Erdoğan i-a transmis lui Putin că poate „facilita” la deblocarea impasului privind Zaporojie
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, i-a spus omologului său rus, Vladimir Putin, că țara sa poate juca un rol de facilitator în ceea ce privește centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, potrivit The Guardian.
Cei doi au avut sâmbătă o convorbire telefonică în care au discutat despre evoluțiile privind exporturile de cereale ucrainene, a precizat președinția turcă într-un comunicat.
De asemenea, cei doi și-au exprimat hotărârea de a continua construcția centralei nucleare de la Akkuyu din Turcia, conform planurilor.
Aceștia au convenit să discute în detaliu aceste probleme atunci când se vor întâlni la Samarkand, Uzbekistan, pentru un summit la sfârșitul acestei luni.
Peste 7.000 de civili ucraineni au fost uciși de la începutul războiului
De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, poliția națională din Ucraina a înregistrat 22.000 de lovituri inamice, în care peste 7.000 de civili ucraineni au fost uciși de agresorii ruși, relatează Ukrinform.
Astfel de cifre au fost dezvăluite de prim-viceministrul Afacerilor Interne al Ucrainei, Evghenii Yenin, în timpul telemaratonului național.
„Rușii continuă să bombardeze cu pasiune maniacală teritoriul Ucrainei independente, fără să se oprească o clipă timp de 191 de zile. Numai în ultima zi, poliția a primit informații despre lovituri asupra a 28 de localități. Civilii sunt uciși în aceste atacuri nemiloase. Numai în cursul zilei trecute, unitățile de anchetă ale Poliției Naționale au inițiat aproape 140 de proceduri penale pentru infracțiuni comise pe teritoriul Ucrainei de către militarii din cadrul forțelor armate ale Federației Ruse, ale Republicii Belarus și de către complicii lor”, a declarat oficialul ucrainean.
Potrivit datelor sale, de la începutul războiului au fost înregistrate peste 22.000 de lovituri, care au lovit peste 24.000 de obiecte civile.
„Vreau să subliniez că bombardamentele fac victime în rândul civililor. Numărul civililor uciși în timpul acestui război depășește deja 7.000 de persoane. Iar alți 5.500 de civili au fost răniți”, a declarat Evghenii Yenin.
Până acum, anchetatorii Poliției Naționale au inițiat deja peste 30.000 de proceduri penale pentru crime comise pe teritoriul Ucrainei de către militarii Federației Ruse și complicii lor.
Kadîrov anunță că ia „o pauză nedeterminată” de la conducerea Ceceniei
Ramzan Kadîrov, liderul regiunii ruse Cecenia, a declarat sâmbătă că intenționează să ia o pauză „nedeterminată și lungă”, relatează RFE/RL.
În vârstă de 45 de ani, acesta conduce Cecenia cu o mână de fier din 2007 și, dintre toți șefii regiunilor rusești, are cea mai lungă vechime în funcție.
„Mi-am dat seama că am stat mult timp în poziția mea. Cred că a venit timpul (să plec din funcție)”, a scris acesta pe Telegram.
Nu este clar ce va face în continuare Kadîrov, despre care se crede că are relații apropiate cu președintele rus Vladimir Putin.
Sub conducerea sa, regiunea a fost acuzată de încălcări masive ale drepturilor omului, în special împotriva persoanelor homosexuale.
În martie, Kadîrov ar fi călătorit în Ucraina, unde se crede că membrii miliției sale luptă alături de forțele regulate rusești.
Canalul de televiziune din Cecenia controlat de administrația acestuia a postat pe 13 martie un videoclip pe aplicația de mesagerie Telegram în care se spune că Ramzan Kadîrov se află în Ucraina, deși nu a precizat locul exact unde se află acesta și nici nu a spus când a fost realizat videoclipul. Nu a existat nicio confirmare independentă imediată a acestei afirmații.
Olena Zelenska: Marea Britanie numără bănuții, noi numărăm victimele
Impactul economic al războiului din Ucraina este dur pentru aliații săi, a declarat Olena Zelenska într-un interviu pentru BBC, dar în timp ce britanicii „numără bănuții”, ucrainenii „numără victimele”.
Prima doamnă a Ucrainei a mai spus că, dacă sprijinul pentru Ucraina ar fi fost puternic, criza ar fi fost mai scurtă.
Ea a fost întrebată ce mesaj are pentru britanicii care se confruntă cu o creștere a facturilor la energie, în parte din cauza invaziei Rusiei în Ucraina și a impactului pe care aceasta l-a avut asupra prețurilor globale la gaze și petrol.
„Înțeleg că situația este foarte grea. Dar dați-mi voie să amintesc că în perioada Covid, care încă mai este printre noi, când au fost creșteri de prețuri, Ucraina a fost și ea afectată. Prețurile cresc și în Ucraina. Dar, în plus, oamenii noștri sunt uciși. Așa că atunci când începeți să numărați bănuții din contul bancar sau din buzunar, același lucru îl facem și noi, dar numărăm victimele”, a răspuns ea.
Căsătorită cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski din 2003, Olena Zelenska a spus că, deși își vede rar soțul, ei vorbesc în fiecare zi.