Peste 7.000 de civili ucraineni au fost uciși de la începutul războiului
De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, poliția națională din Ucraina a înregistrat 22.000 de lovituri inamice, în care peste 7.000 de civili ucraineni au fost uciși de agresorii ruși, relatează Ukrinform.
Astfel de cifre au fost dezvăluite de prim-viceministrul Afacerilor Interne al Ucrainei, Evghenii Yenin, în timpul telemaratonului național.
„Rușii continuă să bombardeze cu pasiune maniacală teritoriul Ucrainei independente, fără să se oprească o clipă timp de 191 de zile. Numai în ultima zi, poliția a primit informații despre lovituri asupra a 28 de localități. Civilii sunt uciși în aceste atacuri nemiloase. Numai în cursul zilei trecute, unitățile de anchetă ale Poliției Naționale au inițiat aproape 140 de proceduri penale pentru infracțiuni comise pe teritoriul Ucrainei de către militarii din cadrul forțelor armate ale Federației Ruse, ale Republicii Belarus și de către complicii lor”, a declarat oficialul ucrainean.
Potrivit datelor sale, de la începutul războiului au fost înregistrate peste 22.000 de lovituri, care au lovit peste 24.000 de obiecte civile.
„Vreau să subliniez că bombardamentele fac victime în rândul civililor. Numărul civililor uciși în timpul acestui război depășește deja 7.000 de persoane. Iar alți 5.500 de civili au fost răniți”, a declarat Evghenii Yenin.
Până acum, anchetatorii Poliției Naționale au inițiat deja peste 30.000 de proceduri penale pentru crime comise pe teritoriul Ucrainei de către militarii Federației Ruse și complicii lor.
Erdoğan i-a transmis lui Putin că poate „facilita” la deblocarea impasului privind Zaporojie
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, i-a spus omologului său rus, Vladimir Putin, că țara sa poate juca un rol de facilitator în ceea ce privește centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, potrivit The Guardian.
Cei doi au avut sâmbătă o convorbire telefonică în care au discutat despre evoluțiile privind exporturile de cereale ucrainene, a precizat președinția turcă într-un comunicat.
De asemenea, cei doi și-au exprimat hotărârea de a continua construcția centralei nucleare de la Akkuyu din Turcia, conform planurilor.
Aceștia au convenit să discute în detaliu aceste probleme atunci când se vor întâlni la Samarkand, Uzbekistan, pentru un summit la sfârșitul acestei luni.
Ucraina: În trei zile, două drone au distrus echipamente rusești în valoare de 26 milioane de dolari
Dronele Bayraktar au distrus echipamente militare rusești în valoare de peste 26 milioane de dolari, între 31 august și 2 septembrie, a spus Valerii Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de Ukrinform.
„În ultimele trei zile, de la 31 august la 2 septembrie, două vehicule aeriene fără pilot Bayraktar TB2 au distrus echipamente inamice în valoare totală de aproximativ 26,5 milioane de dolari. Este vorba de opt tancuri T-72 (costul estimat al unui tanc este de 3 milioane de dolari), un tun autopropulsat Akatsiya (1,6 milioane de dolari), un IFV (0,6 milioane de dolari) și obuziere (0,3 milioane de dolari)”, a declarat acesta.
El a adăugat că cinci tancuri T-72 și un IFV în valoare de 1,85 milioane de dolari au fost avariate.
Rusia, nemulțumită că delegația sa nu a primit încă vize pentru participarea la Adunarea Generală a ONU
Rusia și-a exprimat „îngrijorarea” față de secretarul general al ONU pentru că SUA nu au eliberat încă vize pentru delegația sa care va participa la o sesiune a Adunării Generale la sfârșitul acestei luni, potrivit unei scrisori consultate de Agenția France-Presse.
„Niciunul dintre cei 56 de reprezentanți ruși din echipa principală și din grupul de avangardă nu a primit vize de intrare în Statele Unite” până joi, a scris ambasadorul rus Vasili Nebenzia într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU, Antonio Guterres.
Nebenzia a adăugat că o „situație similară există în cazul jurnaliștilor însoțitori și al membrilor echipajului” din zborul ministrului de externe, Serghei Lavrov.
Lavrov urmează să conducă delegația Rusiei la Adunarea Generală a ONU din 20-26 septembrie.
Nebenzia a adăugat: „Acest lucru este cu atât mai alarmant cu cât, în ultimele luni, autoritățile din Statele Unite au refuzat în mod constant să acorde vize de intrare unui număr de delegați ruși desemnați să participe la evenimentele oficiale ale Națiunilor Unite”.