Linkuri accesibilitate

Stocurile de cipuri scad și mai mult după declarațiile lui Trump privind apărarea Taiwanului


Fostul președinte american Donald Trump
Fostul președinte american Donald Trump

Acțiunile unora dintre cei mai mari producători de cipuri din lume au scăzut și mai mult după comentariile lui Donald Trump potrivit cărora Taiwanul, care este esențial pentru industria globală de profil, ar trebui să plătească pentru propria apărare împotriva Chinei.

Comentariile lui Donald Trump conform cărora Taiwan a golit industria americană de semiconductori sunt incorecte, scrie Bloomberg.

Această neînțelegere ar putea avea un impact asupra viitorului uneia din cele mai importante relații ale lumii și ar putea ajunge să ajute China într-un moment în care lucrează din greu pentru a-și împinge propriul sector tehnologic să recupereze din urmă.

„Taiwanul ne-a luat afacerea cu cipuri de la noi”, a declarat candidatul la președinția SUA pentru Bloomberg Businessweek într-un interviu publicat în această săptămână.

Comentariile au venit după ce candidatul republican a fost întrebat dacă ar apăra Taiwanul împotriva Chinei.

Nu este prima dată când Trump emite sentințe despre sectorul de cipuri al insulei, dar vine pe fondul rivalității militare, comerciale și tehnologice intense dintre cele două superputeri.

De fapt, Taiwanul reprezintă în prezent mai puțin de un sfert din piața globală de semiconductori, după SUA, dar are o cotă de peste 90% în fabricarea celor mai avansate cipuri.

Acțiunile la companiile de semiconductori și de tehnologie conexe au scăzut deja miercuri după comentariile fostului președinte, precum și după un raport care sugerează că administrația lui Joe Biden ia în considerare cele mai stricte controale asupra comerțului cu cipuri către China, scrie The Guardian.

Acțiunile Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), cel mai mare producător de cipuri contract din lume, au scăzut cu 2,4% joi după o scădere de 7% în ziua precedentă, când Trump a pus la îndoială protecția oferită de Taiwanului, despre care a spus că ar fi luat afacerea cu cipuri a SUA.

Miercuri, indicele compozit Nasdaq din SUA a avut cea mai proastă zi din decembrie 2022, scăzând cu 2,8%, după ce un un articol din Bloomberg sugera că Biden ia în considerare introducerea celor mai severe restricții asupra companiilor dacă acestea vor continua să ofere Chinei acces la tehnologia semiconductorilor.

Articolul spune că președintele SUA se gândește dacă să impună o măsură numită regula produsului străin direct, care ar permite SUA să impună controale asupra produselor fabricate străine care folosesc chiar și cantități mici de tehnologie americană.

Acest lucru ar avea un impact deosebit asupra companiilor precum ASML, producătorul olandez de mașini folosite pentru a produce microcipuri și Tokyo Electron din Japonia, despre care unii din guvernul SUA consideră că oferă Chinei prea mult acces la tehnologia lor avansată de semiconductori.

Acțiunile Tokyo Electron au scăzut joi cu 8,8%, în timp ce acțiunile producătorului japonez de instrumente de precizie Disco Corp au scăzut cu 8,8%, iar Lasertec, care produce echipamente pentru inspectarea defecțiunilor cipurilor computerelor, a scăzut cu 6,3%.

Acțiunile ASML au scăzut cu încă 2% în primele ore de tranzacționare de joi, după o scădere de 11% în ziua precedentă. Producătorul american de cipuri Nvidia a fost, de asemenea, prins de alunecarea pieței, scăzând cu 6% miercuri.

Comentariile lui Trump, favorit în cursa pentru președinția SUA la alegerile din 5 noiembrie, indică faptul că sprijinul militar pentru Taiwan în cazul unei acțiuni din partea Chinei nu ar fi garantat dacă Trump ar reveni la Casa Albă.

Comentând agresiunea Chinei față de vecinul său, Trump a spus că „nu s-ar simți prea în siguranță” dacă ar fi Taiwan.

El a spus că SUA „nu este diferită de o companie de asigurări” și a sugerat autorităților de la Taipei că ar trebui să plătească SUA pentru a o apăra și a susținut că Taiwan „nu ne oferă nimic”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG