Comisia Europeană acuză Rusia că a închis gazele în baza unor pretexte false
Un purtător de cuvânt principal al Comisiei Europene a declarat că Gazprom a organizat oprirea gazelor prin Nord Stream 1 „sub pretexte false”.
„Anunțul Gazprom, conform căruia închide din nou Nord Stream 1, sub pretexte false, este o altă confirmare a lipsei sale de încredere în calitate de furnizor. Este, de asemenea, o dovadă a cinismului Rusiei, care preferă să ardă gazul în loc să onoreze contractele”, afirmă Eric Mamer.
De asemenea, Casa Albă a acuzat Rusia că folosește energia ca instrument de presiune asupra Europei, după oprirea conductei care trimite gaze către țările europene.
„Din păcate, nu este surprinzător faptul că Rusia continuă să folosească energia ca armă împotriva consumatorilor europeni”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională pentru Reuters.
Purtătorul de cuvânt al NSC a mai declarat că Statele Unite și Europa au colaborat pentru a se asigura că sunt disponibile suficiente provizii.
„Ca urmare a acestor eforturi, depozitele europene de gaze vor fi pline până la sezonul critic de încălzire de iarnă. Aceste eforturi singure nu vor fi suficiente și vom continua să lucrăm împreună pentru a aborda situația energetică îngrijorătoare din Europa”, a spus purtătorul de cuvânt.
Vladimir Putin intenționează să ofere soldaților terenuri în Crimeea și în regiunea Moscovei
Un proiect de decret al președintelui rus Vladimir Putin, elaborat de Ministerul rus al Apărării, prevede că cei care au statutul de „decorații de stat”, de „veterani de luptă” sau persoanele care participă în prezent la războiul Rusiei împotriva Ucrainei ar putea avea dreptul de a primi gratuit loturi de teren în regiunea Moscovei, în Sevastopol și în Crimeea, anexată în mod ilegal în 2014, relatează serviciul în limba rusă al RFE/RL.
Potrivit proiectului de decret publicat pe portalul de informații juridice al Rusiei, tot personalul care a participat la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv militarii, anumiți angajați ai FSB, medici și muncitori în construcții au primit statutul de veteran de luptă, ceea ce înseamnă că toți pot primi loturi de pământ.
Astfel, documentul recomandă autorităților din aceste regiuni „să adopte acte legislative care să stabilească dreptul cetățenilor de a primi în proprietate, cu titlu gratuit, loturi de pământ”.
Potrivit Ministerului rus al Apărării, dreptul la loturi de teren ar trebui acordat deținătorilor de premii și decorații de stat pentru serviciile prestate în timpul războiului și veteranilor operațiunilor de luptă.
După începerea războiului la scară largă împotriva Ucrainei, Rusia a extins lista persoanelor care pot fi recunoscute ca participanți la operațiunile de luptă. Pe lângă militarii propriu-ziși, este vorba de ofițeri FSB ruși care „au respins provocări armate” și de specialiști civili, cum ar fi medici și muncitori în construcții, care au efectuat „misiuni” în Ucraina, a precizat publicația rusă Mediazona.
Toți participanții la operațiunile de luptă din Ucraina sunt acoperiți de legea „cu privire la veterani” și de prestațiile relevante: sprijin social pentru impozite, transport, terenuri și locuințe, precum și prestații pentru locuințe, inclusiv plata chiriei și a utilităților.
De asemenea, universitățile din Rusia încep să accepte copiii veteranilor de război în cadrul unei cote speciale, fără examene de admitere.
„Bucătarul lui Putin” ar fi recrutat aproape 1.000 de deținuți ca să lupte în Ucraina
Evgheni Prigojin, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, ar fi recrutat aproape 1.000 de deținuți din două colonii penitenciare din regiunea Rostov (sud-vest), promițându-le eliberarea anticipată dacă vor lupta în războiul Moscovei împotriva Ucrainei, transmite RFE/RL.
Poreclit „bucătarul lui Putin” ca urmare a afacerilor sale în catering, furnizând mâncare Kremlinului, acesta este un om de afaceri despre care se crede că este liderul grupului paramilitar privat Wagner din Rusia.
Canalul de televiziune online Vot Tak a citat deținuți de la o colonie penală din orașul Bataisk, pe 1 septembrie, care au declarat că Prigojin a sosit la penitenciar în ultimele zile cu un elicopter personal împreună cu asociatul său Dmitri Utkin. El s-a întâlnit apoi cu toți deținuții în piața centrală a coloniei.
„Pot face tot ce vor cu ucrainenii”
Potrivit deținuților, administrația coloniei penitenciare IK-15 a ordonat tuturor gardienilor să își închidă toate dispozitivele de înregistrare în timp ce Prigojin și Utkin discutau cu deținuții.
Aceștia au declarat că Prigojin le-a promis celor care s-au alăturat forțelor armate rusești din Ucraina că vor fi eliberați peste șase luni, adăugând că, în timpul războiului din Ucraina, deținuții „pot face tot ce vor cu ucrainenii”.
Deținuții au mai spus că Prigojin a avertizat că oricine va încerca să dezerteze sau să evadeze de pe câmpul de luptă va fi împușcat mortal.
În cele din urmă, aproximativ 700 de deținuți au fost de acord să se alăture forțelor armate ruse, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din totalul deținuților din colonie.
Canalul de televiziune a vorbit, de asemenea, cu deținuții de la o altă colonie penală din regiunea Rostov, cu condiția ca penitenciarul să nu fie identificat. Aceștia au declarat că Prigojin a reușit să recruteze alți aproximativ 300 de deținuți acolo.
Rapoarte anterioare au indicat că Prigojin a recrutat, de asemenea, aproape 350 de deținuți din trei penitenciare din regiunea Ivanovo. Evgheni Prigojin a respins aceste informații, reiterând că nu are nicio legătură cu grupul Wagner.
Marea Britanie: Forțele ucrainene exploatează conducerea slabă a Rusiei
Ministerul britanic al Apărării vorbește în analiza sa zilnică despre operațiunea ofensivă a forțelor armate ucrainene, desfășurată începând cu 29 august, precizând că „un element al acestei ofensive este o înaintare în curs de desfășurare pe un front larg la vest de râul Nipru, concentrându-se pe trei axe din cadrul regiunii Herson ocupate de Rusia”.
„Operațiunea are obiective imediate limitate, dar forțele ucrainene au obținut probabil un grad de surpriză tactică; exploatând logistica, administrația și conducerea deficitară din cadrul forțelor armate ruse”, transmite ministerul.
„Având în vedere că luptele continuă, de asemenea, în sectoarele Donbas și Harkov, o decizie cheie pentru comandanții ruși în zilele următoare va fi unde să angajeze orice forță de rezervă operațională pe care o pot genera”, mai arată sursa citată.