Linkuri accesibilitate

Starship, cea mai mare rachetă, a fost lansată, dar a explodat după lansare


 Un plus al testului este faptul că racheta a putut fi lansată pe orbită, însă nu au putut fi testate motoarele și nici nu s-a putut verifica dacă cele două trepte pot reveni pe Pământ în punctele stabilite.
Un plus al testului este faptul că racheta a putut fi lansată pe orbită, însă nu au putut fi testate motoarele și nici nu s-a putut verifica dacă cele două trepte pot reveni pe Pământ în punctele stabilite.

Starship, cea mai puternică rachetă lansată vreodată, a explodat la patru minute după lansare. SpaceX a lansat sistemul Starship pentru primul zbor orbital de test, după ce luni a renunțat cu nouă minute înainte de ora stabilită, din cauza unei probleme tehnice.

Racheta Starship a fost lansată, iar la un minut viteza era de 700 km/h. Cele două trepte nu s-au separat, așa cum era programat.

Un plus a fost faptul că racheta a putut fi lansată pe orbită, însă nu au putut fi testate motoarele și nici nu s-a putut verifica dacă cele două trepte pot reveni pe Pământ în punctele stabilite.

Este prima oară când sistemul Starship, cu 39 de motoare, este lansat în formulă completă. Componentele sale au ajuns în ocean, fără intenția de a fi recuperate.

La 16.28 cronomentrul a fost oprit, deși la 16.20, cu opt minute înainte de lansare a fost primit acordul tehnic iar alimentarea era finalizată.

Inițial, lansarea era programată pentru ora 8.28 (16.28 ora României), la baza de la Boca Chica (Texas), iar nava Starship ar trebui să revină pe Terra la 9.58 (17.58 ora României).

Este primul test de zbor al unei nave spațiale complet integrate și al unei rachete supergrele de la baza stelară din Texas.

Starship este un sistem de transport complet reutilizabil, conceput pentru a transporta atât echipajul, cât și încărcătura pe orbita Pământului, pentru a ajuta omenirea să se întoarcă pe Lună și să călătorească pe Marte și nu numai.

„Cu un astfel de test, succesul este măsurat prin cât de mult putem învăța, ceea ce va informa și va îmbunătăți probabilitatea de succes în viitor, pe măsură ce SpaceX avansează rapid dezvoltarea Starship”, scrie space.com.

Până în prezent, echipa SpaceX a finalizat mai multe teste de zbor suborbital ale etapei superioare a Starship-ului de la Starbase, demonstrând o abordare fără precedent a zborului controlat.

Aceste teste de zbor au ajutat la validarea designului vehiculului, dovedind că Starship poate zbura prin faza subsonică de intrare înainte de a-și reaprinde motoarele și de a trece la o configurație verticală pentru aterizare.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG