Linkuri accesibilitate

Stoltenberg: Creștem forța de reacție rapidă a NATO de la 40.000 la peste 300.000 de militari


Secretarul general al NATO face primele declarații în pregătirea summit-ului Alianței de la Madrid, care începe marți. Imagine din 15 iunie cu Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO face primele declarații în pregătirea summit-ului Alianței de la Madrid, care începe marți. Imagine din 15 iunie cu Jens Stoltenberg.

NATO va crește masiv numărul forțelor sale de intervenție rapidă la peste 300.000, a declarat luni secretarul general Jens Stoltenberg.

„Vom transforma forța de răspuns a NATO și vom crește numărul forțelor noastre de înaltă pregătire la peste 300.000”, a spus el reporterilor înaintea summit-ului NATO de la Madrid, care începe marți.

Forța de reacție rapidă a NATO, forța de răspuns a NATO, are până acum aproximativ 40.000 de soldați, transmite Reuters.

„Ne vom consolida, de asemenea, capacitatea de a ne întări în caz de conflict, cu mai multe echipamente prepoziționate, cu capacități desfășurate în avans, cum ar fi apărarea aeriană, și cu forțe alocate în prealabil pentru apărarea anumitor aliați", a adăugat secretarul general al Alianței.

La summitul de la Madrid, NATO își va schimba și retorica cu privire la Rusia, care în ultima strategie a alianței din 2010 era încă descrisă ca un partener strategic.

„Nu va (mai) fi cazul în conceptul strategic pe care îl vom conveni la Madrid”, a spus Stoltenberg.

„Mă aştept ca aliaţii să afirme clar că Rusia reprezintă o ameninţare directă la adresa securităţii noastre, a valorilor noastre, a ordinii internaţionale bazate pe reguli”.

Noul concept strategic al Alianței Nord Atlantice, care va fi revizuit pentru prima oară după 12 ani va stipula că Rusia este o amenințare la adresa securității transatlantice.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG