Linkuri accesibilitate

3 minute | SUA investesc în democrație, Putin promite „totul” armatei sale și Bulevardul Monica Lovinescu în București


Monica Lovinescu (1923-2008) a lucrat după 1947 din exil și a devenit una din cele mai cunoscute voci ale Radio Europa Liberă, post care a funcționat în străinătate în perioada comunistă.
Monica Lovinescu (1923-2008) a lucrat după 1947 din exil și a devenit una din cele mai cunoscute voci ale Radio Europa Liberă, post care a funcționat în străinătate în perioada comunistă.

Vizita scurtă a lui Volodimir Zelenski la Washington se conturează deja a fi una istorică și marchează intrarea războiului într-o nouă etapă, într-un an 2023 care va fi de cotitură. „Sprijinul vostru nu este caritate, ci o investiție în democrație”, a spus el în Congresul SUA.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Joe Biden și Volodimir Zelenski au discutat eventualele scenarii prin care războiul din Ucraina s-ar putea încheia, după care președintele ucrainean a susținut un discurs istoric în Congresul SUA.
  • Vladimir Putin a promis armatei orice îi cere, fiind de așteptat ca Rusia să crească și mai mult cheltuielile militare în următorii doi ani, semnalând pregătirile pentru un război de lungă durată.
  • La 33 de ani de la Revoluție, consilierii generali ai Capitalei decid astăzi dacă Bulevardul Primăverii să se numească Bulevardul Monica Lovinescu, iar strada Herăstrău să-și schimbe denumirea în Strada Virgil Ierunca.

Vizită scurtă, dar cu impact uriaș

„Nu veți fi niciodată singuri”, a spus președintele SUA, avându-l alături pe liderul ucrainean, după o întâlnire de două ore la Casa Albă. „Vă vom fi alături atât timp cât va fi nevoie (...) până când lumina va învinge întunericul”, a completat Joe Biden. Găsiți declarațiile integrale, dar și o analiză la cald despre ce a obținut Zelenski în SUA, în Europa Liberă.

În plus, președintele SUA a declarat că vizita omologului său ucrainean a subliniat „necesitatea de a rămâne împreună”, o sugestie că războiul nu se va încheia prea curând, transmite The New York Times.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vorbește cu președintele american Joe Biden, în Biroul Oval de la Casa Albă, Washington, 21 decembrie 2022.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vorbește cu președintele american Joe Biden, în Biroul Oval de la Casa Albă, Washington, 21 decembrie 2022.

Ulterior, președintele Ucrainei a ținut un discurs de 25 de minute în limba engleză, într-o sesiune comună a Congresului, în care a inclus câteva doze de umor și pledoarii pentru siguranța și stabilitatea viitoare a Ucrainei.

„Banii dumneavoastră nu sunt acte de caritate, ci o investiție în securitatea globală și în democrația pe care o gestionăm în cel mai responsabil mod cu putință”, a spus Zelenski.

Declarația este văzută de NYT ca un apel la sprijin bipartizan, în condițiile în care republicanii vor prelua anul viitor controlul în Camera Reprezentanților.

Boardul editorial al Washington Post scrie că mesajul transmis de Joe Biden - „Vă vom fi alături atât timp cât va fi nevoie” - arată că nu există o alternativă rezonabilă în fața agresiunii Rusiei, care este o amenințare pentru întreaga lume.

CNN arată însă că vizita a fost una mai degrabă concretă, decât simbolică: Volodimir Zelenski nu ar fi îndurat o călătorie riscantă în afara Ucrainei - pentru prima dată de la începutul războiului - dacă Joe Biden nu ar fi crezut că se poate realiza ceva real întâlnindu-se față în față, în loc de o convorbire la telefon.

Volodimir Zelenski oferă un drapel național ucrainean președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și vicepreședintei Kamala Harris, în timpul discursului său în Congresul SUA, 21 decembrie 2022.
Volodimir Zelenski oferă un drapel național ucrainean președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și vicepreședintei Kamala Harris, în timpul discursului său în Congresul SUA, 21 decembrie 2022.

Citând oficiali de rang înalt în discuții înainte de vizită, CNN mai relatează că președintele american crede că războiul din Ucraina intră într-o nouă fază. Pe măsură ce se instalează iarna și Rusia continuă să vizeze infrastructura civilă, momentul părea potrivit pentru ca sprijinul internațional să continue.

Reuters detaliază traseul și provocările de securitate pentru organizarea vizitei care a durat mai puțin de 12 ore pe tărâm american: Zelenski a acceptat invitația vinerea trecută, iar vizita a fost confirmată duminică. Călătoria a început miercuri dimineață, cu trenul până în Polonia, de unde a fost preluat de un avion american.

Putin promite „totul” și aprobă schimbările din armată

„Nu există restricții de finanțare (...) Țara, guvernul, va da tot ceea ce cere armata. Totul”, a declarat Vladimir Putin, la Moscova, la sesiunea de închidere a consiliului extins al Ministerului Apărării, cu câteva zile înainte ca invazia în Ucraina să intre în a 11-a lună, conform The Guardian.

De altfel, președintele rus a susținut că războiul în Ucraina era „inevitabil” și a recunoscut eșecurile militare.

Pe de altă parte, publicația Meduza a analizat reformele structurale aprobate oficial în consiliul din 21 decembrie, unde ministrul Serghei Șoigu a modificat intervalul de vârstă pentru serviciul militar obligatoriu: limita minimă crește de la 18 la 21 de ani, iar cea maximă de la 27 la 30 de ani.

