Linkuri accesibilitate

Ucraina: Rusia pregătește soldații din Transnistria pentru o posibilă implicare în război


Vehicul militar al armatei ruse în Transnistria, care de zeci de ani asigură o așa-zisă „misiune de menținere a păcii” în zonă.
Vehicul militar al armatei ruse în Transnistria, care de zeci de ani asigură o așa-zisă „misiune de menținere a păcii” în zonă.

Rusia și-ar repoziționa soldații din Transnistria, potrivit unui anunț făcut sâmbătă de Statul Major al armatei ucrainene. Acest lucru ar putea însemna o posibilă invaziei a Ucrainei dinspre vest, mai spune Kievul.

În Transnistria ar avea loc „o intensificare a pregătirilor” în ceea ce privește implicarea trupelor rusești, staționate acolo de zeci de ani, pentru a efectua „provocări și demonstrații” la granița cu Ucraina.

„A fost remarcată repoziționarea trupelor rusești și a unităților din așa-numita Republică Moldovenească Transnistreană în vederea pregătirii unei demonstrații de pregătire pentru ofensivă și, eventual, pentru ostilități împotriva Ucrainei”, a anunțat Ministerul Apărării din Ucraina, sâmbătă, în actualizarea zilnică legată de invazia Rusiei.

Exerciții de tragere pe timp de noapte ale trupelor paramilitare transnistrene, 18 februarie 2022.
Exerciții de tragere pe timp de noapte ale trupelor paramilitare transnistrene, 18 februarie 2022.

La începutul lunii februarie, președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, declara pentru Europa Liberă este urmărit „foarte atent comportamentul” acestor trupe.

Rusia are în regiunea transnistreană între 400 și 500 de militari ca parte a forțelor mixte de menținere a păcii, dar poate avea și până la 1.500 de militari în cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR). Citiți pe Europa Liberă Moldova mai multe informații cu privire la punctele în care sunt dislocați militarii ruși.

Militarii GOTR au misiunea oficială de a apăra depozitul de muniții de la Cobasna, unde ar fi stocate în jur de 20.000 de tone de arme și muniții.

Chișinău a cerut retragerea acestor forțe, care făceau parte din armata a 14-a sovietică. În 1999, Rusia s-a angajat în timpul unei reuniuni a OSCE să retragă forțele GOTR, să distrugă sau să evacueze munițiile de la Cobasna.

În afară de forțele ruse, regiunea transnistreană dispune de propriile forțe paramilitare. Se consideră că efectivul acestora poate ajunge de la 10.000 până la 20.000 de oameni, în cazul unei mobilizări.

XS
SM
MD
LG