Sorin Cîmpeanu, rectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, a fost ales vineri pentru încă un mandat la conducerea Consiliului Național al Rectorilor (CNR). Mihnea Costoiu, rectorul de la Universitatea Politehnică din București, a fost ales secretar general, anunță CNR într-un comunicat remis presei vineri.
Vicepreședinți au fost aleși:
- Ioan Abrudan – Universitatea “Transilvania” din Brașov;
- Leonard Azamfirei – Universitatea de Medicină și Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș;
- Daniel Breaz – Universitatea “1 Decembrie 1918 “ din Alba Iulia Ghiță Bârsan – Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu din Sibiu;
- Dan Cașcaval – Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași;
- Cristiana Cristureanu – Universitatea Creștină “Dimitrie Cantemir” din București;
- Daniel David – Universitatea “Babeș Bolyai” din Cluj;
- Nicolae Istudor – Academia de Studii Economice din Bucureşti;
- Viorel Jinga – Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București;
- Diana Moș – Universitatea Natională de Muzică din București;
- Costel Negricea – Universitatea Romano – Americană din București;
- Marilen Pirtea – Universitatea de Vest din Timișoara;
- Valentin Popa – Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava;
- Marian Preda – Universitatea din Bucureşti;
- Sorin Radu – Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu;
- Cezar Spînu– Universitatea din Craiova;
- Radu Văcăreanu – Universitatea Tehnică de Construcţii din București.
Alegerile, prin vot secret, au avut loc la Universitatea „Transilvania”, din Brașov, unde 68 din cei 69 de rectori de universități din întreaga țară au votat pentru noua conducere și unul împotrivă.
Bătălia rectorilor: Pricopie îl contestă pe Cîmpeanu
Contestatar al lui Cîmpeanu este Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, care a dat în judecată CNR pe 15 septembrie, susținând că, de fapt, mandatul lui Câmpeanu se încheiase încă de la sfârșitul lunii mai.
De altfel, Pricopie a reacționat imediat după ce a aflat rezultatul alegerilor de vineri, printr-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, în care a spus că rezultatul alegerilor de vineri de la CNR se va vedea în parlamentul viitor când „o să avem (...) 12-16 rectori politicieni”, sugerând, astfel, politizarea structurii de conducere a rectorilor dar și existența unui mecanism de recompense politice, cu anexarea independenței instituțiilor de învățământ la interesele de partid.
„Explicația a ceea ce s-a întâmplat astăzi la întâlnirea Consiliului Național al Rectorilor (CNR) de la Brașov o vom avea atunci când vom vedea câți dintre cei care au fost aleși în noua conducere CNR se vor regăsi pe listele electorale la alegerile parlamentare din decembrie.
Astăzi avem patru politicieni rectori, senatori și deputați. Dacă nu va exista o reacție fermă a opiniei publice, pe de o parte, și a instituțiilor statului, pe de altă parte, pentru respectarea legii, astfel încât universitățile să rămână spații autonome de gândire și educație, independente de politică, în decembrie o să avem în Parlamentul României 12-16 rectori politicieni, adică se va consfinți anexarea instituțiilor de învățământ superior la interesele de partid.”
Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației în guvernul Ponta (2014-2015), unde i-a fost succesor lui Remus Pricopie, este din 2013 șef al rectorilor din toată țara, funcție în care-i succede Ecaterinei Andronescu. El se află la al treilea mandat de rector la Agronomie, poziția din care a putut obține încă un mandat la șefia CNR.
De asemenea, Sorin Cîmpeanu a fost, pentru scurtă vreme, și premier interimar înainte de numirea lui Dacian Cioloș în fruntea guvernului. A fost parlamentar ALDE, apoi a făcut parte din Pro România, partidul condus de Victor Ponta, pentru ca de la începutul acestui an să treacă la PNL. El este, din septembrie trecut, președinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților.
Remus Pricopie a fost propus de liderii PSD și Pro România, Marcel Ciolacu și Victor Ponta, premier la negocierile care au avut loc la Cotroceni în februarie 2020.
„Mergem cu o singură nominalizare la Guvern, în persoana lui Remus Pricopie, rectorul SNSPA, fost ministru al Educației, un proeuropean și un proamerican”, spunea pe 2 februarie anul acesta Marcel Ciolacu, după o întâlnire cu Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu și Teodor Meleșcanu, în urma căderii primului guvern Orban prin moțiune de cenzură, inițiată de PSD și UDMR .