NewsMaker că autoritățile moldovene nu au fost anunțate oficial de partea rusă în legătură cu cetățenia lui Ilan Șor.

„Dar deținem informația că această persoană a primit cetățenia respectivului stat. Mai mult, avem și informația că la sfârșitul lunii ianuarie curent acesta și-a perfectat actele de identitate”, a declarat Fetco.

Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a declarat pentru „Teleradio-Moldova” că Șor ar fi primit cetățenia Rusiei încă de la începutul acestui an și că acum deține trei cetățenii, deși legislația Moldovei nu i-ar permite să aibă decât cel mult dublă cetățenie.

Într-un interviu oferit unui blogger rus, publicat pe Rutube pe 15 mai, Șor a spus că deține acum și cetățenia rusă, pe lângă cea a Republicii Moldova și a Israelului.

„Am depus actele. Am primit. Prin urmare, astăzi sunt cetățean al Federației Ruse, printre altele”, a declarat Șor, fără să precizeze când anume a obținut cetățenia rusă.

Ilan Șor este supus sancțiunilor internaționale pentru „destabilizarea” Republicii Moldova.

Deputații guvernării Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) intenționează să modifice legea „privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale” pentru ca moldovenii supuși sancțiunilor internaționale să poată fi trași la răspundere penală și lipsiți de cetățenie.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
XS
SM
MD
LG