Linkuri accesibilitate

Spania și Italia cer UE măsuri financiare mai puternice la criza creată de coronavirus


Giuseppe Conte, premierul italian, este nemulțumit de planul propus de UE pentru sprjinirea țărilor afectate de coronavirus
Giuseppe Conte, premierul italian, este nemulțumit de planul propus de UE pentru sprjinirea țărilor afectate de coronavirus

Premierii din Italia şi Spania, Giuseppe Conte şi Pedro Sanchez, au anunţat în cursul summitului UE, desfăşurat joi prin videoconferinţă, că se opun măsurilor financiare propuse de Charles Michel, preşedintele Consiliului European, considerându-le "insuficiente", afirmă surse politice de la Roma citate de agenţia de presă AGI.

Cei doi cer Uniunii Europene un plan financiar solid în contextul crizei generate de pandemia coronavirusului, o reacţie "puternică şi adecvată" în cel mult zece zile, pentru atenuarea efectelor grave economice ale pandemiei de coronavirus.

În această ripostă la catastrofa economică ce amenință UE, se confruntă adepții solidarității financiare, țările din sud, cu cei ai rigorii bugetare, statele din nord.

"Dacă cineva se gândeşte la mecanisme de protecţie personalizate elaborate în trecut, atunci vă spun clar: nu vă deranjaţi, le puteţi ţine, Italia nu are nevoie de aşa ceva", le-a spus Giuseppe Conte celorlalţi lideri europeni, conform cotidianului La Repubblica.

Bruxellesul a propus emiterea de obligaţiuni speciale pentru ajutarea ţărilor UE afectate din punct de vedere economic şi financiar de restricţiile impuse pentru încetinirea pandemiei de coronavirus.

De asemenea, ar urma să fie utilizat Mecanismul European de Stabilitate, dar există disensiuni referitoare la modul utilizării acestor instrumente.

Italia şi Spania, susţinute şi de Franţa pledează pentru noi instrumente de asistenţă financiară, argumentând că actuala criză este diferită de cea provocată de datoriile suverane.

XS
SM
MD
LG