Linkuri accesibilitate

21 spitale din București și din țară, atacate cibernetic. Datele pacienților nu pot fi accesate de către medici


Spitalul Marius Nasta din București este unul din spitalele atacate cibernetic
Spitalul Marius Nasta din București este unul din spitalele atacate cibernetic

Sistemul informatic al mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară a fost luni (12 februarie) ţinta unui atac cibernetic care le afectează activitatea curentă, anunță Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).

Actualizare ora 20.00. Conform Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), este vorba despre un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale.

DNSC anunţă că, potrivit datelor disponibile luni seară, au fost afectate 21 de spitale. celelalte 79 de unităţi din sistemul de sănătate au fost deconectate de la internet şi se fac investigaţii suplimentare.

Directoratul Național de Securitate spune că investighează un atac cibernetic executat cu aplicaţia ransomware Backmydata, un virus din familia ransomware Phobos, care a criptat datele din serverele mai multor spitale din România care folosesc platforma informatică Hipocrate.

Stire inițială

DNSC spune că este vorba despre un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale.

„Reprezentanţii Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) au transmis că mai multe spitale sunt afectate de atac. În acest moment, o echipă de specialişti ai DNSC s-a deplasat la faţa locului, pentru investigarea incidentului cibernetic”, a comunicat instituţia.

DNSC recomandă ca echipele IT ale spitalelor să nu fie contactate, pentru se putea concentra pe restaurarea serviciilor informatice şi a datelor, aceasta reprezentând o prioritate.

În Bucureşti, afectate sunt, printre altele, spitalele „Marius Nasta”, „Bagdasar Arseni”, „Colţea”, Sf. Luca şi Institutul Clinic Fundeni.

Beatrice Mahler, managera Institutului „Marius Nasta” din București, spune pentru Europa Liberă că specialiștii au izolat programul Hipocrate - softul de gestionare a pacineților, folosit exclusiv de către spitale, iar toate serviciile se acordă local, pe computerele spitalului.

„Noi am deblocat activitatea în spital. Nu mai folosim Hipocrate”, declară Beatrice Mahler.

În afară de Institutul Marius Nasta, sunt afectate alte 17 spitale din toată țara - cele din București sunt printre cele mai mari din Capitală.

Spitalale au închiriat sistemul pentru serviciile medicale de la o firmă IT al cărei server ar fi fost atacat în această dimineață. Urmează să se stabilească cum se vor face raportarea și decontarea acestor servicii, pentru că, dacă nu pot fi introduse în sistem, spitalele nu vor putea obține bani de la CNAS.

Reprezentanții Casei de Naționale de Asigură (CNAS) au declarat pentru Europa Liberă că nu știu nimic de atactul cibernetic pentru că programul Hiopocrate nu ține de ei.

Managerii spitalelor au confirmat însă că sistemul nu funcționează.

Ministerul Sănătății confirmă că, în cursul nopții de 11 spre 12 februarie 2024, a avut loc un atac cibernetic masiv de tip ransomware asupra serverelor de producție pe care rulează sistemul informatic HIS.

„Ca efect al atacului, sistemul este nefuncțional, fișierele și bazele de date sunt criptate”, spune ministerul.

Ministerul Sănătății spune că au fost activate măsuri de prevenție exceptională și pentru celelate spitale care nu au fost afectate de atac. Iar pentru spitalele afectate de atactul cibernetic „monitorizează atent situația pentru remedierea cât mai rapidă a disfuncționalităților”.

„În toate spitalele în care funcționează acest tip de sistem informatic, au fost luate măsuri de siguranță, limitare internet, salvare date pe suport extern”, arată Ministerul Sănătății.

Care sunt cele 21 de spitale afectate de atacul cibernetic

  1. Spitalul de Pediatrie Piteşti a fost afectat începând cu data de 10 februarie 2024.

Celelalte 20 de spitale au fost afectate începând cu 11-12 februarie 2024:

  1. Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău,
  2. Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia,
  3. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" Constanţa,
  4. Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti,
  5. Spitalul Militar de Urgenţă "Dr. Alexandru Gafencu" Constanţa,
  6. Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara,
  7. Spitalul Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" Baia Mare,
  8. Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei,
  9. Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte,
  10. Spitalul Clinic Colţea,
  11. Spitalul Municipal Medgidia,
  12. Institutul Clinic Fundeni,
  13. Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" Bucureşti (IOB),
  14. Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO Iaşi),
  15. Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie Azuga,
  16. Spitalul orăşenesc Băicoi,
  17. Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti,
  18. Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca,
  19. Spitalul Clinic C.F. nr. 2 Bucureşti,
  20. Centrul medical MALP SRL Moineşti.

(Sursa: Directoratul Național de Securitate Cibernetică)

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG