Linkuri accesibilitate

Statele Unite au aprobat vânzarea către România a 32 de avioane de luptă F-35


Un F-35A Lightning II Joint Strike Fighter decolează la un antrenament la baza Eglin Air Force - Florida, 6 martie 2012.
Un F-35A Lightning II Joint Strike Fighter decolează la un antrenament la baza Eglin Air Force - Florida, 6 martie 2012.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către România a 32 de avioane de luptă F-35A Lightning II. Primele aeronave ar urma să intre în dotarea Armatei Române până în anul 2031.

Capabilitățile de apărare ale României vor primi astfel o „îmbunătățire semnificativă” și se va consolida parteneriatul strategic dintre Statele Unite și România, transmite Ambasada SUA în România într-un comunicat remis redacției vineri seară.

Cumpărarea celor 32 de avioane va îmbunătăți securitatea României, „un aliat NATO care reprezintă o forță importantă pentru stabilitatea politică și economică în Europa”, arată sursa citată.

Achiziția în valoare de aproximativ 6,4 miliarde de dolari va furniza României avioane de luptă F-35A multirol de ultimă generație, care oferă tehnologie stealth avansată (cu semnătură radar redusă), fuziunea senzorilor și capabilități unice de superioritate aeriană, se mai spune în comunicat.

De asemenea, potrivit comunicatului, achiziționarea celor două escadrile F-35A va spori semnificativ capacitatea României de a face față amenințărilor de securitate în continuă evoluție și de a contribui la eforturile regionale de apărare.

„Acest angajament este o dovadă a parteneriatului puternic dintre cele două națiuni și demonstrează încă o dată că România este un lider în apărarea securității regionale. România este un aliat cheie al NATO în promovarea securității și stabilității în regiunea Mării Negre și nu numai. Avioanele F-35 vor oferi României capabilități de apărare aeriană de neegalat și vor spori interoperabilitatea între forțele aeriene NATO”, a declarat ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec.

Prima livrare a aeronavelor F-35A către România este așteptată până în anul 2031.

Statele Unite vor continua să colaboreze îndeaproape cu România pentru a asigura o integrare ușoară și eficientă a acestor aeronave avansate în cadrul forțelor lor de apărare, arată sursa citată.

Ministerul Apărării Naționale a salutat vineri seară notificarea Congresului SUA transmisă vineri, 13 septembrie, cu privire la vânzarea către România a 32 de avioane F-35, în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generația a V-a, F-35” – faza I, prin programul de asistență de securitate Foreign Military Sales (FMS).

Faza I a programului de înzestrare presupune achiziția a 32 de avioane F-35, precum și motoare, suportul logistic inițial, serviciile de instruire, simulatoare de zbor şi muniții aer-aer şi sol-sol, pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde USD, în concordanță cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României, spune MApN.

Programul de achiziție include, de asemenea, și un pachet de cooperare industrială.

Ce este un avion F-35

Avionul F-35 dispune de performanțe tehnologice foarte avansate, în principal caracteristica STEALTH (care asigură o semnătură radar redusă), integrarea senzorilor de ultimă generație, a sistemelor avansate de comunicații și prelucrare a informațiilor, fiind prima platformă aeriană de generația a V-a aflată în producție și disponibilă pentru achiziție, care se preconizează a deveni avionul de generația a V-a standard la nivelul NATO.

În 2012, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”, amintește MApN.

Programul prevede realizarea graduală a capabilităţii operaţionale aeriene, reprezentată de trei escadrile de luptă dotate cu câte 16 avioane multirol fiecare, de preferat de generaţia a V-a F-35, cu o perioadă de tranziţie asigurată cu avioane F-16 în serviciu, transferate din excedentul altor state, etapă care se va finaliza în scurt timp, cu cele 32 de aeronave F-16 achiziționate din Norvegia.

Îndeplinirea misiunilor Forțelor Aeriene cu avioane F-16 este o soluţie pe termen mediu, care asigură performanţe operaţionale limitate, având în vedere continua dezvoltare a platformelor aeriene către avioane de generaţia a V-a și viitoare, spune MApN.

Avioanele de luptă multirol de generația a V-a F-35 vor deţine capabilităţile necesare conectării în cadrul sistemului integrat de apărare aeriană al NATO (NATINAMDS - NATO Integrated Air and Missile Defense System) și vor fi apte să execute misiuni în cadrul operaţiilor întrunite, multinaţionale, în toate domeniile, pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi aliat.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG