Linkuri accesibilitate

Statele Unite prezintă mai multe dovezi privind avioanele rusești deplasate în Libia


Imagine publicată de AFRICOM care atestă trimiterea de Rusia a avioane de luptă în Libia
Imagine publicată de AFRICOM care atestă trimiterea de Rusia a avioane de luptă în Libia

Statele Unite au revenit asupra acuzației că Rusia se implică în războiul civil din Libia prin trimiterea de avioane de luptă. Armata americană a prezentat mai multe detalii despre avioanele rusești, modele MiG-29 sau Su-24, care au fost trimise în Libia în ciuda afirmaților insistente ale oficialilor ruși care neagă orice prezență rusească prin personal sau capabilitate militară în conflictul din statul nord-african.

Într-o serie de mesaje pe Twitter, Centrul de Comandă american în Africa (AFRICOM) arată că avioanele de luptă cu semnele Forțelor Aeriene ale Armatei Ruse au părăsit Rusia pe parcursul mai multor zile din mai". Ele au fost duse, precizează oficialii americani, în baza militară rusească Hmeimim din Siria unde au fost revopsite pentru a ascunde semnale naționale".

Într-un alt mesaj, AFRICOM transmite că aeronavele au fost conduse de personal militar rusesc" și au fost escortate în Libia de luptători ruși" din Siria.

Statele Unite afirmă că avioanele trimise au rolul de a îl sprijini pe comandatul militar Khalifa Haftar în luptele cu Guvernul Acordului Național (GNA).

Grupul Vagner, un contractor militar privat considerat a fi un apropiat al Kremlinului, îl ajută pe comandatul militar Khalifa Haftar în luptele cu Guvernul Acordului Național (GNA). Un raport al ONU de la începutul lunii estimează numărul mercenarilor ruși între 800 și 1.200.

Bogat în petrol, statul african este răvășit de un război civil de când o revoltă populară sprijinită de NATO l-a înlăturat de la putere și l-a ucis pe dictatorul militar Muammar Qaddafi în 2011.

Haftar, care controlează partea estică a țării, dorește acum să cucerească capitala Tripoli, unde forțele sale se confruntă cu cele ale GNA.

Conflictul a atras numeroase forțe regionale. Rusia, Franța, Egiptul, Iordania și Emiratele Arabe Unite sprijină forțele loiale liderului militar Khalifa Haftar, în timp ce Turcia, care a și trimis trupe, drone și mercenari sirieni în Libia sprijină guvernul din Tripoli, la fel ca și Qatarul sau Italia.

Haftar și GNA au purtat mai multe runde de discuții pentru pace în Franța, Italia, Rusia sau Germania, dar au eșuat în a ajunge la un acord pentru a încheia luptele.

XS
SM
MD
LG