Linkuri accesibilitate

Dosar de spionaj în favoarea Chinei. Percheziţii la biroul eurodeputatului AFD Maximilian Krah


Maximilian Krah, deputat în Parlamentul European al partidului de extremă dreaptă din Germania, Alternativa pentru Germania (AfD).
Maximilian Krah, deputat în Parlamentul European al partidului de extremă dreaptă din Germania, Alternativa pentru Germania (AfD).

Parchetul federal german a făcut marți percheziţii la birourile eurodeputatului Partidului Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) Maximilian Krah din Parlamentul European (PE), într-o anchetă de spionaj în favoarea Chinei care-l vizează pe unul dintre asistenţii săi.

Maximilian Krah, capul de listă al partidului de remă dreapta în alegerile europene de la 9 iunie, nu este vizat de aceste acuzaţii, iar percheziţia birourilor sale de la Bruxelles face parte dintr-o procedură „cu privire la martori”, precizează procurorii germani.

Parchetul federal belgian a supervizat procedura, fără să ofere detalii, transmite AFP.

Maximilian Krah a confirmat percheziţia biroului colaboratorului său pe X. „Era previzibil, după arestarea sa, şi nu este, aşadar, deloc surprinzător.”

El doar s-a mirat că a durat „atât de mult” între arestarea colaboratorului său și percheziție și a dat asigurări că „nici eu şi niciun alt membru al persoanlului nu suntem vizaţi”.

Dezvăluirea, la sfârşitul lui aprilie, a unor suspiciuni de spionaj vizând un agent chinez la PE a alimentat temeri privind amestecul Beijingului în subminarea democraţiilor înaintea alegerilor europene din iunie.

Acest dosar a intervenit la o zi după arestarea în Germania a trei cetăţeni germani acuzaţi de spionaj tot în favoarea Chinei şi după inculparea, la Londra, a doi bărbaţi vizaţi de acuzaţii asemănătoare.

Pe 23 aprilie, consilierul lui Krah a fost arestat în Germania sub suspiciunea de spionaj „deosebit de sever” pentru China, cea mai recentă dintr-o serie de astfel de arestări făcute în întreaga lume.

Jian G. a fost acuzat că a transmis informații despre discuțiile din Parlamentul European către serviciile de informații chineze.

Pe pagina lui Maximilian Krah, principalul candidat al AfD la alegerile din iunie, apare un anume Jian Guo, ca asistent al lui Krah. Europarlamentarul a declarat că a aflat de arestarea lui Guo din presă și că va înceta să mai lucreze cu el dacă acuzațiile vor fi dovedite.

Asistentul, care locuia la Bruxelles și în orașul german Dresda, a spionat și personalitățile chineze ale opoziției din Germania, au spus procurorii.

El a fost arestat luni la Dresda, iar apartamentele lui au fost percheziţionate. „Este acuzat de un caz deosebit de grav de lucru în slujba unui serviciu secret străin”, au spus procurorii germani.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG