Linkuri accesibilitate

Spitalul Foișor din Capitală devine spital COVID-19| Bolnavii au fost evacuați vineri seara


Bucharest Foisor Hospital
Bucharest Foisor Hospital

Spitalul Foișor din Capitală va deveni de sâmbătă spital Covid-19 din cauză că nu mai sunt locuri la niciun alt spital din București. Pacienții aflați în spital sunt transferați vineri seara la alte spitale din Capitală. În curtea spitalului s-au strâns câțiva protestari restricții, ceea ce a făcut să fie chemați jandarmii la fața locului.

UPDATE 01.00 Ministerul Sănătății a arătat într-o informare de presă că decizia transformării Spitalului Foişor în spital COVID a fost soluţia identificată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi avizată de Ministerul Sănătăţii în cursul zilei de vineri, pentru că avea 26 de locuri la ATI, 6 medici şi doar 3 pacienţi, iar sarcina transferării celor internaţi revine DSU.

Ministerul Sănătăţii arată că este „regretabilă” situația creată la Spitalul Foişor.

Conform MS, deşi spitalul fusese informat încă de dimineaţă despre transformarea în COVID, la ora 11:00, managerul încă nu întocmise documentele necesare eliberării avizului temporar.

„Modul cum a decurs evacuarea este regretabil şi ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate”, subliniază reprezentanţii ministerului, adăugând că va fi solicitată o analiză amănunţită a cauzelor pentru situaţia creată şi pentru modul în care s-a desfăşurat intervenţia.

Pacienţii internaţi la Spitalul de Ortopedie Foişor din Bucureşti sunt transferaţi, vineri seară, la alte unităţi medicale sau externaţi, întrucât acest spital va primi, de sâmbătă dimineaţă, pacienţi cu infecţie COVID-19.

Conform MS, în spital erau internaţi un număr de 105 pacienţi. 13 dintre aceştia au fost transferaţi cu ambulanţe SMURD şi SABIF: 1 la Elias, 4 la Floreasca, 5 la Universitar, 1 la Bagdasar, 1 la SJU Buzau, 1 cu ambulanţa la domiciliu în Galaţi. Dintre ceilalţi 92 pacienţi, 25 erau programaţi pt intervenţii chirurgicale iar 67 erau pacienţi deja operaţi, care urmau sa fie externaţi la domiciliu.

UPDATE 23.30 Raed Arafat a explicat pe Facebook, într-o postare video, situația creată în această seară la Spitalul de Ortopedie Foișor:

Transferul pacienților s-a făcut atât de târziu pentru că directorii spitalului nu au fost de acord să transforme spitalul care are profil de ortopedie în spital COVID-19, a transmis Digi24.

Secretarul de stat Raed Arafat a spus vineri seara că decizia a fost luată după ce vineri dimineată mai mulți pacienţi din Bucureşti au fost transferați la spitale din țară.

Spitalul Foişor are o secţie de Terapie Intensivă de 21 de paturi şi are 200 de paturi pe oxigen. Avea sub jumătatea secţiei de Terapie intensivă ocupată", a arătat Raed Arafat.

Spitalul Foișor a fost evacuat vineri seara
Spitalul Foișor a fost evacuat vineri seara

Potrivit primelor informaţii, 20 de pacienţi sunt transferaţi la alte spitale, iar alţii sunt externaţi.

Spitalul Foişor, astăzi, după o analiză a situaţiei din Bucureşti, s-a luat decizia de tranformare a lui în spital pentru COVID. Situaţia astăzi în unităţile de primiri urgenţe este serioasă, pentru că astăzi dimineaţă (...) a trebuit să trimitem pacienţi din Bucureşti în alte zone, chiar cu un avion militar", a explicat, vineri seară, şeful DSU, Raed Arafat, la Antena 3.

El a explicat că va fi pus în funcţiune un al treilea TIR de ATI, dar în continuare sunt pacienţi care au nevoie de terapie intensivă.

Suntem pe cale a de porni al treilea TIR de Terapie Intensivă la «Babeş» şi se lucrează şi noaptea ca să fie conectat la curent de la o sursă, alta decât unde era conectat, decizie luată pentru siguranţă. Ştim că am pornit şi al doilea la «Sfântul Ioan», şi este cel de la «Marius Nasta» şi al treilea la «Victor Babeş» va porni în cursul serii de astăzi sau mâine. În unităţile de primiri urgenţe mai avem pacienţi care necesită terapie intensivă. Sunt îngrijiţi acolo, dar nu pot să rămână acolo, pentru că unităţile respective primesc şi alţi pacienţi care ajung, aşa că, după o analiză, Spitalul Foişor are o secţie de Terapie Intensivă de 21 de paturi şi are 200 de paturi pe oxigen. Avea sub jumătatea secţiei de Terapie intensivă ocupată, din care trei sau patru pacienţi care necesită de fapt transfer în altă parte pe Terapie Intensivă (...)", a arătat Arafat.

Raed Arafat a explicat că sâmbătă dimineaţă Spitalul Foişor trebuie să primească pacienţi COVID, iar pacientii care erau internaţi aici vor fi transferaţi - unii, iar alţii vor fi lăsaţi acasă.

Contează orice oră când noi avem pacienţi de Terapie intensivă în UPU şi când continuă să vină pacienţi în cursul nopţii, nu pot să vă spun câţi o să apară. Deci normal că trebuie să evacuăm", a subliniat el.

Pacienții de la Spitalul Foișor din Capitală au fost transferați la alte spitale
Pacienții de la Spitalul Foișor din Capitală au fost transferați la alte spitale

XS
SM
MD
LG