Linkuri accesibilitate

Steve Bannon, un apropiat al lui Donald Trump, inculpat pentru sfidarea Congresului


Donald Trump se declară o victimă a democraților, care vor să afle cine a fost în spatele evenimentelor de la Capitoliu din 6 ianuarie. Imagine cu Steve Bannon, fost consilier al lui Trump.
Donald Trump se declară o victimă a democraților, care vor să afle cine a fost în spatele evenimentelor de la Capitoliu din 6 ianuarie. Imagine cu Steve Bannon, fost consilier al lui Trump.

Steve Bannon a refuzat să se prezinte în fața Comisiei de anchetă a Congresului, constituită după asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie. Anunțul privind inculparea a venit din partea Departamentului de Justiție al SUA.

Fostul consilier al lui Donald Trump este urmărit penal pentru refuzul de a depune mărturie luna trecută în fața Congresului și pentru că nu a trimis documentele solicitate comisiei speciale de anchetă a Camerei Reprezentanților. Este posibil ca Bannon să apară în față tribunalului în cursul zilei de luni, informează Asocciated Press.

Donald Trump și foștii săi consilieri au invocat dreptul președinților de a păstra confidențialitatea anumitor discuții și documente. Fostul președinte i-a încurajat pe colaboratorii săi să nu se prezinte în fața Comisiei din Congres.

Democrații insistă că toți apropiații lui Donald Trump trebuie să dea explicații pentru evenimentele de la Capitoliu din 6 ianuarie pentru a se vedea exact care a fost rolul fostului președinte american. Steve Bannon nu se mai număra printre consilierii lui Trump la începutul anului, dar există informații că a conversat cu fostul lider de la Casa Albă.

Conform procurorilor, Steve Bannon ar putea primi o pedeapsă între 30 de zile și un an de închisoare.

Un refuz a venit și din partea lui Mark Meadows, un alt apropiat al lui Trump. El a invocat o hotărâre judecătorească prin care se suspendă temporar trimiterea de documente interne ale Casei Albe către comisie până la 30 noiembrie. Și aceasta ar putea ajunge sub acuzare din cauza atitudinii față de Comisia de anchetă.

Casa Albă a anunțat că președintele Biden a agreat deja eliberarea documentelor și că Mark Meadows avea obligaţia de a depune mărturie, avertizându-l pe acesta în legătură cu posibilitatea punerii sale sub acuzare pentru sfidarea Congresului.


Bannon și Meadows sunt considerați martori cheie datorită interacțiunii pe care au avut-o cu Donald Trump în timpul evenimentelor din 6 ianuarie 2021.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG