Linkuri accesibilitate

Statele Unite resping propunerea Rusiei de prelungire automată „fără condiții” a Noului Tratat START


O dronă submarină cu propulsie nucleară a fost observată că urma să fie lansată pentru teste, undeva în Rusia (poză nedatată)
O dronă submarină cu propulsie nucleară a fost observată că urma să fie lansată pentru teste, undeva în Rusia (poză nedatată)

Administrația americană a anunțat că propunerea președintelui rus Vladimir Putin de a prelungi, cu un an, Tratatul New Start de dezarmare nucleară fără a îngheța numărul de focoase nucleare nu reprezintă un punct de plecare.

Drept replică la propunerea președintelui Putin de a prelungi tratatul pentru un an fără precondiții, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump, Robert O'Brian a replicat că propunerea SUA de prelungire cu un an în schimbul unei îngheţări a numărului de focoase nucleare ale SUA şi ale Rusiei în perioada respective „ ar fi fost o victorie pentru ambele tabere”.

O'Brian a precizat că în momentul în care l-a întâlnit pe omologul său rus la Geneva, Rusia părea pregătită să accepte o asemenea înțelegere.

Președintele rus Vladimir Putin a propus recent prelungirea tratatului bilateral de dezarmare nucleară cu Statele Unite pentru un an, fără condiții prealabile, pentru ca acesta să nu expire la începutul anului viitor și să permită reluarea discuțiilor.

Putin l-a instruit și pe ministrul de externe Serghei Lavrov la o întâlnire cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al Rusiei, pe 16 octombrie, să elaboreze poziția Rusiei cu privire la acordul New START privind controlul armelor și să informeze Statele Unite despre ultimele evoluții.

„În acest sens, propun ... extinderea actualului tratat fără nicio condiție pentru cel puțin un an, astfel încât să poată fi purtate negocieri semnificative asupra tuturor parametrilor problemelor ...", a spus Putin, pe 16 octombrie, adăugând că „ar fi extrem de trist” dacă tratatul ar expira.

Tratatul bilateral New START, încheiat în 2010, menţine arsenalele celor două ţări sub nivelul la care se aflau în timpul Războiului Rece, limitând la 700 numărul lansatoarelor nucleare strategice desfăşurate şi la 1.550 numărul focoaselor nucleare.

XS
SM
MD
LG