Linkuri accesibilitate

Eduard Hellvig pleacă de la șefia SRI. „Mi-am atins obiectivele propuse”. Președintele Iohanis îl decorează


„Pot să închei etapa de viață pe care am parcurs-o în fruntea SRI. Am discutat deschis acest lucru cu președintele”, a spus Eduard Hellvig, directorul demisionar al Serviciului Român de Informații

Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig și-a anunțat luni demisia din fruntea SRI. El a spus că nu crede în „pietrificarea în funcție” și că nu crede că este sănătos pentru democrație ca o singură persoană să concentreze prea mulți ani accesul la informații secrete.

„Pot să închei etapa de viață pe care am parcurs-o în fruntea SRI. Am discutat deschis acest lucru cu președintele”, a spus Eduard Hellvig.

El a atras atenția asupra pericolului unei prezențe prea îndelungate în funcții de putere.

„Este o cutumă greșită la noi ca cei care dețin funcții de putere să nu plece din ele decât în ultima clipă. Cred că e nevoie de un asemenea pas. E un gest de sănătate democratică. Este sănătos pentru democrație, pentru echilibrul puterilor în stat ca un director de serviciu secret să aibă un mandat limitat în timp. Funcția de director oferă acces la un volum semnificativ de informații sensibile. Închei această etapă cu satisfacția că am făcut lucruri bune pentru cetățeni, pentru România și pentru SRI”, a spus Eduard Hellvig.

„Declarația de astăzi este ultima în fruntea SRI”, și-a încheiat Hellvig declarația.

SRI a transmis pe 23 iunie Comisiei de control a SRI, din Parlament, raportul de activitate pe anul 2022, în care prezintă eforturile instituției de a se adapta realităților actuale.

„SRI s-a transformat major ca să poată acționa mai eficient pentru a proteja România. Suntem la finalul unui proces foarte important de reconfigurare a tuturor componentelor SRI”, a spus Hellvig.

Raportul prezintă inclusiv instrumentele prin care SRI va deveni mai adaptabil realităților actuale după ce doar în ultimul an „s-a transformat major ca să poată acționa pentru a putea proteja mai bine România, a spus el, referindu-se la un program de reconfigurare a tuturor componentelor SRI.

Regio și Centrio

Raportul SRI, document încă clasificat, prezintă o sinteză a modului în care SRI s-a transformat pentru a deveni mai flexibil și mai adaptabil, un proces menit să asigure un sistem conceptual de securitate integrat, a explicat directorul demisionar Eduard Hellvig.

Documentul, a explicat el, detaliază finalizarea cu succes a două proiecte majore: Regio și Centrio, prin care SRI „SRI a devenit o instituție modernă, suplă și debirocratizată”.

Regio a început în 2017 și a avut ca obiectiv reorganizarea regională a instituției, pentru ca serviciul secret să nu mai aibă 41 de instituții în miniatură, ci un „lanț de comandă scurtat, cu o flexibilitate accentuată”.

Avertisment către alte instituții: predarea completă a arhivelor către CNSAS

Modernizarea, a explicat Hellvig s-a făcut concomitent cu eliberarea de „moștenirea fostei securități”, odată cu predarea completă a arhivelor către CNSAS, „gest care am sperat că va fi preluat și de alte instituții, un lucru care nu s-a întâmplat”, a punctat Eduard Hellvig.

„Nu putem mereu cere generațiilor viitoare să rezolve problemele pe care noi nu le-am rezolvat. Este momentul să constat că obiectivele pe care mi le-am propus au fost îndeplinite. Prin urmare pot să închei etapa de viață pe care am parcurs-o în fruntea SRI. Am discutat deschis acest lucru cu președintele”, a mai spus el.

„Este o cutumă greșită la noi că cei care dețin funcții de putere să nu plece din ele decât în ultima clipă. Cred că e nevoie de un asemenea pas. E un gest de sănătate democratică. Este sănătos pentru democrație, pentru echilibrul puterilor în stat ca un director de serviciu să aibă un mandat limitat în timp. Funcția de director oferă acces la un volum semnificativ de informații sensibile. Închei această etapă cu satisfacția că am făcut lucruri bune pentru cetățeni, pentru România și pentru SRI”, a încheiat directorul demisionar al SRI.

Reacții politice

Președintele României, Klaus Iohanis, transmite într-un comunicat că mandatul lui Eduard Hellvig la șefia SRI a însemnat „restaurarea credibilității SRI și modernizarea consistentă a instituției”.

Activitatea SRI din ultimii ani s-a bucurat, totodată, și de recunoașterea partenerilor euroatlantici, datorită proiectelor de cooperare pe care instituția le-a desfășurat în lumea serviciilor de informații”, adaugă comunicatul prezidențial.

Acesta se încheie cu anunțul președintelui Klaus Iohanis că îl va decora pe Eduard Hellvig cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor.

Surse din PNL spun că liberalii au fost luați prin surprindere de demisia șefului SRI, Eduard Hellvig. Mulți îl descriu drept unul dintre cei mai echilibrați oameni pe care i-au cunoscut.

Deputatul Pavel Popescu, fost președinte al Comisiei de Apărare din Camera Deputaților a acceptat să facă o declarație publică pentru Europa Liberă.

„Singurul lucru pe care pot să-l spun cu privire la Eduard Hellvig și instituția pe care el a condus-o, din prisma unui parlamentar român, fost șef al Comisiei de Apărare, este că, în relația României cu SUA și cu restul partenerilor strategici, cel mai menționat, vehiculat și lăudat nume pe care l-am auzit de când sunt eu în politică cu privire la stabilitatea României și a respectării parteneriatelor strategice a fost, de departe, Eduard Hellvig.”

De cealaltă parte, președintele USR, Cătălin Drulă, spune că mandatul lui Eduard Hellvig la șefia SRI este unul eșuat:

„Fost secretar general PNL, fost șef de campanie al lui Iohannis, dl. Eduard Hellvig nu a încetat nici o zi să facă politică din poziția de director al SRI. Eduard Hellvig a avut un mandat eșuat. Controlul civil asupra serviciului nu a existat. Dl. Hellvig a avut o șansă pentru democrația românească și a ratat-o triumfător”, a scris Cătălin Drulă pe pagina lui de Facebook.

De cealaltă parte, Silviu Macovei, membru în Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, îl laudă pe fostul director SRI.

„Hellvig a fost un director foarte bun al SRI, și-a făcut treaba, și-a îndeplinit obiectivele propuse la preluarea mandatului. A fost decizia lui personală să demisioneze și îi urez mult succes în continuare!”,

Articol în curs de actualizare

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG