Linkuri accesibilitate

Silvestru Şoşoacă a fost plasat sub control judiciar, acuzat de uz de fals şi fals în declaraţii


Silvestru Şoşoacă a fost plasat sub control judiciar, acuzat de uz de fals şi fals în declaraţii.
Silvestru Şoşoacă a fost plasat sub control judiciar, acuzat de uz de fals şi fals în declaraţii.

Silvestru Şoşoacă a fost plasat sub control judiciar, pe o perioadă de 60 de zile. El acuzat de săvârşirea infracţiunilor de uz de fals şi fals în declaraţii, în dosarul falsificării semnăturilor pentru candidatura sa la Parlamentul European.

„În cursul zilei de astăzi, 5 iunie 2024, procurorul de caz din cadrul Secţiei de urmărire penală a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale, faţă de un suspect, candidat la alegerile pentru Parlamentul European, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de uz de fals şi fals în declaraţii”, a anunţat miercuri Parchetul General.

Măsura preventivă a controlului judiciar a fost instituită pentru 60 de zile.Parchetul menţionează că nicio altă persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat în acest dosar

Candidatul independent la alegerile europarlamentare Silvestru Şoşoacă, plasat sub control judiciar de către procurorii Parchetului General pentru uz de fals şi fals în declaraţii, a afirmat, miercuri seară, că nu a ştiut că semnăturile pe care le-a depus pentru susţinerea candidaturii ar fi fost false, transmite News.ro.

Știrea inițială

Liderul AUR, George Simion, e anchetat de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) pentru că ar fi instigat la falsificarea listelor de susţinători pentru candidatura independentului Silvestru Şoşoacă la europarlamentare. Silvestru Şoşoacă, soţul senatorului Diana Şoşoacă, este audiat la Parchet.

PICCJ a anunţat că procurorii fac cercetări în cazul liderului unei formaţiuni parlamentare care are și calitatea de deputat. Potrivit unui comunicat, în aprilie 2024, acesta i-ar fi instigat pe mai mulţi membri ai formaţiunii sale politice să falsifice mii de liste de semnături necesare depunerii de către un candidat independent a candidaturii pentru alegerile pentru Parlamentul European.

Silvestru Şoşoacă (stânga în colaj), soţul senatorului Diana Şoşoacă, a fost audiat, miercuri, la Parchet. Dosarul l-ar implica și pe președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion.
Silvestru Şoşoacă (stânga în colaj), soţul senatorului Diana Şoşoacă, a fost audiat, miercuri, la Parchet. Dosarul l-ar implica și pe președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion.

Comunicatul PICCJ nu menționează numele lui George Simion și al lui Silvestru Șoșoacă, însă surse judiciare citate separat de HotNews, G4Media și Digi24 afirmă că este vorba despre implicarea celor doi politicieni, George Simion și Silvestru Șoșoacă.

„În data de 9 aprilie 2024, deputatul în cauză a solicitat, atât direct, cât şi prin intermediul unor persoane de încredere, mobilizarea în regim de urgenţă a câtorva zeci de persoane la sediul central al formaţiunii politice în scopul completării listelor de susţinători necesare depunerii candidaturii independente”, arată comunicatul PICCJ.

Astfel, pe listele de susținători pentru Silvestru Șoșoacă ar fi fost scrise date reale copiate de pe liste completate anterior de membrii formaţiunii. Apoi, semnăturile ar fi fost falsificate.

Ca urmare, în cursul zilei de 9 aprilie, susțin procurorii, la sediul formaţiunii s-au strâns aproximativ 50 de persoane care ar fi rămas acolo și pe timpul nopţii. Activităţile de falsificare a semnăturilor ar fi continuat pe tot parcursul zilei de 10 aprilie.

„Persoanele implicate în procesul de falsificare efectivă a listelor au inserat în spaţiile dedicate datelor de identificare ale celor care au întocmit listele, datele unor persoane reale, dar fără legătură cu demersul arătat, cărora le-au falsificat semnăturile. Totodată, în condiţiile în care semnăturile falsificate nu erau suficiente pentru a permite depunerea candidaturii independente, reprezentanţii formaţiunii politice au procedat la fotocopierea listelor falsificate anterior, în vederea atingerii pragului de 100.000 de susţinători”, adaugă anchetatorii.

Ulterior, listele falsificate i-ar fi fost trimise persoanei care a mers la Biroul Electoral Central și și-a depus candidatura. În 11 aprilie, reprezentanţii Biroului Electoral Central au confirmat oficial acceptarea candidaturii, arată comunicatul PICCJ.

Silvestru Şoşoacă a fost luat cu mandat de poliţişti şi dus miercuri la Parchetul General, pentru a fi audiat în legătură cu suspiciunile privind falsificarea listei cu semnături, transmite Agerpres, citând surse judiciare.

Într-o replică scrisă pe blogul personal, președintele AUR, George Simion, afirmă că acțiunea autorităților ar avea ca scop scoaterea formațiunii din competiția electorală.

„Cu 4 zile înainte de alegeri, imediat după ce i-am solicitat lui Marcel Ciolacu să îl retragă pe acoperitul Vasile Dîncu de pe lista pentru alegerile europarlamentare, statul-paralel și-a trimis organele de forță pentru a-i aduce la audieri pe zeci de apropiați de-ai mei și membri din echipa de campanie AUR. Motivul? Să dea declarații despre mine!”, scrie George Simion.

Despre semnături false pe listele de susținători a relatat la Europa Liberă și deputatul USR, Stelian Ion. El spune că reprezentantul partidului din Biroul Electoral a remarcat numele lui înscris în listele de susținători ai partidului Dianei Șoșoacă.

„[Suntem] vreo 15 membri USR cărora ne-au fost falsificate semnăturile”, a declarat Stelian Ion pentru Europa Liberă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG