Linkuri accesibilitate

Sorin Grindeanu revine în PSD, într-un ”proiect extrem de serios”


Romania - Romanian PM Sorin Grindeanu, Bucharest
Romania - Romanian PM Sorin Grindeanu, Bucharest

Prezent la Slatina, la conferința de alegeri a filialei de la Olt a Partidului Social Democrat (PSD), Sorin Grindeanu, acum președinte al ANCOM, a anunțat că va reveni în PSD, într-un „proiect extrem de serios”.

„Eu voi reveni în politica PSD într-un proiect extrem de serios al PSD, un proiect extrem de serios pentru țară. Nu voi ține isonul unor proiecte personale ale lui x, y, indiferent cum se cheamă acea persoană. Dacă lucrurile acestea se vor întâmpla, am fost om de stânga, sunt și voi fi om de stânga și voi reveni în PSD”, a spus fostul premier al PSD.

Grindeanu este până acum singurul premier din istoria României demis prin moțiunea de cenzură a propriului partid, exclus ulterior din partid în noiembrie 2017, după ce s-a angajat într-un conflict deschis cu președintele de atunci al partidului, Liviu Dragnea, acum în închisoare unde execută o condamnare de trei ani și jumătate primită pe 27 mai 2019.

Grindeanu a participat joi la conferința de alegeri a organizației de la Olt a PSD, deși funcția de președinte al Agenției Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații îl face incompatibil cu politica.

Dovadă că participarea sa la întrunirea social-democraților nu a fost una formală sunt și avertismentele pe care Grindeanu le-a transmis ”figurilor uzate din PSD”, cărora le-a sugerat să facă ”un pas în spate”, înainte de congresul de alegeri al partidului de luna viitoare.

Mai mult, Grindeanu a făcut și o analiză a stării actuale a PSD, cu recomandări care vizează resursa umană de la nivelul conducerii partidului.

”Figurile uzate ale PSD trebuie să facă un pas în spate”, a spus Sorin Grindeanu, moment soldat cu aplauze în sală. „PSD se află într-un moment de cotitură și deciziile pe care le va lua PSD în lunile următoare vor decide soarta stângii. Resursa umană la nivelul conducerii PSD în această perioadă a fost slabă, prost pregătită. Am pierdut la nivel central atuul partidului de profesioniști care atunci când vin să guverneze știu să facă acest lucru foarte bine. Acest lucru se poate redobândi dacă înțelegem că în fruntea partidului nu mai poți face echipe de compromis. E bine să luăm anumite decizii în lunile viitoare, dacă nu dorim ca PSD să devină tot mai irelevant”, a adăugat fostul premier, citat de Digi 24.

După excluderea sa din PSD, unde deținea șefia organizației Timiș, Sorin Grindeanu a fost numit președinte al ANCOM, o structură unde administrează un buget de peste 4 miliarde de euro. Mandatul său la șefia ANCOM expiră în 2023.

Numirea sa la șefia ANCOM a fost făcută la propunerea succesorului său la șefia guvernului, Mihai Tudose. Numirea sa, prin excluderea șefului statului din procedura de numire, a fost făcută grație unei ordonanțe de urgență pe care o dăduse chiar el pe vremea când era premier, predecesorul său, Adrian Diță, fiind primul șef al ANCOM numit fără avizul președintelui României.

Grindeanu a fost votat apoi în parlament la conducerea structurii de administrare a comunicațiilor exact de colegii de odinioară din PSD care votaseră pentru demiterea guvernului său, pe 21 iunie 2017.

Născut în decembrie 1973, Sorin Grindeanu este absolvent al Facultăţii de Matematică din Timişoara. A intrat în politică în 1996 şi a ajuns, pentru prima dată, la Palatul Victoria, în decembrie 2014. A deţinut funcţia de ministru al Comunicaţiilor în Guvernul Ponta, timp de un an. În 2012 a câştigat un mandat de deputat, iar în iunie 2016 a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş. A renunţat la această funcţie pentru a deveni, pe 4 ianuarie 2017, premier.

Mandatul său a fost marcat de adoptarea Ordonanţei de Urgenţă 13, la propunerea ministrului justiţiei de la acea vreme, Florin Iordache. Actul normativ, în care se stabilea un prag al prejudiciului de 200.000 de lei pentru infracţiunea de abuz în serviciu, a provocat proteste imense. Florin Iordache a demisionat, iar ordonanţa a fost abrogată de Guvern şi, ulterior, anulată de Parlament.

După doar 6 luni de mandat, Sorin Grindeanu a intrat în conflict cu Liviu Dragnea, ceea ce a dus la o premieră în politica românească. Majoritatea parlamentară a adoptat o moţiune de cenzură prin care şi-a demis propriul Guvern.

„Premierul şi Guvernul căruia i-am încredințat împreună cel mai ambițios program de guvernare după 1989 nu a performat așa cum am sperat. Nu a mers rău, a mers binisor, dar pentru ceea ce am promis noi „binișor” nu este de ajuns. Să lăsăm lucrurile așa ar fi însemnat să eșuăm cu bună știință, să ne păcălim și pe noi, și pe cetățeni. Chiar și pe Sorin Grindeanu să-l păcălim!”, declara liderul PSD, Liviu Dragnea, pe 21 iunie 2017.

XS
SM
MD
LG