Linkuri accesibilitate

Spitalul din Suceava, închis din cauza coronavirusului. 52 de cadre medicale, infectate


Imagine generică a unui spital
Imagine generică a unui spital

UPDATE - Ministerul Sănătății informează că situația epidemiologică de la Spitalul Județean Suceava este în curs de evaluare. În prezent, din ordinul ministrului Sănătății la fața locului s- a deplasat directorulDirectiei de Sănătății Publice Iași care coordonează regiunea Moldova Nord-Est pentru a face un raport complet asupra situației.
Tot la solicitarea ministrului Sănătății, marți, secretarul de stat Nelu Tataru va fi la Suceava pentru gestionarea situației, transmite Grupul de Comunicare Strategică.

În prezent, din unitatea sanitară a început externarea pacienților care pot fi supravegheați medical la domiciliu, timp de 14 zile de către medicii de familie. Pacienții cu afecțiuni care necesită continuarea tratamentului într-o unitate sanitara vor fi transferați la alte spitale, transmite sursa citată. Toate cadrele medicale vor fi testate pentru COVID 19, iar spitalul va fi dezinfectat.

***

știrea inițială

Spitalul de Urgență din Suceava a fost închis după ce 52 de cadre medicale au fost diagnosticate cu coronavirus iar doi pacienți au murit din cauza COVID-19.

Toți medicii din spital vor intra în izolare, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru iar spitalul va fi dezinfectat în următoarele 48 de ore, pentru ca apoi să fie folosit exclusiv pentru tratarea cazurilor de coronavirus, pacienții internați pentru alte afecțiuni fiind transferați la alte spitale din zonă: spitalul din Rădăuți și cel de la Botoșani.

Situația se agravează de la o oră la alta la Spitalul Județean ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Rezultatele testelor sosite luni arată că alte 25 de cadre medicale au virusul COVID-19. În acest fel, bilanțul negru ajunge la 52 de cadre medicale, ceea ce arată proporțiile situației. Practic, într-o singură zi aproape că s-a dublat numărul cazurilor de medici și asistenți medicali în cazul cărora s-a confirmat îmbolnăvirea cu noul coronavirus”, scrie Monitorul de Suceava.

„Dintre noile cazuri confirmate cele mai multe sunt de la Secția de Cardiologie, mai exact 7 persoane, apoi urmează Medicina Internă cu 5 cazuri, în timp ce la Boli Infecțioase și Gastro sunt câte 3 cazuri de îmbolnăvire. Celelalte cadre medicale diagnosticate cu COVID-19 sunt de la Dializă, Neorologie, ORL, UPU și ATI”, anunță publicația.

Doi pacienți ai spitalului au murit infectați cu coronavirus: un bărbat de 71 de ani, internat pe 21 martie și confirmat pozitiv chiar luni și o pacientă transferată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, primul fiind, cel mai probabil, contact al acesteia. Este vorba de o femeie de 72 ani, internată în data de 21 martie în Spitalul Județean Suceava, cu afecțiuni asociate cronice (diabet, boli cardiovasculare), fără context epidemiologic (nu are istoric de călătorie, nu a venit în contact cu o persoană confirmată pozitiv).

„Am luat decizia ca la Spitalul Județean Suceava să intre în izolare toți medicii, să fie dezinfectat 48 de ore. Va deveni un spital COVID-19. Acolo vor fim detașați medici din zonă, de la spitalele din județ și de la spitale din alte județe”, a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru, într-un microinterviu acordat Digi 24.

Conducerea spitalului susține că nu are nicio vină pentru această situație și că a achiziţionat toate materialele de protecţie pe care le-a găsit pe piaţă, dar că unii furnizori nu au mai răspuns, iar alţii au reziliat contractele, pentru că nu mai aveau de unde să se aprovizioneze.

Potrivit acestora, în secţia Boli Infecţioase au fost asigurate permanent combinezoane de protecţie pentru personalul de intervenţie la cazurile suspecte şi confirmate cu COVID-19.

"Din păcate, ne-am confruntat atât cu cazuri nedeclarate în privinţa istoricului de călătorie sau a contactelor cu persoane venite din zone de risc, cât şi cu o criză mondială în ceea ce priveşte echipamentele de protecţie, situaţie care nu este specifică Spitalului Judeţean Suceava, ci tuturor spitalelor din lume, la această oră. Nu a fost neglijenţă din partea noastră, am făcut tot ce am putut şi am achiziţionat toate materialele de protecţie pe care le-am găsit pe piaţă”. a transmis spitalul județean Suceava într-un comunicat remis presei luni dimineață.

Luni, bilanțul infectărilor cu coronavirus în România a ajuns la 576, cu 143 de cazuri noi, potrivit raportării oficiale transmise presei de Grupul de Comunicare Strategică, cel cel mai mare număr de îmbolnăviri în 24 de ore de la apariția crizei de coronavirus.

Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 5 și 76 de ani.

La terapie intensivă, în acest moment sunt internați 15 pacienți, din care 7 în stare gravă.

XS
SM
MD
LG