Linkuri accesibilitate

Spania extinde restricțiile pentru limitarea răspândirii coronavirusului


Fumatul va fi interzis pe stradă când nu poate fi asigurată o distanță de doi metri
Fumatul va fi interzis pe stradă când nu poate fi asigurată o distanță de doi metri

Autoritățile spaniole au decis extinderea măsurii închiderii discotecilor și a interzicerii fumatului pe străzi, în încercarea de a controla pandemia de coronavirus care a intrat pe un trend ascendent de noi cazuri de coronavirus.

Astfel, Andaluzia (sud), Castilla şi Leon (centru), Galicia şi Cantabria (nord) au adoptat oficial luni aceste măsuri, deja în vigoare de duminică la Rioja (nord) şi în regiunea Murcia (sud-est), adică în şase din cele 17 regiuni ale Spaniei, conform AFP.

Măsurile au fost recomandate de guvernul de la Madrid, care a lăsat în sarcina fiecărei regiuni să stabilească dacă le implementează.

Prima dintre măsuri prevede ca discotecile şi barurile de noapte să-şi închidă din nou uşile, iar restaurantele nu vor mai putea găzdui clienţi după miezul nopţii.

Fumatul pe stradă prevede că fumatul pe stradă este interzis când nu este posibil să se menţină o distanţă cel puţin doi metri faţă de alte persoane, întâlnirile vor fi limitate la zece persoane, iar vizitele la căminele de bătrâni sunt restricţionate.

Potrivit unui raport publicat, săptămâna trecută, de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), cele mai multe noi cazuri în 14 zile au fost raportate în Spania (28.267), România (15.420) şi Franţa (13.245).

Reintroducerea măsurilor restrictive într-unul dintre statele cele mai afectate de pandemia de coronavirus a condus la proteste în weekend. Circa 2.500 - 3.000 de persoane au scandat „Libertate!" şi au afișat pancarte cu înscrisuri de genul „Virusul nu există" sau „Măştile ucid", în cadrul unei manifestații organizate în Madrid.

„Ceea ce s-a întâmplat va fi pedepsit cu cea mai mare severitate”, a reacţionat luni prefectul Madridului, Jose Manuel Franco.

În altă parte a țării, guvernul regional din Ţara Bascilor a declarat luni stare de „urgenţă sanitară", care îi va permite să ia măsuri mai severe decât cele din alte regiuni, cum ar fi restricţiile de călătorie pe plan local, în faţa unei posibile creșteri importante a numărului de noi contaminări.

Spania este una din țările cele mai profund afectate de pandemie, cu peste 340.000 de cazuri și circa 28.000 de decese, majoritatea în lunile martie-aprilie.

XS
SM
MD
LG