Margarita Simonyan, redactorul-șef al Russia Today, îi șoptește ceva la ureche lui Vladimir Putin, în timp ce primește un Ordin de Onoare, 20 decembrie 2022.
Margarita Simonyan, redactorul-șef al Russia Today, îi șoptește ceva la ureche lui Vladimir Putin, în timp ce primește un Ordin de Onoare, 20 decembrie 2022.

Rusia va crește și dimensiunea maximă a armatei, cu 490.000 de persoane, de la 1,15 la 1,5 milioane (soldați contractuali, recruți și cei care au fost mobilizați).

În plus, cei care sunt recrutați vor trebui să se înroleze imediat ca soldați contractuali - aceasta este o clasificare diferită de serviciul militar, care îi plătește relativ bine pe soldați, dar crește dramatic șansele ca aceștia să fie trimiși în luptă.

De asemenea, a fost luată decizia de a crea cinci noi divizii motorizate de pușcași și de asalt aerian și un corp de armată, precum și de a desfășura mai mult de 10 brigăzi pentru fiecare divizie; sunt planificate mai multe regimente și brigăzi noi de aviație și cinci noi divizii de artilerie.

După vizita lui Putin în Belarus, Politico scrie despre vizita fostului premier rus Dmitri Medvedev la Beijing, unde s-a întâlnit cu liderul chinez Xi Jinping. Acesta din urmă a cerut „moderație” și „dialog”, în vreme ce oficialul rus a considerat discuțiile ca fiind „utile”.

România încearcă să se despartă de trecutul comunist

Guvernul ia în calcul să renunțe la compensarea de 50 de bani a prețului la pompă pentru carburanți, după ce prețurile au scăzut semnificativ, scrie G4Media pe surse.

Aflați în Coreea de Sud, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu vor să aducă de acolo tehnologia din domeniul energiei nucleare, acesta fiind și scopul principal al vizitei, scrie Europa Liberă.

Preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României a fost oprit şi verificat în Republica Moldova, din cauză că maşina Guvernului cu care circula figura ca fiind furată. Instituția a spus că este al patrulea proprietar și nu știa acest aspect, transmite News.ro.

Noua lege a minorităților naționale din Ucraina este o dezamăgire pentru comunitatea românească, iar problema educației în limba maternă este nerezolvată, titrează Libertatea.

Monica Lovinescu, la două săptămâni după ce a fost agresată cu brutalitate de doi teroriști palestinieni la ordinul dictatorului român Nicolae Ceaușescu.
Monica Lovinescu, la două săptămâni după ce a fost agresată cu brutalitate de doi teroriști palestinieni la ordinul dictatorului român Nicolae Ceaușescu.

Consilierii generali votează astăzi în privința unei schimbări mai mult decât simbolice: Bulevardul Primăverii - devenit imediat după instaurarea comunismului o adevărată fortăreaţă pentru nomenclaturiştii regimului - să se numească Bulevardul Monica Lovinescu, iar strada Herăstrău să fie redenumită Strada Virgil Ierunca, scrie Buletin de București.

Prin munca lor împotriva comunismului la Radio Europa Liberă, Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca, soț și soție, au devenit două dintre cele mai cunoscute nume ale exilului românesc, dedicându-se inclusiv promovării culturii româneşti în străinătate.

Modificarea ar fi doar un pas înainte deoarece, în altă zonă a Capitalei, încă există Bulevardul „General Vasile Milea”, fost ministru al Apărării Naționale, care în noaptea de 21 decembrie 1989 a ordonat represiunea armatei asupra manifestanților din centrul Bucureștiului.

Pe marginea acestui subiect, Alina Gorghiu are o declarație greu de catalogat: Revoluţionarii şi toţi românii să uite traumele de la Revoluţie. Avem nevoie de fiecare om, într-un an 2023 dificil, a spus președinta Senatului, conform Agerpres.

Nu în ultimul rând, un editorial semnat de colega mea Elena Tănase: Revoluția Română din 1989: Cronologia elementară sau de ce uitarea e riscantă.

Alte știri:

  • Acuzat de regresul în materie de democrație, Viktor Orbán cere dizolvarea Parlamentului European după acuzațiile de corupție la adresa eurodeputatei Eva Kaili - RFE/RL.
  • Dezvăluirea că Fiscul nu l-a auditat pe Donald Trump în primii doi ani de mandat, în ciuda unui program obligatoriu de audit prezidențial, a stârnit îngrijorări cu privire la o potențială politizare, în condițiile în care IRS i-a auditat în mod curent pe Barack Obama și Joe Biden - NYT.
  • Donald Trump nu a plătit niciun impozit pe venit în 2020, ultimul an complet al președinției sale, deoarece a raportat pierderi - Reuters.
  • Un ministru britanic sfătuiește populația să folosească „bunul simț” și să evite riscurile, deoarece mii de lucrători de ambulanță din Anglia și Țara Galilor au ieșit miercuri în stradă din cauza salariilor, la o zi după ce asistentele medicale au intrat în grevă - BBC.
  • Orașele chinezești distribuie gratuit medicamente împotriva febrei, în timp ce un spital din Shanghai le-a spus angajaților săi să se pregătească pentru o „bătălie tragică” cu Covid, deoarece se estimează că jumătate dintre cei 25 de milioane de locuitori ai orașului se vor infecta - Reuters.
  • Un nou guvern, considerat cel mai de dreapta din istoria Israelului, a fost convenit de forțele politice, pecetluind revenirea la putere a lui Benjamin Netanyahu - BBC.

Nu uitați că așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org sau pe pagina de Facebook.

Toate cele bune,
George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG