Cazurile sunt prezentate în referatul cu propunerea de arestare preventivă consultat de „Europa Liberă”. Acesta include detalii nu doar despre mita cerută și primită pentru ca polițiștii să ignore încălcări ale legii, dar și despre modalități prin care aceștia încercau să anuleze dovezile, recurgând chiar la falsificarea unor documente.
Mită - pachete cu produse lactate
Unul dintre cazurile prezentate de procurori descrie modul în care doi polițiști au ajuns să primească, în curtea sediului Serviciului Rutier Botoșani, pachete cu produse lactate:
„În ziua de 12.11.2020, în jurul orei 15:15, agentul de poliție Constantin Ciprian Rusu fiind în echipaj cu agentul Neculai Robert Fecioru, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe DE 58, pe raza localităților Vlădeni-Leorda, județul Botoșani, a pretins și primit de la un conducător auto foloase necuvenite, în schimbul neaplicării sancțiunii suspendării dreptului de a conduce. Abaterile constatate au fost depășire pe linie continuă precum și depășirea vitezei legale de deplasare, agentul Fecioru precizându-i conducătorului auto să aducă foloasele necuvenite pretinse, în cursul aceleiași zile, spre seară, la sediul Poliției Rutiere Botoșani, la terminarea turei de serviciu. În cursul aceleiași zile, în jurul orei 20:30, agenții de poliție Rusu și Fecioru au primit, fiecare, de la un conducător auto, în curtea sediului Serviciului Rutier Botoșani, câte un pachet cu produse lactate, fiecare pachet în valoare de 50-60 de lei, în schimbul neaplicării sancțiunilor legale față de acesta, pentru abaterile constatate în trafic, în timpul serviciului”, se arată în referatul procurorilor de la DNA Suceava.
Falsificarea declarațiilor de martor
Polițiștii rutieri din Botoșani cercetați pentru fapte de corupție nu se rezumau doar la primirea de mită, unii dintre ei falsificau și procesele verbale de contravenție pentru a favoriza șoferii care încălcau regulile. Aceștia scăpau de întocmirea unor dosare penale.
În perioada martie-aprilie 2019, ofițerul de poliție Florin Eduard Iacob, a oprit în trafic un șofer care conducea un autovehicul neînmatriculat. A fost deschis un dosar penal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Săveni, dosar în care ofițerul de poliție a continuat să facă acte de cercetare penală. Polițistul a inventat un martor și a falsificat două declarații, modificând datele reale ale opririi în trafic, „după care ofițerul de poliție Iacob Florin Eduard a contrafăcut semnăturile de la rubrica „martor asistent”, de pe cele două înscrisuri oficiale, semnând în locul numitului, căruia i-a atribuit, în mod fals, această calitate”, se mai arată în actele de la dosar.
A dat foc procesului verbal
Agentul Robert Fecioru „a primit suma de 100 de lei, pe care a împărțit-o cu celălalt agent din echipaj, de la un conducător auto, din orașul Flămânzi, județul Botoșani, depistat că circula cu o viteză de peste 107 km./h, într-o zonă cu limită de viteză de 70 km./h”, se arată în actele DNA. Inițial, agentul a completat un proces verbal de amendă cu numele șoferului, însă după ce a primit banii nu l-a amendat pe acesta, ci „a rupt și i-a dat foc cu bricheta, unui exemplar al procesului-verbal de contravenție ce trebuia înmânat contravenientului și apoi l-a aruncat, în timp ce ardea, sub autospeciala de poliție aflată în staționare, de față cu colegul său de echipaj”, se mai arată în referat.
Într-un alt caz, un polițist de la Rutieră a testat defectuos cu aparatul etilotest un șofer beat, care circula cu viteză excesivă prin localitate. Conducătorul auto a rămas cu permisul valabil și nu a fost amendat potrivit procedurilor legale. La fel au procedat polițiștii cu un tractorist care consumase alcool și care circula fără un far pe drumurile publice.
Opt din zece polițiști arestați
Pe 3 iunie, opt dintre cei zece poliţişti de la Serviciul Rutier al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani care au fost reţinuţi de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru fapte de corupţie au fost arestaţi preventiv, potrivit portalului instanţelor de judecată. „Admite propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava privind arestarea preventivă a inculpaţilor: Iacob Florin Eduard, Fecioru Robert Neculai, Luca Dumitru Cătălin, Botezatu Gabriel, Balan Ionel, Coşman Stelian Iulian, Anton Viorel şi Rusu Constantin Ciprian”, se arată pe portal.just.ro.
Alți doi polițiști din Botoșani, Constantin Dorel Gherasim şi Ionuţ Pavel Guriuc au fost plasaţi sub control judiciar.
De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 2 iunie, faţă de şase agenţi de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani: Virgil Podaru, Mihai Romanescu, Ştefan Bunduc, Nicolae Ovidiu Puşcaşu, Lucian Ripiceanu şi Sorin Guraliuc, pentru infracţiuni de luare de mită şi de abuz în serviciu.