Linkuri accesibilitate

Spitalele regionale promise de PSD rămân pe hârtie


Corina Crețu i-a scris Vioricăi Dăncilă avertizând-o că banii pentru cele trei spitale regionale se pierd. PSD promisese opt spitale regionale și unul republican în programul de guvernare
Corina Crețu i-a scris Vioricăi Dăncilă avertizând-o că banii pentru cele trei spitale regionale se pierd. PSD promisese opt spitale regionale și unul republican în programul de guvernare

Corina Crețu, comisarul european pentru politici regionale, i-a cerut premierului Viorica Dăncilă că comunice cât de curând o planificare clară pentru construirea a trei spitale regionale. Crețu avertizează guvernul asupra riscului de a pierde finanțarea din actualul exercițiu bugetar pentru spitalele care fuseseră programate să se construiască la Iași, Cluj și Craiova.

Programul de guvernare al PSD arăta că între 2017 și 2020 urmau să se construiască opt spitale regionale și unul republican, în total 10. 500 de paturi noi, în 9 spitale, cu un cost total de 3,5 miliarde de euro.

Corina Crețu, care a părăsit PSD și va candida la alegerile europene din luna mai pentru partidul condus de Victor Ponta, a trimis scrisoarea prin reprezentanța Comisiei Europene la București.

Ce acuză comisarul Corina Crețu

Scrisoarea vorbește de „trei aspecte critice” pe care autoritățile de la București nu le clarifică

  • Deficitul de finanțare de aproximativ 1,2 miliarde de euro, conform estimărilor Băncii Europene de Investiții;
  • Revizuirea modelului prin care cele trei spitale regionale vor fi finanțate, odată ce vor fi date în exploatare
  • Proiectul trebuie să îndeplinească obiectivele strategiei naționale de sănătate la nivel național și local, respectiv planurile regionale de asistență medicală și master-planurile de sănătate ale celor trei regiuni

Comisarul pentru politici regionale reia, astfel, apelul la autoritățile române pe care l-a trimis și anul trecut, când trimitea același mesaj – România riscă să piardă finanțarea din fonduri europene pentru construirea celor trei spitale regionale. Banii pentru cele trei spitale fuseseră aprobați de UE încă din 2014, când UE se angajase că va contribui la studiile de feezabilitate și la construirea propriu-zisă a celor trei spitale, astfel ca în 2020 să fie inaugurate.

Guvernul rămâne cu spitalele de hârtie

Scrisoarea lui Crețu vine după ce anul trecut, la final, Cabinetul Dăncilă a renunțat să mai inaugureze vreun spital în actuala guvernare. Un memorandum semnat în decembrie 2018 a stabilit soarta celor trei spitale. Se fac în două etape. Astfel, documentul Cabinetului PSD-ALDE a stabilit că până în 2020 se face documentația, așa-numitul studiu de fezabilitate, care fusese finanțat și pregătit, de fapt, de BEI. Mai rămânea, pentru încadrarea în actualul exercițiu bugetar al UE, ca Guvernul român să mai facă și evaluarea impactului asupra mediului și consolidarea capacității administrative a Unității de implementare a proiectelor din cadrul Ministerului Sănătății.

Ministrul Rovana Plumb anunța, în decembrie 2018, că un spital regional va costa 400 de milioane de euro și va fi gata în 2027. Viorica Dăncilă, în turneul său prin țările arabe, unde a căutat fnanțare pentru spitale, spunea că un spital va costa sub 200 milioane dolari

Or, decizia din decembrie a Guvernului nu a pomenit nimic despre aceste evaluări și a trimis în perioada 2021- 2017 a doua etapă, de construcție efectivă a celor trei spitale.

În memorandumul din decembrie, Guvernul spunea că un spital va costa 400 de milioane de euro. Și aici există însă inadvertențe. Ministrul Rovana Plumb spunea, în decembrie, că un spital regional din cele trei ar urma să coste 400 mil. euro, în vreme ce premierul Viorica Dăncilă afirma, într-o prezentare pentru investitorii arabi, când într-un turneu prin țările arabe căuta finanțare în parteneriat public-privat pentru spitale românești, că ar fi vorba de 190 mil. dolari bucata.

Ce a pierdut România

În perioada 2014-2018, Uniunea Europeană a cheltuit 8 miliarde de euro din programul de coeziune numai pentru cheltuieli de sănătate. Exact în acest interval erau incluse și cele trei spitale regionale de la Iași, Craiova și Cluj, cu tot cu evăluări și studii de fezabilitate și o mare parte din construcție și echipamente.

Uniunea Europeană s-a concentrat în acest mandat pe cheltuieli în sănătate, pentru că un eurobarometru a arătat că 70% dintre cetățenii UE au considerat că sănătatea este domeniul în care ei așteaptă cele mai mari cheltuieli.

Cei 8 miliarde de euro s-au cheltuit pe 7.000 de programe, de care au beneficiat cele mai multe țări, în funcție de nevoile fiecăreia. Germania, Polonia și Croația sau Ungaria sunt marile beneficiare ale unor programe care au însemnat noi unități de îngrijire a bolnavilor.

În Marea Britanie s-au construit, în zece ani, nouă spitale din fonduri europene, în valoare de două miliarde de euro

Marea Britanie, care se desparte de UE, a beneficiat de 2 miliarde de euro din fondurile comunitare în zece ani, din care a construit 9 spitale de ultimă generație, cu tot cu infrastructură – drumuri de acces, parcări și rezerve pentru un singur pacient, la care se adaugă echipamente ultraperformante. Un spital regional, de 670 de paturi, în Birmingham, a costat 340 de milioane de euro, din care 107 milioane de euro au venit de la UE, iar alte 143 de milioane de euro, de la Banca Europeană de Investiții. Tot în Marea Britanie, și tot din fonduri europene, a fost construit unul dintre spitalele de elită ale lumii în acest moment. A costat 545 milioane de lire sterline, se numește Queen Elizabeth, are 100 de paturi pentru soldații în situație critică, răniți în teatrele de operațiuni, în care fiecare pacient are o rezervă cu dotări foarte moderne.

Programul de guvernare al PSD – 8 spitale regionale și unul republican

Programul cu care PSD a câștigat guvernarea propunea un spital regional cu 2.500 de paturi, care să includă 30 de clinici, un hotel cu 2.000 de locuri pentru însoțitori, inclusiv cu locuințe, creșe și grădinițe pentru familiile medicilor. Un cartier, de fapt, în care să funcționeze și Facultatea de Meicină din București. Costul spitalului republican, evaluat în programul de guvernare este de 1,1 miliarde de euro. În 2017 era prevăzut, în programul de guvernare al PSD, termenul pentru adoptarea proiectului de fezabilitate. Singura discuție a autorităților pe acest subiect, la jumătatea guvernării, este identificarea unui loc pe care să fie amplasat acest proiect.

Tot în programul de guvernare 2016-2020 mai sunt prevăzute și opt spitale regionale. Așa cum sunt descrise în documentul asumat de Guvern, spitalele regionale urmau să aibă câte 1.000 de paturi fiecare, 10 clinici pe specialități, hotel, la un preț de 300 de milioane de euro fiecare.

XS
SM
MD
LG