După ce Belarus și-a modificat ușor stema, am aruncat o privire asupra altor steme ale fostelor state sovietice înainte și după independență.
Republica Sovietică Socialistă Uzbekă
Toate stemele sovietice conțineau obligatoriu secera și ciocanul, spicele de grâu, soarele răsărind, și steaua roșie comunistă. Deviza marxistă „Proletari din toate țările, uniți-vă!” era, de asemenea, obligatorie ca simbol al statului. Stema uzbekă avea, în plus, o crenguță de bumbac în floare și cuvintele „Uz. SSR”, ca abreviere de la „Republica Sovietică Socialistă Uzbekă”.
Uzbekistan
Statul independent Uzbekistan are în centru simurgul, o pasăre mitologică, în fața unui peisaj uzbek tăiat de râurile Sîrdaria și Amudaria. Simurgul este un personaj popular în folclorul persan, apărând și pe bancnotele iraniene. În vărful stemei, unde era înainte steaua comunistă, se află semiluna musulmană.
Republica Sovietică Socialistă Armenească
Pe stema sovietică a Armeniei se aflau vârfurile gemene ale Muntelui Ararat care, deși se află pe teritoriul Turciei încă din 1921, se pot vedea din Erevan în zilele însorite. În partea de jos, un ciorchine reprezintă viticultura, o tradiție națională veche de 6.000 de ani.
Armenia
Stema curentă a Armeniei prezintă un leu și un vultur stând de veghe, cele două animale simbolizând trecutul Armeniei dinaintea creștinismului. Pe scutul ținut de leu și vultur sunt reprezentate cele patru dinastii antice armenești. În centrul scutului se află Arca lui Noe, în vârful muntelui Ararat. Potrivit Vechiului Testament, Arca s-a oprit pe Muntele Ararat la finalul potopului.
Republica Sovietică Socialistă Belarusă
Florile albastre de in și cele roz de trifoi decorează emblema belarusă sovietică. În Belarus există o istorie îndelungată a țesăturilor de in.
Belarus
Stema belarusă a fost subtil modificată recent. În locul secerei și ciocanului, acum se regăsește conturul granițelor țării; steaua comunistă, însă, rămâne în vârful stemei. Belarus este singura țară fost-sovietică recunoscută care a păstrat steaua pe stemă. Se crede că steaua roșie a început să fie folosită ca simbol al dictaturii comuniste datorită romanului științifico-fantastic din 1908 Krasnaya Zvezda (Steaua Roșie), în care pe Marte se stabilește o utopie socialistă.
Republica Sovietică Socialistă Letonă
Peisajul marin reprezentat pe stema letonă a creat o dilemă simbolică. Cerința sovietică pentru steme era prezența răsăritului de soare – însă coasta letonă este îndreptată spre vest, așadar singurul moment în care se vede soarele peste Marea Baltică este la apus. Această greșeală a dus la apariția glumelor despre căderea socialismului în Europa. Cuvintele din josul stemei sunt prescurtarea numelui republicii.
Letonia
Cele trei regiuni istorice ale Letoniei sunt reprezentate de cele trei stele de deasupra scutului. Leul și grifonul reprezintă alte zone ale țării, iar răsăritul de soare (care nu are Marea Baltică dedesubt) simbolizează libertatea. Frunzele de stejar, și ele un simbol național, decorează partea de jos a stemei.
Republica Sovietică Socialistă Ucraineană
Stema este dominată de spice de grâu, ce fac referire la istoria Ucrainei ca grânar al Uniunii Sovietice.
Ucraina
Stema curentă a Ucrainei este un trident stilizat. Tridentul este simbolul lui Vladimir I, cneazul Kievului între anii 980 și 1015.
La sfârșitul anului 2020, a fost organizat un concurs pentru a dezvolta o stemă mai detaliată care să aibă în centru tridentul. Design-ul câștigător s-a dovedit a nu fi pe placul publicului. Un critic al stemei a spus, „timpurile în care acest lucru - aprobarea unei noi steme naționale- se putea face ușor au trecut”. În 2021, Parlamentul Ucrainei va vota o stemă nouă, însă e de așteptat ca și aceasta să fie respinsă de celelalte instituții ale statului.
Republica Sovietică Socialistă Tadjikă
Această stemă a fost utilizată în anii 30, înainte de a fi înlocuită cu o variantă mai generică. În centru se poate vedea un peisaj tadjik, în care sunt puse în evidență atât agricultura cât și hidrocentralele. Sub seceră și ciocan se află câteva pupe de fluturi de mătase, făcând referire la tradiția producerii mătăsii și la importanța pe care a jucat-o Tadjikistan în Drumul Mătăsii.
Tajikistan
Stema curentă menține spicele de grâu și crenguțele de bumbac din stema sovietică, precum și munții. Deși sursele nu sunt de acord în legătură cu coroana din centrul stemei, una dintre interpretări este că cele trei flăcări stilizate de pe coroană reprezintă modul în care strămoșii tadjicilor venerau focul înaintea convertirii la Islam. O carte necunoscută stă deschisă în partea de jos a stemei.