Linkuri accesibilitate

Sorin Blejnar, fost șef al Fiscului, trimis din nou în judecată. De data aceasta, pentru mită de 1,2 milioane euro


Sorin Blejnar, într-o imagine din 2016, pe când se judeca un alt dosar, în care era acuzat de trafic de influență, ca șef al Fiscului
Sorin Blejnar, într-o imagine din 2016, pe când se judeca un alt dosar, în care era acuzat de trafic de influență, ca șef al Fiscului

Sorin Blejnar, fostul șef al Fiscului în administrația Băsescu, a fost trimis în judecată, alături de soția sa, pentru luare de mită de peste 1 milion de euro ca taxă de protecție de la o firmă care a făcut evaziune fiscală cu motorină.

Faptele s-aju petrecut între 2011 și 2012, iar Sorin Blejnar este doar unul dintre șefii Fiscului care au fost mituiți în acest dosar. Mai sunt trimiși în judecată și vicepreședintele ANAF, Viorel Comăniță, precum și fostul comisar general adjunct al Gărzii financiare, Sorin Florea. Comăniță a primit mită de peste 900.000 euro, iar Florea, 300.000, potrivit procurorilor DNA, care au instrumentat dosarul.

Potrivit unui comunicat al DNA, Blejnar, Comăniță și Florea ar fi primit sume de bani de la un om de afaceri, prin intermediari, pentru ca, în schimb, să protejeze activitatea nelegală a societății acestuia. Banii destinați fostului șef al Fiscului ar fi fost primiți de soția acestuia de la doi interpuși ai omului de afaceri. Concret, Blejnar ar fi primit între mai 2011 și aprilie 2012 1,2 miliaone de euro, Comăniță - 960.000 de euro, iar Florea - 300.000 de euro.

„Sumele primite drept mită de cei trei inculpați au avut caracterul unei „taxe de protecție” încasate de cei trei funcționari publici cu putere de decizie, pentru ca activitatea ilegală a societății controlate de omul de afaceri care plătea respectiva „taxă” să nu fie observată și nici oprită de organele fiscale. Activitatea comercială a societății din domeniul comercializării carburanților era organizată astfel încât să se asigure premisele evaziunii fiscale. Cumpărarea și vânzarea produselor accizabile s-a desfășurat în timp, iar sumele obținute erau date funcționarilor publici, pe măsură ce banii erau obținuți din comercializarea produselor fără plata accizelor. Societatea respectivă (alături de alte persoane fizice și juridice) a fost trimisă în judecată, fiind condamnată prin decizie definitivă, pentru infracțiunea de evaziune fiscală, la plata unei amenzi penale și pedeapsa complementară a dizolvării”, se arată în comunicatul DNA.

Blejnar este deja în închisoare, condamnat fiind pentru trafic de influență.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG