Linkuri accesibilitate

Centrala nucleară Zaporojie, în apropiere de orașul Enerhodar, controlat de Rusia, în regiunea Zaporojie, Ucraina, 22 august 2022.
Centrala nucleară Zaporojie, în apropiere de orașul Enerhodar, controlat de Rusia, în regiunea Zaporojie, Ucraina, 22 august 2022.

Război în Ucraina | O parte din echipa ONU rămâne la Zaporojie. Moarte suspectă a președintelui Lukoil

Ziua 190 a invaziei rusești: inspecția specialiștilor AIEA la centrala nucleară Zaporojie poate începe astăzi, în timp ce contraofensiva ucraineană din Herson nu a stagnat și nici nu a eșuat, potrivit unui consilier prezidențial.

Principalele evenimente ale zilei

15:42 2.9.2022

Oficial rus: Un singur reactor al centralei nucleare de la Zaporojie mai funcționează

Evgheni Balițki, liderul pro-rus numit de Kremlin în regiunea Zaporojie, a declarat că doar unul din cele șase reactoare nucleare de la centrala nucleară Zaporojie mai este operațional, notează CNN.

„O singură unitate mai operează vineri la centrala nucleară Zaporojie, funcționând la 60% din capacitatea sa”, a declarat Balițki.

Două reactoare furnizau până de curând energie electrică la centrala nucleară, aflată la doar câțiva kilometri de orașul Enerhodar. Localitatea a fost bombardată ieri dimineață, înainte de sosirea misiunii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la Zaporojie.

Balițky a declarat că administrația sa a oferit detalii despre presupusele bombardamente ucrainene în zonă inspectorilor nucleari ai ONU, care au vizitat centrala joi.

Informația vine în contextul în care Rusia și Ucraina se acuză reciproc de încercarea de a submina misiunea ONU pentru a proteja centrala nucleară de la Zaporojie.

Ucraina i-a acuzat pe soldații ruși că încearcă să împiedice misiunea Agenției de a afla faptele de pe teren, ceea ce, potrivit Kievului, îi va îngreuna sarcina de a „evalua imparțial (situația, n.r.)”.

„Armata rusă minte, manipulează și denaturează realitatea de la centrala nucleară Zaporojie, difuzând doar informații despre vizita misiunii”, a declarat vineri compania nucleară de stat din Ucraina, Energoatom.

XS
SM
MD
LG