Linkuri accesibilitate

Starul baschetului american, Brittney Griner, condamnată la 9 ani de închisoare de un tribunal rus


Jucătoarea americană de baschet, Brittney Griner, care a fost reținută pe aeroportul Șeremetievo din Moscova și ulterior acuzată de deținere ilegală de canabis, stă în cușca inculpaților în timpul citirii verdictului instanței din Himki, o suburbie a Moscovei.
Jucătoarea americană de baschet, Brittney Griner, care a fost reținută pe aeroportul Șeremetievo din Moscova și ulterior acuzată de deținere ilegală de canabis, stă în cușca inculpaților în timpul citirii verdictului instanței din Himki, o suburbie a Moscovei.

Un tribunal rus a găsit-o vinovată pe baschetbalista americană Brittney Griner de contrabandă cu droguri și a condamnat-o la 9 ani de închisoare, declarând că a adus în mod deliberat ulei de canabis în Rusia când a sosit să se alăture echipei sale din țară.

Curtea din Himki, o suburbie a Moscovei a adăugat în citirea verdictului că Griner, în vârstă de 31 de ani, trebuie să plătească o amendă de 1 milion de ruble (16.300 de dolari).

Procurorii au cerut instanței de judecată să o condamne la 9 ani și jumătate de închisoare.

Pedeapsa maximă admisă de legea rusă este de 10 ani.

Într-o mișcare rară, președintele american Joe Biden a emis o declarație imediat după anunțarea sentinței, spunând că este „încă o amintire a ceea ce lumea știa deja: Rusia o reține pe nedrept pe Brittney”.

„Este inacceptabil și fac un apel la Rusia să o elibereze imediat, astfel încât să poată fi alături de soția, cei dragi, prietenii și coechipierii ei”, se arată în comunicat.

În declarația sa finală în fața instanței din 4 august, Griner a spus că nu intenționează să încalce legea.

CNN l-a citat pe unul dintre avocații lui Griner spunând că va face recurs împotriva deciziei.

„Nu am conspirat și nu am plănuit să comit această crimă”, a spus Griner.

„Nu am vrut niciodată să rănesc pe nimeni, să pun în pericol populația rusă, să încalc legile”, a spus ea, adăugând că speră că politica nu va juca un rol în decizia instanței în acest caz.

Avocatul lui Griner a cerut și instanței să o trateze cu blândețe.

De două ori campioană olimpică, Griner a fost reținută în Rusia la vamă, unde autoritățile au spus că au găsit în bagajele ei ulei de canabis, mai puțin de un gram, pentru care avea prescrierea medicului, atunci când a trecut prin aeroportul Șeremetievo din Moscova în februarie.

Canabisul este ilegal în Rusia atât în scopuri medicinale, cât și recreative.

Cazul vine în timpul celor mai tensionate relații dintre SUA și Rusia de la criza rachetelor cubaneze din 1962 și a pus presiune pe președintele american Joe Biden ca să intervină în numele americanilor reținuți în Rusia, inclusiv în numele lui Griner și al fostului pușcaș marin american Paul Whelan.

Guvernul SUA a spus că amândoi au fost „reținuți în mod greșit”.

Reținută înainte de a se alătura echipei ruse, UMMC Ekaterinburg, după o scurtă călătorie acasă în Statele Unite, Griner a pledat vinovată de acuzația de a fi în posesia cartușelor de ulei de canabis, spunând că trebuie să le fi împachetat accidental în timp ce se grăbea către aeroport pentru zborul ei către Rusia.

Pe 29 iulie, secretarul de stat al SUA Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov au vorbit la telefon despre un posibil schimb de prizonieri care ar putea să-i includă pe Griner și pe traficantul de arme rus Viktor Bout.

Apelul a marcat primul contact la cel mai înalt nivel între Washington și Moscova de când Rusia a trimis trupe în Ucraina, pe 24 februarie.

Schimbul de prizonieri propus de Biden a atras reacția furibundă a fostului președinte al SUA, Donald Trump, care a numit-o pe baschetbalistă „răsfățată” care merge „încărcată cu droguri” în Rusia.


„Brittney Griner știa că nu trebuie să meargă acolo plină de droguri și a recunoscut asta. Presupun că a recunoscut fără să fie pusă prea multă presiune pe ea, pentru că ăsta e adevărul, și cu siguranță nu pare a fi un schimb foarte bun, nu-i așa?”, a spus Trump despre sportiva prezentată la fiecare termen al procesului într-o cușcă, cu cătușe la mâini și despre care a spus că a mers „încărcată cu droguri” în Rusia.

„Viktor Bout este unul dintre cei mai periculoși oameni din lume și i se va da libertatea pentru că o răsfățată se duce în Rusia încărcată cu droguri. Rușilor nu le plac drogurile”, a declarat Donald Trump, potrivit Fox News.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG