Linkuri accesibilitate

Spania prelungește starea de urgență până la 11 aprilie


Numărul cazurilor de coronavirus se apropie de 50.000 în Spania
Numărul cazurilor de coronavirus se apropie de 50.000 în Spania

După ce a ajuns a doua țară din lume ca număr de decese, Spania a anunțat prelungirea stării de urgență cu încă 15 zile până la data de 11 aprilie.

Prelungirea stării de urgență cauzată de pandemia de coronavirus a fost votată în noaptea de miercuri spre joi de către Parlamentul de la Madrid.

Decizia vine după ce Spania depășit China ca număr de decese și a ajuns la un 3.643 de morți și 49.384 de persoane infectate.

„Toate administrațiile lucrează fără încetare pentru a obține materiale sanitare. Este un război autentic pentru a obține măști, teste rapid, ventilatoare...", a explicat ministrul de Finanțe, citat de El Pais.

Spania a achiziționat teste rapid din China în cadrul unui program de achiziții în valoare de 432 de milioane de euro anunțat miercuri, dar numeroși experți în microbiologie acuză că testele rapid nu sunt și precise.

Spre deosebire Italia, unde 80% din decese au fost în aceleaşi trei regiuni, pe teritoriul spaniol a existat o creştere accelerată a cazurilor în regiuni care nu au fost anterior afectate. Astfel, specialiștii avertizează că situația din Spania riscă să devină mai gravă decât cea din Italia.

Joan Ramon Villalbí, fost preşedinte al Societăţii Spaniole de Sănătate Publică şi de Administrare a Sistemului Medical (SESPAS), consideră că şi diferenţele culturale dintre Spania şi Italia au influenţat această răspândire mai mare a virusului în peninsula Iberică.

„Ca stat, Spania este mai integrată în ceea ce priveşte circulaţia persoanelor decât este Italia, acolo unde există diferenţe uriaşe între nord şi sud”, spune el.

Totodată presa relatează că din cauza spitalelor supra-solicitate, a crescut numărul personalului sanitar contaminat cu Covid-19 la peste 6.400 sau 13% din total, a informat Ministerul Sănătății de la Madrid.

XS
SM
MD
LG