Linkuri accesibilitate

Spitalul de Psihiatrie Obregia: Numărul copiilor internați din cauza consumului de droguri a crescut de cinci ori în ultimii șase ani


Fenomenul consumului de droguri în rândul tinerilor a fost luat în considerare mai serios de către autorități după ce un băiat de 19 ani a ucis în urmă cu o lună doi tineri pe un drum spre Vama Veche.
Fenomenul consumului de droguri în rândul tinerilor a fost luat în considerare mai serios de către autorități după ce un băiat de 19 ani a ucis în urmă cu o lună doi tineri pe un drum spre Vama Veche.

150 de tineri au fost tratați la Spitalul de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”, unde au ajuns din cauza consumului de droguri, din ianuarie până în septembrie 2023. De cinci ori mai mulți decât în 2017, când au fost 30 pe parcursul întregului an.

Dr. Florina Rad, medic primar specializat în psihiatria Copilului și Adolescentului, atrage atenția că numărul tinerilor consumatori de droguri este în creștere în acest an comparativ cu anul trecut.

„De exemplu, în primele opt luni ale acestui an am avut o medie de 19 pacienți pe lună. În 2022, am avut o medie de 12 pacienți/ lună, dar calculată pe toate cele 12 luni.”

Medicul spune că a scăzut și vârsta la care copiii consumă substanțe interzise, de la 14-15 ani, cum era în trecut, la 13 ani, și, în cazuri mai rare, chiar și la 12 ani.

„Tinerii și adolescenții consumă cam toate categoriile de substanțe pe care noi le putem identifica, pentru că există unele produse pe care nu le poți identifica cu testele toxicologice obișnuite. Nu pentru că nu avem teste sau că nu se pot folosi, ci pentru că partea asta de sinteză e mult în fața farmacologiei și a testelor care se produc ulterior”, explică Florina Rad.

Medicii identifică și multe cazuri în care adolescenții consumă etnobotanice.

„Cauzele consumului de droguri sunt multiple. Vulnerabilitate față de dezvoltarea diverselor tulburări de sănătate mintală, de exemplu. Acești copii au risc mai mare să consume substanțe. Dar sunt și foarte mulți factori care țin de mediu, de anturaj, adică avem o vulnerabilitate individuală a persoanei respective, avem o vulnerabilitate familială și avem o vulnerabilitate legate de mediu în care copilul petrece foarte mult timp din viață”, a explicat Florina Rad.

A început școala | Deschidere cu muzică rock la un colegiu din București. Ce cred elevii, părinții și profesorii despre testarea antidrog
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:54 0:00

Managerul Spitalului de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”, Andrian Țîbîrnă, spune că de la începutul anului și până acum au fost aproape 150 de externări ale consumatorilor de droguri minori.

„Dar nu toți în același timp. Însă, numărul de copii e în creștere comparativ cu 2017, când spitalul avea 25-30 de copii externați, copii cu adicții. Avem o creștere progresivă în ultimii ani”, a spus Andrian Țîbîrnă.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG