Linkuri accesibilitate

Sorina Pintea îl acuză pe Klaus Iohannis pentru criza din spitale generată de amânarea examenului de rezidențiat


Sorina Pintea spune că nu poate semna ordine de ministru, pentru că face parte dintr-un Guvern demis, fără interimari

Sorina Pintea, ministrul demis al sănătății, a declarat, duminică, în contextul crizei examenului de rezidențiat, că președintele României este responsabil pentru situația actuală, întrucât „nu și-a îndeplinit obligația constituțională”, aceea de numire a unui interimar la Educație chiar și pentru două zile.

Sorina Pintea face parte dintr-un guvern demis prin moțiune de cenzură, care administrează treburile curente ale țării până când Parlamentul aprobă prin vot un nou executiv. Între timp, cabinetul demis nu poate emite ordonanțe de urgență, ordonanțe simple sau proiecte de lege. Președintele Iohannis nu a numit un premier interimar, din rândul oricăruia dintre membrii Guvernului Dăncilă.

Pe de altă parte, rezidențiatul a fost amânat de Sorina Pintea până în decembrie, o premieră pentru absolvenții de medicină și farmacie, înainte de moțiunea de cenzură.

„Au fost foarte multe discuții în spațiul public legate de acest examen, dar nu avem ministru interimar al Educației, nu am avut, pentru că președintele nu a numit acest ministru, nu și-a îndeplinit obligația constituțională”, a spus Pintea, citată de Mediafax.

Ea a declarat și faptul că este de părere că există soluții juridice pentru soluționarea acestei crize a examenului de rezindețiat.

„Cred că există soluții din punct de vedere juridic, nu neapărat - știu eu - o legătură, că nu face Guvernul, că n-a făcut, că nu știe. Președintele poate să numească un ministru interimar pentru două zile, astfel încât, aceste Ordine să poată fi semnate”, informează ministrul demis prin moțiune al Sănătății.

Pintea a mai spus că, din punctul său de vedere, Ministerul Sănătății și-a respectat toate atribuțiile pe care le are în organizarea examenului de rezidențiat, „exact ca și în ceilalți ani”.

„Până la urmă, cu siguranță este o problemă de organizare a acestui examen la timp. Pentru că în afară de actele normative pe care trebuia să le promovăm, mai există un act normativ care spune că suntem obligați să organizăm acest concurs, acest examen, în trimestrul patru al fiecărui an”, informează Pintea.

Ea a menționat și faptul că este de acord că nu e drept ca medicii rezidenți și chiar pacienții să sufere din cauza unei crize și a unui scandal politic, spunând despre acest lucru că „nu este normal și nu este corect”.

Întrebată dacă ar fi putut fi găsite și alte soluții în acest sens, sau dacă ar fi putut fi semnată o hârtie înainte să se ajungă la această situație de amânare a acestui examen, Sorina Pintea a declarat că „fiecare trebuie să-și facă treaba”.

Ministrul demis prin moțiune al Sănătății a conchis spunând că nu se poate pronunța în acest moment cu privire la posibilitatea reamânării examenului de rezidențiat.

„N-aș putea să răspund la această întrebare acum. Pot doar să vă spun că orice Ordin semnat de către o singură persoană sau doar de Ministerul Sănătății, fără Ministerul Educației, vulnerabilizează acest examen și nu cred că avem nevoie de asta, o singură contestație ar amâna totul”, a concluzionat Sorina Pintea.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG