Linkuri accesibilitate

Sorin Lavric, secretar AUR, dat afară de Uniunea Scriitorilor. CNCD, sesizat de USR


Sorin Lavric- AUR
Sorin Lavric- AUR

Uniunea Scriitorilor din România l-a exclus din rândurile sale pe Sorin Lavric, secretarul AUR, după ce presa a făcut publice fragmente insultătoare ale sale la adresa femeilor și romilor. Despre ultimii a susținut că sunt o „plagă socială” iar despre femei că „o mie de femei erudite” nu fac cât una care are „privilegiul nurilor”.

Ironia face ca textul să fi fost publicat la Editura Ideea Europeană, în contextul în care programul AUR abundă de sentințe antieuropene și anti-Occident, pe tiparul național-socialist al protocroniștilor care au inspirat Securitatea ceaușistă.

Uniunea Scriitorilor se dezice de afirmaţiile lui Sorin Lavric şi anunţă că acesta „în mod firesc" nu va mai face parte din organizaţie.

Conducerea Uniunii Scriitorilor din România „a luat act cu stupoare de declaraţiile politice radicale pe care dl Sorin Lavric, proaspăt parlamentar, le-a făcut, cu privire la cadrul democratic în care se desfăşoară viaţa politică din ţara noastră. Respectivele opinii şi atitudini reprezintă punctele de vedere personale ale lui Sorin Lavric şi nu angajează în niciun fel Uniunea Scriitorilor din România”, se arată într-un comunicat al Uniunii Scriitorilor.

„Menţionăm că, în urma implicării sale politice, relaţiile contractuale ale dlui Sorin Lavric cu Uniunea Scriitorilor din România şi revista „România literară”, în mod firesc şi necesar, iau sfârşit. Ca uniune de creatori în domeniul literar, Uniunea Scriitorilor din România este o instituţie democratică, reunind scriitori din toate etniile care trăiesc în ţara noastră, ale căror drepturi le apără şi le promovează. Uniunea nu face politică partizană”, potrivit comunicatului Uniunii Scriitorilor.

În timpul campaniei electorale, Sorin Lavric, scriitor şi doctor în filosofie, a căpătat notorietate în urma unor comentarii rasiste, sexiste şi ofensatoare la adresa femeilor şi a minorităţilor.

El a scris în cartea „Decoct de femeie" (apărută la Editura Ideea Europeană) că "niciun bărbat nu caută în femeie deşteptăciunea, profunzimea sau luciditatea". Despre romi spune că sunt o "plagă socială".

CNCD a fost sesizat de USR pentru afirmațiile sale discriminatorii la adresa femeilor și romilor.

În opinia lui Lavric, rostul femeii este de a deveni muză, după ce nu mai are atribute pentru a fi amantă, iar gândirea este apanajul exclusiv al bărbaților, pentru că este „cuvenită intelectului masculin”.

„Nu sunt un admirator al sexului frumos. Admirația cere recunoașterea ab initio a unei relații de superioritate: admiri pe cineva pe care îl bănuiești a fi deasupra ta, pe când femeia poate fi cel mult dorită, dar în nici un caz admirată”, spune AUR-istul Lavric.

„Nici un bărbat nu caută în femeie deșteptăciunea, profunzimea sau luciditatea. Cine vrea filosofie, nu o va găsi în capul femeii, dar în schimb va găsi cufundarea în athanorul labios”, este de părere Sorin Lavric.

El face și un inventar al posturilor în care femeia „culminează în dezgust”.

„Sunt trei împrejurări când priveliștea unei femei culminează în dezgust: când își face toaleta intimă, când își probează hainele în oglindă și când stă pe masa ginecologică”, spune absolventul de Medicină și Farmacie Sorin Lavric, devenit de curând senator AUR.

El nu face cunoscute, prin comparație, niciuna dintre posturile în care bărbații ar putea provoca dezgust.

Pe site-ul AUR, Lavric se descrie „scriitor, filosof, publicist, profesor universitar – președinte al Senatului A.U.R”.

La Uniunea Scriitorilor, Lavric era cunoscut ca redactor la „România literară” și director de programe și relații publice la Uniunea Scriitorilor.

În timpul campaniei electorale, Sorin Lavric a căpătat notorietate în urma unor comentarii rasiste, sexiste şi ofensatoare la adresa femeilor şi a minorităţilor.

„Respingem orice tentativă de destructurare a cadrului democratic şi orice atac la adresa minorităţilor naţionale, religioase etc. şi condamnăm orice formă de discriminare. Prin urmare, ne delimităm, ca breaslă, de declaraţiile şi atitudinile politice ale dlui Sorin Lavric, invitându-l să reflecteze la implicaţiile lor nocive pentru democraţie şi pentru atmosfera din spaţiul public”, a mai transmis Uniunea Scriitorilor.

Sorin Lavric a devenit senator AUR de Neamț în urma alegerilor din 6 decembrie.

Conform News.ro, Lavric este născut în Turnu-Severin, la 27 noiembrie 1967, a urmat Facultatea de Medicină Generală, Institutul Medico-Farmaceutic „Carol Davila” (1987-1993) şi Facultatea de Filozofie, Universitatea din Bucureşti (1991-1996). Are un doctorat în filozofie la Universitatea din Bucureşti (2005) și a publicat mai multe cărți: „Cartea de Crăciun” (Humanitas, 1997); „Ontologia lui Noica. O exegeză” (Humanitas, 2005); „Noica şi Mişcarea Legionară” (Humanitas, 2007), Traduceri (împreună cu Bogdan Mincă): Martin Heidegger, „Parmenide” (Humanitas, 2001); „Martin Heidegger, Problemele fundamentale ale fenomenologiei” (Humanitas, 2006).

XS
SM
MD
LG