Linkuri accesibilitate

Sprijin SUA pentru suveranitatea Ucrainei. Mike Pompeo este la Kiev


Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, la sosirea la Kiev

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, se întâlnește, vineri, la Kiev cu președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, și cu alți oficiali pentru a „​evidenția sprijinul SUA pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, în timp ce în Senatul american continuă procesul de punere sub acuzare a președintelui Donald Trump.

Vizita lui Mike Pompeo la Kiev face parte dintr-un turneu mai mare, secretarul de stat al SUA urmând să ajungă și în Belarus, Kazahstan și Uzbekistan.

"Sprijinul american pentru Ucraina este ferm și intenționez să subliniez acest lucru, întrucât mă întâlnesc cu liderii guvernamentali ucraineni pentru a discuta modalități prin care putem avansa parteneriatul nostru strategic și pentru a consolida poziția Ucrainei ca stat liber și democratic", a scris Mike Pompeo pe Twetter, joi seara târziu.

Vizita celui mai înalt diplomat american la Kiev vine pe fondul procesului de punere sub acuzare a președintelui Donald Trump, care are loc în aceste zile în Senatul SUA. Democrații îl acuză pe Trump de abuz de putere, susținând că ar fi făcut presiuni asupra Ucrainei pentru a-i invesiga rivalii politici, inclusiv pe Joe Biden, și de obstrucționarea Congresului prin refuzul de a pune la dispoziție documente și prin faptul că le-ar fi interzis unor consilieri să fie audiați.

Democrații spun că președintele Trump ar fi suspendat un ajutor militar de 391 de milioane de dolari pentru Ucraina până când aceasta ar fi acceptat să îl ajute.

Ucraina se bazează pe sprijinul militar și politic al Statelor Unite, pe lângă ajutorul oferit de țările europene.

Potrivit unei declarații a Departamentului de Stat, la întâlnirile pe care le are la Kiev, Mike Pompeo va „evidenția sprijinul SUA pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

Pompeo va participa și la o ceremonie în Kiev prin care sunt onorați cei care au murit în conflictul din estul Ucrainei împotriva separatiștilor susținuți de Rusia. Peste 13.000 de oameni au murit în conflict din 2014. Rusia a anexat Peninsula Crimeea, acțiune care nu a fost recunoscută de comunitatea internațională.

SUA s-au alăturat, joi, Uniunii Europene și Canadri pentru a impune noi sancțiuni Rusiei, ca răspuns la „agresiunea continuă a Moscovei față de Ucraina și tentativa de ocupare a Crimeei”.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG