Statele Unite cer încetarea imediată a represiunii violente de către guvernul din Belarus împotriva susținătorilor opoziției după alegerile din 9 august în urma cărora liderul autoritar Alexandr Lukașenka a mai primit încă un mandat.
Secretarul de stat Mike Pompeo, vorbind în cadrul unei conferințe de presă din 2 septembrie, a mai spus că Statele Unite, după consultări cu partenerii transatlantici, revizuiesc sancțiunile asupra oricui este implicat în abuzuri ale drepturilor omului în Belarus.
George Kent, secretar adjunct însărcinat cu supravegherea politicii față de Belarus, a declarat că Statele Unite vor continua să discute cu aliații pentru a se coordona cu privire la posibilele sancțiuni împotriva celor responsabili de violențele împotriva demonstranților și de manipularea alegerilor.
Kent, vorbind la o conferință la Washington, a declarat că Statele Unite și aliații săi vor avea un răspuns dur dacă Rusia va interveni în Belarus, adăugând că, dacă Moscova crede că relațiile cu Occidentul din ultimii ani au fost dure, atunci să știe că acestea „se pot agrava”.
Guvernul lui Lukașenka a „pierdut toată legitimitatea în ochii” poporului din Belarus, a spus el. Astfel, ar fi „catastrofal” pentru imaginea Rusiei să intervină militar în Belarus.
Sute de mii de cetățeni au ieșit în stradă în tot Belarusul pentru a protesta împotriva rezultatelor „trucate” care i-au dat lui Lukașenka peste 80% din voturi. Protestatarii îi cer lui Lukashenka, în vârstă de 66 de ani, să demisioneze, să elibereze toți prizonierii politici și să organizeze alegeri libere și corecte.