Linkuri accesibilitate

Gruparea Stat Islamic revendică atentatele de la comemorarea generalului iranian Soleimani


Efectele celor două explozii în care au murit 84 de oameni din Kerman/Iran, aflați la comemorarea generalului Soleimani.
Efectele celor două explozii în care au murit 84 de oameni din Kerman/Iran, aflați la comemorarea generalului Soleimani.

Gruparea extremistă Stat Islamic a revendicat joi responsabilitatea pentru cele două atacuri cu bombă de joi, din Iran, în care au murit 84 de persoane.

Pe 4 ianuarie, agenția de știri iraniană IRNA la citat pe șeful Organizației Naționale de Urgență Medicală, Jafar Miadfar, care a revizuit în scădere numărului deceselor pentru a doua oară de la exploziile care au avut loc în orașul Kerman, din sud-estul orașului, de la 95 la 84 de morți și 284 de răniți

Un consilier al președintelui Iranului a dat vina pe Israel și Statele Unite pentru exploziile care au ucis cel puțin 84 de persoane pe 3 ianuarie, în timpul comemorării fostului iranian ucis în urmă cu patru ani într-un atac aerian al SUA.

În ziua atacului, Departamentul. de Stat al SUA a spus că nu a existat nicio implicare a SUA și nici un motiv să fie suspectat Israelul pentru cele două explozii.

​„Statele Unite nu au fost implicate în niciun fel și orice sugestie contrară este ridicolă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

​„Nu avem niciun motiv să credem că Israelul a fost implicat în această explozie”, a adăugat el.

Incidentul a intensificat temerile privind extinderea conflictului dintre Israel și Hamas, pe măsura ce continuă războiul împotriva organizației din Fâșia Gaza, pe care SUA și UE au numit-o teroristă, iar rebelii huthi din Yemen și-au intensificat atacurile asupra transportului comercial din Marea Roșie.

​Autoritățile iraniene au declarat ziua de 4 ianuarie zi de doliu pentru victimele exploziilor.

Exploziile au avut loc în timp ce susținătorii generalului Qasem Soleimani, un fost comandant al Forței Quds de elită a IRGC, comemorau împlinirea a patru ani de la moartea sa.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG