Linkuri accesibilitate

75.000 de cadre medicale primesc stimulentul de risc de 2.500 de lei


Romania- coronavirus generic

Ministerul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș, a anunțat, după ședința de guvern de luni, că a fost aprobat sporul de risc de 2.500 de lei pentru cadrele medicale care îngrijesc bolnavii de coronavirus. Circa 75.000 de cadre se încadrează în categoria celor care vor primi sporul pe care Guvernul a decis să îl ia după ce mai mulți medici și asistente au demisionat din cauza lipsei echipamentelor de protecție în spitalele românești.

„Stimulentul de risc pentru personalul medical implicat direct în tratarea bolnavilor infectați cu noul coronavirus. Este vorba de un număr estimat de 75.000 de cadre medicale, cu o valoare lunară a acestui stimulent de 2.500 de lei”, a anunat ministrul Fondurilor Europene, citat de Mediafax.

Suma nu va supusă contribuțiilor sociale și nici contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate. Singura regulă fiscală aplicabilă este cea referitoare la impozitul pe venit, adică de 10% din cei 2.500 de lei.

Ministrul a precizat că acest stimulent se acordă tuturor cadrelor medicale implice în lupta cu pandemia.

„Vestea bună este pentru tot personalul medical. Menționez că nu se referă doar la medici, ci și la asistenții medicali, la partea de personal care deservește Ambulanțele, la partea de personal paramedical, deci Guvernul României s-a gândit la toate cadrele medicale care în această perioadă sunt implicate în tratamentul, diagnosticarea, echiparea, evaluarea pacienților bolnavi cu noul COVID”, a precizat Ioan Marcel Boloș.

Stimulentul de risc este propus și în alte țări membre ale UE, între care Bulgaria, Ungaria, Germania sau Italia. Inițiativa a fost anunțată, prima dată, de președintele Klaus Iohannis care a prezentat-o drept un bonus de 500 de euro.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG