Linkuri accesibilitate

ISIS revendică atacul terorist de la Viena. Poliția a făcut 14 arestări


Gruparea Stat Islamic a revendicat marți responsabilitatea pentru atacul terorist de la Viena, produs în urmă cu o zi, potrivit unui comunicat dat pe Telegram.

Declarația Daeș îl identifică pe „un soldat al califatului” ca fiind responsabil pentru atacul terorist de luni seara din capitala Austriei, soldat cu patru morți, transmite AFP.

Într-o declarație separată, însoțită de o fotografie a agresorului, brațul propagandistic al ISIS, Amaq, scrie despre „un atac cu armă ieri (luni) de către un luptător al Statului Islamic în orașul Viena”.

Anunţul este însoţit de o fotografie cu un individ bărbos, despre care se afirmă că era un „soldat al Califatului" numit Abu Dagnah Al-Albany şi că a atacat trecătorii din capitala Austriei cu arme de foc, înainte de a fi împuşcat mortal de poliţişti.

Amaq a publicat, de asemenea, un scurt videoclip în care făptuitorul înarmat s-a filmat el însuși, jurând loialitate față de șeful organizației jihadiste.

Poliția austriacă anunțase marți că cel împușcat mortal este un cunoscut extremist islamist care a fost închis. Kujtim Fejzulai, în vârstă de douăzeci de ani, a fost împușcat după ce a deschis focul cu o armă automată într-o zonă aglomerată din capitala istorică a Austriei.

Forțele de securitate austriece au descins la 18 adrese diferite, inclusiv casa lui Fejzulai, și au făcut 14 arestări în timp ce căutau posibili complici încercând să stabilească dacă acesta a acționat singur.

Atacul a avut loc după mai multe atrocități islamiste comise în Franța în ultimele săptămâni, inclusiv un atac asupra bisericii din orașul mediteranean Nisa.

Ministrul de interne al Austriei, Karl Nehammer, a spus că bilanţul atacului de luni seară se ridică la patru morţi, plus atacatorul, şi 22 de răniţi. El a spus că înregistrările video făcute cu telefonul mobil de cetăţeni nu indică faptul că ar fi fost mai mult de un atacator.

Doi tineri de origine turcă au salvat luni seară în timpul atacului terorist de la Viena un poliţist rănit grav de gloanţele trase de teroristul care apoi a fost ucis în intervenţia trupelor speciale ale poliţiei şi sunt descrişi de presa austriacă şi de guvernul turc drept eroi, relatează EFE şi Reuters. Nehammer a menţionat că poliţistul care a fost rănit grav în timpul atacului se află în stare stabilă.

Doi tineri de 18 și 24 de ani au fost arestați, marți, în nordul Elveției, pentru legături cu atacul jihadist din Viena, a anunțat poliția elvețiană, citată de postul francez BFM.

„Ancheta poliției a dus la identificarea unor rezidenți elvețieni de 18 și 24 de ani. Cei doi au fost arestați într-o operațiune comuă cu autoritățile austriece”, a precizat poliția din Zurich.

Ministerul de interne al Macedoniei de Nord a informat marţi într-un comunicat că trei persoane implicate în atacurile cu armă de foc produse noaptea trecută la Viena au cetăţenie dublă, austriacă şi nord-macedoneană, transmite Reuters.

Toate cele trei persoane - identificate în comunicat doar prin iniţiale - s-au născut în Austria, a menţionat ministerul.

Jihadiștii Statului Islamic au declarat „califatul” în zone întinse din Siria și Irakul vecin în 2014, punând în aplicare interpretarea lor brutală asupra religiei a milioane de persoane aflate sub conducerea lor, fiind expulzați din ultimul lor teritoriu anul trecut în estul Siriei. Grupul a continuat să revendice atentate în Siria și Irak, dar și în Afganistan și Africa de Vest. IS a revendicat, de asemenea, responsabilitatea pentru un atac de luni, în Afganistan, asupra Universității Kabul, în care au fost ucise 22 de persoane.

XS
SM
MD
LG